Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?

6.5.2014 00:00   |   Peníze
Takzvané krátkodobé půjčky na tuzemském trhu v posledních několika letech zdomácněly a využívá je stále více lidí. K rychlé půjčce ale je třeba přistupovat obezřetně.

půjčky

Jak správně postupovat? Poradí vám odborníci, například ze společnosti Ferratum, která se právě krátkodobými půjčkami zabývá.

1) Na co peníze potřebuji?

I u krátkodobé půjčky platí přísloví „Dvakrát měř, jednou řež”. Rychlá půjčka je ideálním řešením ve chvíli, kdy vám schází pár tisíc do výplaty a potřebujete vyřešit nenadálou situaci jako například rozbitý spotřebič v domácnosti, porouchané auto či nedoplatek na elektřinu.

Pokud si ale chcete pořídit drahý telefon nebo vám chybějí peníze na dovolenou, poohlédněte se raději po spotřebitelských úvěrech.

2) Nevěřte nesplnitelnému

Často můžete narazit na poskytovatele rychlopůjček, kteří tvrdí, že půjčí komukoliv prakticky libovolnou sumu peněz. V takovém případě se mějte na pozoru.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Půjčka na nákupy může připravit o majetek
Lehkovážné půjčky vtáhnou do pasti
Splácet a neplatit navíc? Může se prodražit!
Deset největších finančních zlozvyků

Odborníci doporučují upřednostňovat takové společnosti, které půjčují prověřeným zákazníkům a jen takové částky, o kterých jsou přesvědčeny, že je zákazník bude schopen splatit.

Taková obezřetnost na straně poskytovatele dodává důvěryhodnosti ve vztahu k zákazníkům. Zaměřte se tedy především na mezinárodní, zavedené společnosti s delší historií. Ověřte si reference na internetu, pročtěte diskuse a nezapomeňte se na zkušenosti zeptat i známých a přátel.

3) Najděte někoho, kdo s vámi bude mluvit

Každý člověk má jiné potřeby a proto byste spíš než sjednávání rychlé půjčky přes anonymní webové stránky měli upřednostnit firmu, která vám nabídne možnost půjčku prodiskutovat.

Společně se zástupci společnosti snadno najdete vhodnou kombinaci částky a doby zápůjčky. To samé platí v situaci, pokud vám přijde, že smlouva na půjčku je příliš komplikovaná nebo některým částem nerozumíte a poskytovatel není schopen vám nejasnosti vysvětlit.

Seriózní společnost nemá potřebu schovávat části smlouvy do oblíbených hvězdiček, které ani s lupou nelze přečíst.

4) Vím, kolik zaplatím

Solidní společnost bych vám od začátku měla férově ukázat, kolik celkově za půjčku zaplatíte.

Pokud si půjčuji například 8 tisíc korun na pár dní do výplaty, musím vědět, zda budu nakonec platit 8,5 tisíce nebo také 13 tisíc, jak se bohužel v některých případech může stát.

„Seriózní společnost od začátku nabízí informaci o celkové částce k zaplacení. Klient tak rovnou ví, kolik bude muset zaplatit a kolik ho taková půjčka stojí,“ říká Gabriela Sikorová ze společnosti Ferratum.

5) Půjčka na půjčku je cesta do pekel!

Může se ale stát, že se před splacením dostanete do problémů a příjmy nejsou takové, jaké jste očekávali. Jak v takovém případě postupovat?

„V první řadě je nutné okamžitě kontaktovat společnost, u které máte aktivní půjčku. Většinou se najde vhodné řešení a splátky se dají odsunout, jen ale nutné situaci aktivně řešit,“ doplňuje Gabriela Sikorová.

V žádném případě není dobrý nápad řešit tento problém další půjčkou. Ostatně, žádná solidní společnost by vám ani takové řešení nedovolila.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci