Měníte bydliště? Pozor, můžete přijít o statisíce!

15.7.2012 00:00   |   Peníze
Přestěhovat se během pár dnů z jednoho bytu do druhého není už dávno žádný problém. Na paměti bychom však měli mít i rizika, která jsou s přestěhováním velmi často spojena. Jedním z nich je exekuce.

stěhování, exekuce

Plníte si řádně své finanční závazky? Anebo s nimi máte problém, ale jste trvale v kontaktu s věřitelem a jste řádně dohodnuti na řešení? Ani v jednom z těchto dvou případů však nemusíte být v bezpečí!

Pokud se totiž přestěhujete a nenahlásíte svou novou adresu prokazatelně, písemnou formou věřiteli nebo poskytovateli služby či svému obchodnímu partnerovi, může se vám stát, že na to draze doplatíte.

Nic se nedozvíte. Ani bránit se nemůžete

Jestliže novou adresu nenahlásíte a nemáte tam třeba ani zřízeno trvalé bydliště, pak platí, že pro protistranu stále bydlíte na dřívější adrese, kterou jste uvedli v době uzavření smlouvy či jiného kontraktu – například při sjednání smlouvy o úvěru, při uznání dluhu, při uzavření nájemní smlouvy, při odběru zboží a podobně.

Právě na tuto vaši dřívější adresu se potom případný věřitel obrací ve chvíli, kdy vůči vám uplatňuje nějaký nárok. Tento nárok přitom může být i neoprávněný, fiktivní, nebo uplatňovaný ve vyšší částce, než na jakou má věřitel právo.

Pokud však v té době již bydlíte na nové adrese, vůbec se o existenci takového nároku nedozvíte a tudíž se proti tomu nemůžete ani nijak bránit.

Překvapení: Soud a exekutor

Vezměme si modelový případ. Stěhujete se z nájemního bytu, kde jste se dohodli na ukončení nájmu v průběhu měsíce s tím, že pronajímatel nebude uplatňovat doplatek nájmu ani žádné jiné sankce. Následně se tedy odstěhujete do nového bydliště.

Může vás zajímat

Máme hypotéku a rozvádíme se – co teď?
Deset největších finančních zlozvyků
Vaše opomenutí je job pro advokáty a exekutory

Může se ale stát, že po několika měsících od vašeho odstěhování z nájemního bytu se jeho pronajímatel přece jen rozhodne, že by mohl mít nějaký nárok na doplatek nájmu a zažaluje vás o úhradu této částky. Soud samozřejmě případný platební rozkaz nebo předvolání k jednání zašle na adresu, kterou jste uvedli v dřívější smlouvě o nájmu, tedy na vaši starou adresu.

O tom, že proběhl soud se tak vůbec nedozvíte a ani nemáte možnost se bránit a předložit doklad o tom, že nic nedlužíte i že nárok tohoto pronajímatele je neoprávněný. A protože nijak nereagujete, soud vás odsoudí a dá za pravdu pronajímateli jako věřiteli. Ten následně podá návrh na exekuci.

Až po měsících se o celé věci dozvíte ve chvíli, kdy vás v novém bydlišti navštíví exekutor a požaduje úhradu dlužné částky spolu s náklady řízení a exekučními náklady. To už se ovšem jedná o sumu i více než dvojnásobně či trojnásobně vyšší oproti částce, kterou pronajímatel původně požadoval.

Rozsudek je nesporný!

Smutné v tomto případě je, že vám nezbývá jiné řešení než zaplatit, a to přesto, že jste byli odsouzeni vlastně nespravedlivě. V exekučním řízení už nikoho nezajímá, zda je nárok oprávněný či nikoliv. Exekutora ani nebude zajímat, že máte doklad o tom, že nedlužíte. O nároku totiž řádně rozhodl soud, rozsudek je v plné moci a je tudíž vykonatelný a nesporný.

Za vše může od počátku pouze to, že na změnu doručovací adresy jste doporučeným dopisem neupozornili pronajímatele nájemního bytu, ve kterém jste dříve bydleli než jste se odstěhovali do nového bydliště. To samé platí o bankách, splátkových společnostech či jiných věřitelích, kterým byste při každé změně adresy měli dát informaci o takové změně.

Jen telefonicky?

Pozor si dávejte především na mobilní operátory či jiné firmy komunikující především telefonicky nebo prostřednictvím internetu. Některé společnosti totiž deklarují, že jinak než telefonicky či prostřednictvím svých zákaznických center nelze fakturační a jiné údaje měnit. Není to pravda!

V případě telefonického nahlášení změny totiž nezískáte žádný doklad o tom, že jste změnu skutečně nahlásili. Přitom je již známo velké množství případů, kdy pracovníci zákaznických center změnu neprovedli nebo ji provedli špatně a faktury potom dál chodily na vaši starou adresu.

Klient se v takových případech vůbec nedozví o tom. že změny nebyly provedeny – má za to, že je vše v pořádku. Následně ho firma zažaluje za nehrazení faktur a soud případ odsoudí, protože klient nemůže žádným dokladem prokázat, že změny fakturačních údajů včas a řádně nahlásil.

Ušetříte!

Je tedy vhodné, když – kromě telefonického nahlášení – ještě napíšete doporučený dopis s nahlášením změny fakturačních údajů či změny své doručovací adresy a zašlete jej do oficiálního sídla příslušné firmy. Podací lístek nebo doručenku si uschovejte.

Nahlášení změn nebo své nové adrsy (a nemusí se jednat pouze o změnu trvalého bydliště) tedy nikdy nepodceňujte. Můžete si tím ušetřit hodně peněz.

miz

Přečtěte si také

Diskuse: Měníte bydliště? Pozor, můžete přijít o statisíce!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci