Tobiáš i Andělín už najdou svůj svátek v kalendáři

28.12.2009 00:00   |   Děti
Rodiče dětí, jejichž jména dosud nemají místo v kalendáři, byli vyslyšeni a jejich boj tak skončil dobře a především ve prospěch takto neprávem opomíjených chlapců a dívek. Teď již víme, že Tobiáš, Andělín a také Lea s Dominikou se objeví již v kalendářích pro rok 2011.

dva malí kluci, děti

„Máme radost! Vydavatelé nám vyšli vstříc a Tobiáš bude už napřesrok slavit svátek podle oficiálních kalendářů. Prozatím využíváme staročeský kalendář, kde má Tobiáš jmeniny 2. listopadu – jde o stejné datum, na které budou jeho jmeniny zařazeny i v roce 2011,“ reagoval na novinku otec malého Tobiáše Tomáš Zdechovský z Třebechovic pod Orebem.

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Na to, že v kalendáři chybějí některá častější křestní jména, upozornili letos v létě dva tatínkové z Královéhradecka. A přidali se další, počet nespokojených rodičů začal rychle narůstat. Výsledkem je zařazení stále populárnějších jmen do několika českých kalendářů.

„Přispělo k tomu nejen zapojení známých osobností do naší iniciativy, ale i fakt, že roste obliba dříve frekventovaných jmen,“ shrnul příčiny úspěchu Tomáš Zdechovský.

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

Připomeňme, že například Tobiáš patřil v období renesance k nejčastějším jménům v českých zemích. A dnes mu náleží 28. příčka oblíbenosti, což už samo o sobě vypovídá o silném vzestupu popularity tohoto chlapeckého jména.

irt

Přečtěte si také


Diskuse: Tobiáš i Andělín už najdou svůj svátek v kalendáři

Tobiáš 2.11. ne!

3.11.2013   |   12:57   |   od: Jana Králová
Dobrý den, u svátku Tobiáše se přikláním k datu 12.9.
Vůbec nechápu, v čem je tak hrozný problém zařadit nově oblíbená jména do kalendáře. Copak nemohou v jeden den mít jmeniny dvě až tři jména?
Ale Tobiáš 2.11. ne! Spojení se svátkem zesnulých se mi nelíbí jako tady i ostatním. Myslet na zesnulé příbuzné, zapalovat svíčky a na druhé straně se veselit s dítkem - to mi přijde divné.

Slavit Tobiáše na ´památku zesnulých´ je nenormální!

12.1.2011   |   19:09   |   od: slunek
I mě by zajímalo, kdo vymyslel slavit Tobiáše na ´památku zesnulých´? Vždyť je to nenormální!
Když se měl syn narodit, vybírala jsem jméno podle toho, aby se mi líbilo a aby neměl svátek a narozeniny blízko sebe. Jméno Tobiáš jsem našla na internetu a ještě jsem se pro jistotu byla zeptat na matrice, jestli toto křestní jméno mohu použít a kdy má vlastně svátek. V knize jmen byl svátek uveden na 12.9. Tak proč to teď chce někdo měnit? Já s tím rozhodně nesouhlasím!
A ke všemu mi ještě kamarádka přinesla nový kalendář na rok 2011 a tam je dokonce Tobiáš uveden 13.6.!? My tedy rozhodně zůstaneme u 12.9.

Svátek Tobiáše 2.11.? Kdo to vymyslel?

8.8.2010   |   14:14   |   od: Lucie
Svátek Tobiáše 2.11.? Kdo to vymyslel? Taková hloupost slavit Tobiáše zrovna tento den!
Než se náš malý narodil, tak jsme si zjišťovali, kdy má svátek, aby neměl narozky hned po nebo před svátkem. A teď taková jobovka! Nám se moc zamlouvalo 12.9. - vždyť se to uvádí i v info o tomto jménu. Tu změnu opravdu nechápeme,
Lidi, proboha, zvažte to, ať nemusíme myslet na naše drahé zesnulé a zároveň oslavovat Tobiáše! Fakt je to hodně morbidní.

Tobiáš – svátek 12. září

4.5.2010   |   10:25   |   od: Blanka
Zajímalo by mě, proč nebyl Tobiášův svátek zařazen dle staršího kalendáře na 12. září? Dříve přece bylo toto jméno hodně populární a svátek byl stanoven právě na tento den.
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 3. 11. 2013 12:57
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci