Nebojte se online výpravy za doplněním šatníku

15.3.2012 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Nakupování na internetu s sebou nese řadu výhod a to se týká i oblečení. Však se také Češi pomalu osmělují, v loňském roce si přes webové stránky pořídilo něco na sebe víne než třetina nakupujících.

nakupování na internetu

Jednou z předností internetu je nesporně možnost k vysněným šatům či doplňkům se proklikat z pohodlí domova. I když si vybrané modely nemůžete vyzkoušet na sobě. Nicméně zkušení již vědí, že přinakupování oblečení přes internet opravdu není čeho se bát.

Stačí, když se dobře změříte a podle velikostních tabulek oblečení si vyberete kousek, který vám dobře padne. „Pokud navíc vyhlédnutou značku oblečení již znáte i nosíte a víte, která velikost vám sedí, můžete objednávat najisto,“ říká Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Širší nabídka

Mezi další přednosti nakupování oblečení online patří rozmanitost, ze které můžete vybírat.

„Jednotlivé značky na webu obvykle nabízejí i modely, jež v kamenných obchodech uvidíte jen ojediněle. Výstřednější, zajímavější a mimořádnější kusy si koupí jen menší část zákazníků, prodejcům tudíž připadá riskantní je do prodejny pořizovat. Pokud hledáte něco neobvyklého, je daleko větší pravděpodobnost, že vysněný kousek najdete spíše v e-shopu firmy, než v její kamenné pobočce, připomíná Jan Vetyška (na snímku vlevo).

Ve filiálce však můžete alespoň zhruba vyzkoušet, jaké velikosti vám padnou. Nebo můžete na webu objevit neznámého návrháře originální módy, který žije na druhé straně republiky a od každého oblečení šije jenom jediný kus. Pak vám nezbývá, než velikost spíše odhadnout podle rozměrové tabulky, jíž výrobci na web zpravidla přidávají, či o ni požádat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

I nákup přes internet má svá rizika
Některé e-shopy nehrají fair
Platit na internetu online, je to bezpečné?

O kvalitě zboží se můžete přesvědčit také díky zákaznickým recenzím. Nikde jinde než v prostředí internetu se kupující nemůže tak důsledně podělit o své pozitivní i negativní dojmy z nákupu v tom kterém obchodě.

Schůzka naslepo

Vzhledem k tomu, že nakupujete oděv, který znáte pouze z fotografie, projděte si pečlivě uvedené složení materiálu a použijte funkci zoom, abyste prozkoumali strukturu látky a detaily.

Jestliže si objednáte od dosud nevyzkoušené značky odhadem podle tabulky velikostí například šaty, oblečte si je pokud možno ihned po doručení, nebo ještě týž den.

Pro nákupy na internetu totiž platí lhůta bezplatného vrácení zboží bez udání důvodu do čtrnácti dnů.

Zákazník má díky tomu možnost si zboží prohlédnout, případně vyzkoušet ve formě, jako když nakupuje v kamenném obchodě.

Podle poznatků APEK jsou zákazníci v drtivé většině slušní a této možnosti nezneužívají.

Jak ušetřit

Oblečení na internetu bývá z mnoha důvodů většinou levnější než tytéž modely, které seženete v kamenném obchodě.

„Souvisí to se snížením nákladů za nájem prodejny i personál, nebo s tím, že nakupujete přímo u výrobce či návrháře a nikoli u distributora, který na zboží přidá svou marži. Marže v buticích často dosahuje i 50 až 100 procent ceny výrobku, sleva tedy může být citelná,“ vysvětluje výkonný ředitel APEK.

Od určité ceny zboží navíc e-shopy často nabízejí doručení zdarma. Můžete se proto třeba domluvit s kamarádkami a z takového obchodu objednat dohromady jeden velký balík. Poštovné pak buď už platit vůbec nemusíte, nebo se částka rozloží mezi více osob.

Poštovnému se můžete vyhnout také v případě, že je možné zboží vyzvednout na výdejně v místě vašeho bydliště.

Kdo si počká…

Mnohé e-shopy také občas vyhlašují akce, kdy je doručení zdarma. Vyplatí se počkat i na další slevové akce (po Vánocích, sezónní výprodeje). Při e-nákupu zboží můžete někdy získat rovněž slevový kupon na další nákup, jehož kód stačí příště zadat do určeného pole.

A když objednáváte oblečení, které prodává více různých e-shopů, není nic snadnějšího, než použít srovnávače cen (například Heureka.cz, HledejCeny.cz, NejlepsiCeny.cz, Zbozi.cz, SrovnaniCen.cz nebo Srovname.cz), které vás donavigují na nejvýhodnější nabídku. Jestliže po vyhlédnutém kabátě stále toužíte, stačí vám pouze kliknout…

Jak poznat seriózní e-shop

Pokud se vyhnout negativních zkušeností s prodejcem, nakupujte v e-shopech, které dodržují Kodex terminologie lhůt dodání. Ušetříte si tak případné zklamání, pokud jste na internetu objednávali například dárek k narozeninám pro někoho blízkého a chcete jej oslavenci předat včas.

„Prodejci, kteří se ke Kodexu hlásí, vám poskytnou jasné a srozumitelné podmínky, které budou schopni dodržet. Zároveň tímto přístupem posílí přednosti internetového nakupování,“ dodává Jan Vetyška.

Kodex terminologie je ke stažení zde.

tzp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: APEK a archív

Přečtěte si také

Diskuse: Nebojte se online výpravy za doplněním šatníku

Móda

14.8.2017   |   15:22   |   od: Petra
Pěkný článek. :) Dneska už se nakupování na internetu skutečně bát nemusíte. Sice se ještě můžete někde spálit, ale takové zboží lze pak v klidu vrátit. Já mám slabost pro módu, hlavně pro šaty - postupně se mi podařilo najít několik oblíbených obchodů, kde teď ráda nakupuji.

Oblečení přes internet

25.10.2016   |   15:32   |   od: Katka
Oblečení přes internet si pořizuji jen někdy. To když opravdu nemám čas na fyzické výpravy. Znám pár e-shopů s kvalitními věcmi. Pravda, několik experimentálních online nákupů jsem už musela vrátit, ale proč si nezaexperimentovat, když je tu možnost vše bez udání důvodu poslat zpátky...
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 14. 8. 2017 15:22
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci