Dárky nakupte na internetu – poradíme, jak a u koho!

1.12.2012 00:00   |   Peníze
Vyhnout se nervozitě, přeplněným obchodům a často i vyčerpaným prodavačkám... kdo by po tom netoužil. Můžeme přece nakupovat v klidu, na internetu. I proto každoročně rostou tržby e-shopů. Avšak rovněž tady bychom jako zákazníci měli mít na paměti některé problémy a nepříjemnosti.

e shopy

Ještě je stále dost internetových nákupů provázeno určitými riziky. Můžeme se jim vyhnout nebo je podstatně snížit, jestliže víme, jak. Prvním předpokladem samozřejmě je alespoň základní orientace na trhu, vědět u koho nakupovat mohu a kde to ani nebudu zkoušet. To je první ze čtyř jednoduchých pravidel:

1. Vybírejte jen u důvěryhodných prodejců

Ač nabídka vypadá sebelákavěji, snažte se nejdříve získat co nejvíc informací o takovém e-shopu. Zjistěte si, kdo je provozovatelem internetového obchodu, jaké na sebe uvádí kontakty v případě problémů i jak dlouho působí na českém trhu. Pokud tyto údaje nejsou zřejmé, buďte zdravě nedůvěřiví!

V rozhodování vám mohou pomoci rovněž nejrůznější internetové diskuse. Stačí jen vložit název e-shopu do vyhledávače.

Ne vždy je nutné vše pracně zjišťovat. Třeba internetový obchod Vykupto.cz, který je druhým největším slevovým serverem u nás, umožňuje diskutovat a komentovat přímo u každého nabízeného zboží a služby. Můžete se tak rovnou zeptat jeho zástupců, jestliže vám není něco u konkrétní nabídky jasné.

Může vás zajímat

Nebojte se online výpravy za doplněním šatníku
I nákup přes internet má svá rizika
Jak vybrat dárky a ještě ušetřit
Platit na internetu online, je to bezpečné?

2. Získejte co nejvíce informací o zboží

Zboží a služby v internetových obchodech by měly být přehledné a především dostatečně popsané. Určitě nestačí pouhý název a cena.

Na dobrých serverech nechybějí, kromě popisu zboží, také fotografie a informace o výrobci či dodavateli.

3. Zjistěte si, jaké jsou možnosti placení

Ve velkých, seriózních internetových obchodech můžete zpravidla platit několika způsoby. Právě při nakupování na internetu jsou typické platby předem: převodem na účet, platební kartou nebo online platbou.

  • Platba převodem dané částky na účet prodejce bývá nejčastěji využívaným způsobem platby předem. Důležité je správně vyplnit všechny náležité kolonky, včetně variabilního symbolu (často se shoduje s číslem objednávky).
  • Platbu kartou využívejte při nákupu v internetových obchodech, které umožňují zabezpečené placení přes službu 3D Secure – v takovém případě údaje o svojí kartě nevyplňujete na webu obchodníka, ale na zabezpečených stránkách banky nebo třetí důvěryhodné strany.
  • Pro online platby, jako jsou například PaySec, GoPay, PayPal a další, musíte mít zřízený účet u daného poskytovatele (banky nebo tzv. internetové peněženky). To může trvat i několik dnů, včetně nabití příslušné internetové peněženky/účtu.

4. Zkontrolujte zboží při převzetí

Jakmile budete přebírat objednané zboží od dopravce, nezapomeňte zkontrolovat neporušenost obalu zásilky. Nikdy nepřebírejte zásilku, která má porušený obal, protože pak můžete mít problém s případnou reklamací.

Pokud dopravce přiveze zboží s porušeným obalem, sepište s ním protokol. A ihned se obraťte na internetový obchod, kde jste nakupovali.

Riziku poškození zboží dopravcem se můžete vyhnout i tak, že si objednané zboží vyzvednete osobně. Čím dál více internetových obchodů má ve větších městech již svá výdejní místa.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Dárky nakupte na internetu – poradíme, jak a u koho!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci