Půjčka na nákupy vás může připravit o majetek

13.12.2012 20:00   |   Peníze
Velké množství těch, co žádají o nebankovní půjčku, patří do rizikové skupiny, kterou lichváři snadno mohou připravit o veškerý majetek. Napadlo vás to, když jste si pohrávali s myšlenkou půjčit si třeba na dárky a sváteční nákupy?

půjčka

Mezi takovými žadateli sice převažují lidé s nedostatečnými příjmy, nezaměstnaní nebo s exekucí, ale před Vánoci se mezi ně často zařazují i ti, kteří by si jindy peníze nepůjčili. Mnohdy zbytečnému utrácení za dárky a nákupy rovněž podlehnou, i když mají nízký nebo dokonce nulový příjem.

Mohou se tak stát obětí novodobých lichvářů, když využijí některé nabídky na rychlou nebankovní půjčku. Většinou se totiž jedná o podvodné inzeráty, kdy nabídka obsahuje "finty", jak důvěřivého zájemce připravit o majetek.

Vánoce s rizikem velkých dluhů

„Od poloviny listopadu jsme zaznamenali více než dvacetiprocentní nárůst poptávky o půjčky. Současně registrujeme vlnu nezodpovědných žadatelů. Přes 83 procent zájemců musíme odmítnout, protože by nebyli schopni dluh splatit. Naším přísným scoringem neprojdou, ale pro finanční predátory jsou snadným cílem,“ říká J. Orgoň, ředitel společnosti Kouzelná půjčka. Dále vysvětluje:

„Podle našich propočtů hrozí, že se desítky tisíc lidí mohou kvůli předvánočním půjčkám dostat do problémů a skončit v dluhové pasti, pokud si půjčí u lichvářů.“ Propočet vychází z celkového počtu obyvatel, kteří často řeší nedostatek financí nebankovní půjčkou. Nejvíc zamítnutých žadatelů je před Vánocemi z Karlovarského a z Ústeckého kraje. Naopak nejméně problematických klientů je z Prahy a ze Zlínského kraje.

"Dokonalé" svátky

Na riziko neuvážených půjček upozorňuje také psycholog P. Rataj:

„Posun vnímání vánočních svátků směrem od duchovních k materiálním hodnotám je v české společnosti evidentní. Život na dluh je současným národním fenoménem, ale touha po ´dokonalých´ Vánocích může k lichvářské půjčce dohnat i spotřebitele, kteří by si nikdy jindy peníze nepůjčili.“

Třikrát o financích

Splácet a neplatit navíc? Může se prodražit!
Lehkovážné půjčky vtáhnou do pasti
Deset největších finančních zlozvyků

Podle psychologa P. Rataje k zadlužování významně přispívá sociální a mediální tlak, zejména na rodiny s dětmi: „Mnoho rodičů i prarodičů pak za dárky utratí výrazně více peněz, než si předem stanovili, jen aby jejich potomci nebyli na okraji vrstevnické či sociální skupiny.“

Pokud zodpovědný poskytovatel úvěru rizikového žadatele odmítne, pak se tento neúspěšný zájemce o půjčku může stát obětí novodobých lichvářů, kterým nevadí, že žadatel je nesolventní.

„Podstata byznysu lichvářů spočívá ve snaze půjčit všem, avšak jen částku do 5000 korun, čímž se vyhnou zákonu o spotřebitelském úvěru. Ve skutečnosti ani nechtějí dlužné peníze zpátky – jejich cílem není zodpovědně půjčovat, ale dostat se k majetku dlužníka,“ říká J. Orgoň.

Měli byste vědět o nebankovní půjčce

LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY

SERIÓZNÍ POSKYTOVATEL

podpis směnky, rozhodčí doložky:
lichváři tyto nástroje zneužívají s cílem dostat spotřebitele do exekuce

klient nepodepisuje žádnou směnku ani rozhodčí doložku

půjčky jen do 5000 korun:
cílem je vyhnout se zákonu o spotřebitelském úvěru, který mimo jiné nařizuje uvádět RPSN

půjčuje i částky nad 5000 korun při první půjčce

přehnaný požadavek na zajištění:
lichváři požadují za půjčku ve výši několika desítek tisíc korun zajištění v podobě nemovitosti (ručitele)

půjčka je bez zajištění

registrační poplatek za posouzení žádosti

klient předem žádný poplatek neplatí

manipulace s jistinou a úrokem

transparentně uvádí výši jistiny a příslušného úroku

postup při platební neschopnosti:
lichváři si okamžitě účtují pokuty, úroky z prodlení a vzápětí následuje soud a exekuce

splatnost půjčky lze po dohodě prodloužit bez dalšího úročení dlužné částky a vysokých sankcí

půjčují každému, i rizikovým klientům či nezaměstnaným, bez ohledu na příjmy

důkladně prověřuje bonitu žadatelů o úvěr, nepůjčuje lidem v exekuci nebo nezaměstnaným

Jak 5000 korun proměnit na 34 000 korun

Vynikající znalost zákonů a právních kliček umožňuje finančním predátorům vydělat i na problematických půjčkách. Ačkoliv až 80 procent dlužníků svůj dluh nikdy nezaplatí, pro lichváře je to stále dobrý byznys.

„Lichváři napůjčují všem klientům pár korun, pak celé portfolio zažalují a soud jim přisoudí náklady na řízení. Další peníze vyinkasují za náklady na exekuční řízení plus si dohodnou podíl na odměně exekutora. Z jistiny 5000 korun tak dokáží obratem udělat 34 000 korun,“ vypočítává J. Orgoň.

Lichváři dále inkasují peníze za případné pokuty, za směnky nebo movitý a nemovitý majetek dlužníka.

Nebezpečným trendem jsou podvody s bianco směnkami. Za směnku přitom fyzická osoba ze zákona ručí celým svým majetkem – tedy například bytem, domem nebo chalupou. Dlužník tak může kvůli desetitisícovým částkám přijít o střechu nad hlavou.

Stačí malá chyba...

Klienti, kteří potřebují peníze, neváhají podepsat směnku dokonce i na půjčku několika tisíc korun. Přitom si ani neuvědomí právní váhu tohoto dokumentu.

„Stačí jediná drobná chyba – třeba zpoždění platby nebo špatný variabilní symbol – a lichvář dlužníkovi napočítá sankce klidně ve výši desetinásobku dlužné částky a směnku obratem uplatní u soudu,“ upozorňuje J. Orgoň. „Jestliže je směnka formálně v pořádku, pak následuje exekuce majetku.“

Dlužník má přitom pouhé tři dny na podání námitky. Pak je rozhodnutí pravomocné a často ani s pomocí právníka již proces exekuce nezastaví.

Až osm z deseti nabídek je podvodných

Inzertní nabídky rychlých nebankovních půjček působí dojmem, že není nic snazšího, než si chybějících pár tisíc půjčit.

Podle analýzy společnosti Kouzelná půjčka je však podvodných až 80 procent nabídek nebankovních krátkodobých půjček na českém trhu.

„Jde vlastně o léčku,“ vysvětluje J. Orgoň. „Lichváři totiž ani nechtějí dlužnou částku zpátky a půjčka do 5000 korun představuje často jen způsob, jak se dostat k majetku dlužníka.“

Jednoduchým vodítkem k odhalení lichváře je výše půjčky do pětitisícového maxima a inzertní slogany typu "Půjčíme každému", "Nenahlížíme do registru dlužníků", "Bez prokazování příjmů" či "Půjčujeme i problematickým klientům".

Jak bylo zmíněno, pětitisícový limit na jednu půjčku je způsob, kterým lze snadno obejít zákon o spotřebitelském úvěru. K tomu J. Orgoň poznamenává:

„Vzhledem k tomu, že se tyto malé půjčky nemusí řídit zákonem, nemá spotřebitel v případném soudním sporu prakticky žádnou šanci bránit se neetickému jednání ze strany věřitele a riskuje, že přijde o všechno.“

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Půjčka na nákupy vás může připravit o majetek

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci