Jak platíte na dovolené – kartou nebo v hotovosti?

20.6.2012 00:00   |   Peníze
Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda vzít s sebou jen hotovost nebo i platební či cestovní šeky? Poradíme vám, jak v cizí zemi platit.

karta do zahraničí

Mít u sebe určitou hotovost v místní měně, kterou zaplatíte například jízdenku či toaletu, je nezbytné. Nosit s sebou naditou peněženku, případně schovávat bankovky a mince po kapsách či jinde, se nevyplácí. Hotovost bývá často terčem zlodějů a vyměňovat zbylé peníze, které jste na dovolené nestihli utratit, je značně nevýhodné. Navíc řada měn, které si přivezete z dovolené z exotičtějších míst, směnárny ani banky vůbec neakceptují.

Platba kartou je jednoznačně pohodlnější způsob, který vás navíc vyjde nejlevněji. „Platba u obchodníka v zahraničí je podobně jako v Česku pro klienty většiny bank zdarma a kurz je přepočítáván výhodnějším středovým kurzem,“ vysvětluje Pavla Hávová (na snímku vpravo) z ČSOB.

Stejně jako u nás však ne všechna letoviska a obchody mají terminály pro platbu kartou. Peníze si tedy budete muset vybrat z bankomatu. Výběr je obvykle zpoplatněn paušálem, ke kterému se připočítává určité procento z vybírané částky.

Proto je lepší vybírat najednou větší částku, chodit k bankomatu každý den by se značně prodražilo. Nejlepší bude kompromis – vyměnit si část peněz před dovolenou, mít s sebou kartu a nechat si bankomat jako rezervu.

Kolik zaplatíte v korunách za výběr z bankomatu (příklad z ceníku ČSOB)

ČSOB v ČR a SR:

Jiná banka v ČR:

V zahraničí:

6

35

80 + 0,5 % z částky

Chraňte svůj PIN!

Platba kartou je bezpečnější, než nosit s sebou hotovost, ale i tak je potřeba chránit se správným zacházením před podvodníky.

„Základním preventivním opatřením – ať už v Česku nebo zahraničí – je kartu nikomu nepůjčovat. V obchodě nebo restauraci nenechte personál, aby ji odnášel z vašeho dohledu. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu. Při zadávání PIN kódu do bankomatu či terminálu si zakryjte druhou rukou klávesnici. Nikdy nenoste napsaný PIN kód společně s platební kartou,“ radí Pavla Hávová.

Při jakékoli transakci, i nezdařené, vydává terminál či bankomat stvrzenku, tu si vždy uschovejte. Po návratu z dovolené zkontrolujte na výpisu, že uvedená transakce souhlasí. V případě ztráty nebo krádeže karty okamžitě oznamte tuto událost na bezplatné infolince a kartu ihned zablokujte. Číslo infolinky, kterou najdete na webovkách své banky, si vložte například do pasu.

Cestujete za oceán?

V dnešním globalizovaném světě není problém vybírat peníze z bankomatů nebo z malých směnáren ve větších městech. Do odlehlých oblastí mějte s sebou dostatečnou hotovost v místní měně. Pořiďte si kapsičku na zip přímo na tělo, kterou ukryjete pod tričkem nebo košilí. Před cestou do exotických destinací se informujte o možnostech placení v dané destinaci ve své bance, rádi vám poradí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kreditky a kontokorent vás mohou potopit
Platit na internetu online, je to bezpečné?
Deset největších finančních zlozvyků

Do USA je ideální mít alespoň jednu embosovanou kreditní kartu. Výhodou kreditky je kromě vlastních plateb i usnadnění výpůjček dopravních prostředků, sportovního náčiní, rezervace hotelu atd. Většina platebních karet navíc pokrývá i pojištění na náklady léčebného pobytu v zahraničí.

„Kromě platebních karet můžete použít cestovní šeky, které nelze zneužít v případě, že vám je někdo ukradne. Pokud vlastníte více platebních karet, určitě neprohloupíte, když si vezmete raději dvě (např. Visa a MasterCard),“ uzavírá Pavla Hávová.

Co je embosovaná karta?

Embosovaná karta je platební karta, která má veškeré údaje (jméno držitele, číslo karty atd.) plasticky vyraženy – písmo tedy z karty „vystupuje". Tento typ karty přináší širší uplatnění než karta elektronická.

Lze ji použít i k elektronickým (on-line ověřeným) transakcím, můžete s ní tedy platit na více místech než kartou elektronickou, například i u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale jen tzv. imprinter („žehličku“), do něhož obchodník kartu vloží a otiskne veškeré údaje z karty na účet, který podepíšeme.

Věděli jste, že…
Od 1. července vydává ČSOB pro nové klienty debetní platební karty MasterCard. Vybrat si budete moci ze tří designů.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak platíte na dovolené – kartou nebo v hotovosti?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci