Na nachlazení lék neexistuje, ale musíme tlumit příznaky

29.11.2014 00:00   |   Děti
Nachlazení je u dětí nejčastější zimní nemocí. Nazýváme tak pestrou směs onemocnění horních cest dýchacích, kterou vyvolává až 200 různých typů virů.

nachlazení

Nejčastěji se nachlazení vyvine v důsledku změny počasí a oslabení organismu. Většinou má lehký průběh a příznaky postupně vymizí zhruba za 7-10 dnů, a to i u dětí.

Lék na nachlazení jako takové neexistuje, můžeme však zmírňovat jeho příznaky, kterými jsou zvýšená teplota, rýma (nejdříve tekutá a průhledná, později hustější a zbarvená), škrábání v krku, kašel, únava a bolesti hlavy.

Nejlepší je klid

Obecně platí, že při nachlazení dítěti nejvíce prospěje klid, dostatek tekutin a podávání lehce stravitelných jídel. Zdaleka není nutné, aby dítě bylo po celou dobu nemoci v posteli - stačí, když je v teple, neběhá a má dostatečný příjem tekutin.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Nejčastější příznak, který obtěžuje děti stejně jako rodiče, je kašel. I po odeznění ostatních příznaků nachlazení může kašel trvat až tři týdny. Zpočátku bývá suchý, dusivý a často děti budí.

Přestože efekt léků, které mají kašel tlumit nebo usnadnit vykašlávání, je sporný, jsou tyto (zejména) čaje a sirupy téměř jedinou možností, jak jej léčit. Pokud se domníváte, že mají u dětí jen malý efekt, můžete zkusit experimentovat s recepty našich babiček.

Doporučuje se například mazání husího sádla na prsa (na odkašlání), nakrájená cibule s cukrem (jíst šťávu po lžičkách) a vůně eukalyptu (olejíček nakapat na kapesníček nebo odpařovat nad svíčkou).

Co při teplotě?

Příznakem, který lze na rozdíl od kašle účinně tlumit, je vysoká teplota. Sama o sobě nemá pro podporu zápasu s infekcí význam, je nepříjemná a pro nebezpečí vzniku febrilních křečí je do jisté míry i nebezpečná.

Zejména u malých dětí je proto dobré horečku tlumit, čímž také zajistíme, že se dítě lépe vyspí. Na sražení teploty používáme antipyretika. Na trhu najdeme přípravky ve formě suspenze, čípků i tablet.

Jako účinnou látku můžeme zvolit paracetamol (např. Paralen sus) nebo ibuprofen (např. Ibalgin baby). Například takový sirup je možné podávat od 3. měsíce věku dítěte. Podání je nutné konzultovat s lékařem. Teplotu je možné snižovat také zábaly nebo omýváním vlažnou vodou.

Na rýmu solný roztok

Na léčbu rýmy je podle posledních studií nejlepší prosté promývání sliznice solnými roztoky (kapky nebo spreje s fyziologickým roztokem, modifikovanou mořskou vodou apod.). Tento postup má vliv nejen na zkrácení trvání rýmy, ale příznivě ovlivňuje i jiné příznaky nemoci (kašel, bolest v krku).

Dítěti uleví také odsávání hlenů z nosu, zvláště před jídlem a spánkem, a zvlhčování vzduchu. Pokud má dítě z častého smrkání odřený nosík, můžete použít mast na ochranu před podrážděním pokožky (např. Borozan). Důležité je, aby se dítě samo dokázalo zbavit hlenu - tedy podpořit odkašlávání a smrkání.

Nachlazení samo o sobě není nebezpečné, bohužel bývá často příčinou spuštění virózy nebo je komplikováno následným zánětem. Nejčastější komplikací nachlazení u dětí je zánět středního ucha, který se objevuje především ve věku mezi 6 měsíci a třemi roky.

Uší a další komplikace

Mezi příznaky patří neklid, pláč, bolest v oušku, rýma a vysoká teplota. Potíže se obvykle zhoršují ve večerních a nočních hodinách. V případě velké bolesti je nutno vyhledat lékaře a ouško nechat „píchnout“, což dítěti přinese okamžitou úlevu.

Mívá-li vaše dítě opakovaně zánět středního ucha, mějte doma po ruce lék první pomoci (např. kapičky do ucha Octobacid), který na určitý čas zbaví dítě prudké bolesti.

„Další komplikace z nachlazení mohou být záněty dutin a průdušek, v horším případě i zápal plic. Pokud dítě kašle zhluboka a stěžuje si na bolest na hrudi nebo smrká podezřele málo a stěžuje si na bolesti hlavy, pak je nezbytné neprodleně navštívit lékaře a počítat s tím, že se pravděpodobně nevyhnete antibiotikům,“ říká dětská lékařka, MUDr. Kristýna Zárubová.

A chřipka?

Nachlazení bývá také často zaměňováno s chřipkou, u které je léčba zcela jiná. Chřipku totiž způsobuje virus a jeho přítomnost obvykle signalizuje vyšší horečka a také větší pocit schvácenosti než u běžných viróz.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat
Patří dětem tuky a sladkosti?
Chcete zdravé miminko? Jezte zdravě!

Jedná se o závažnou infekci, kterou se u nás každoročně nakazí statisíce obyvatel a na jejíž následky zemře v ČR každý rok více než 2000 lidí. Nejúčinnější prevencí proti chřipce je nechat se každý rok naočkovat.

Kdy kontaktovat lékaře?

S nachlazením si většina maminek umí poradit samy, ale i tak si zopakujme zásady, kdy kontaktovat lékaře:

  • poprvé podáváte lék, který vaše dítě nemělo
  • chcete podat lék, ale vaše dítě má ještě jiné nemoci
  • chcete podat lék, ale vaše dítě bere ještě jiné léky
  • příznaky nachlazení se vyskytnou u dítěte mladšího 3 měsíců
  • dítě ve věku 3-6 měsíců má teplotu vyšší než 38°C nebo dítě starší 6 měsíců teplotu vyšší než 39°C
  • dítě má problémy s dýcháním
  • dítěti modrají rty nebo lůžka nehtů
  • rýma trvá déle než 10 dní
  • kašel trvá déle než týden
  • dítě si stěžuje na bolest uší nebo si na uši často s pláčem sahá
  • dítě je velmi spavé a odmítá jídlo a pití
  • stav dítěte se po počátečním zlepšení opět zhoršil

zrp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Na nachlazení lék neexistuje, ale musíme tlumit příznaky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci