Lehkovážné půjčky nás vtáhnou do začarovaného kruhu

23.11.2011 00:00   |   Peníze

Více než čtvrtina Čechů žije od výplaty k výplatě a téměř polovina českých domácností je zatížena dluhy. Co v této chvíli radí odborník?


půjčky, úvěry

Řada lidí řeší svoji tíživou finanční situaci půjčkami a úvěry. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti SANEP.

Co však dělat, když lidé nedokáží své závazky splácet a jak tedy mohou uniknout z dluhové pasti – to jsou témata našeho rozhovoru s Mgr. Petrem Husákem (na snímku vpravo), který je ředitelem strategie finančně poradenské společnosti DataLife.

• Máme u banky úvěr a nejsme momentálně schopni své závazky splácet. Co s tím?

Rozhodně se nesnažte před bankou tuto skutečnost tajit. Mnohem účinnější je situaci bance přiznat a hledat řešení.

Banky tento aktivní přístup ocení a budou váš případ posuzovat shovívavěji. Můžete se pak dohodnout na odkladu splátek nebo alespoň na jejich dočasném snížení. Počítejte však s tím, že vám banka naúčtuje za změny v systému splácení bankovní poplatky.

• Mohu si vzít si půjčku na splátky.

Pokud jste se dostali do dluhové pasti, rozhodně svůj problém neřešte tak, že si vezmete další úvěr a půjčíte si na další půjčku. Snadno byste se mohli dostat do začarovaného kruhu, což hrozí zejména nízkopříjmovým domácnostem. Právě ty však s oblibou spotřebitelské úvěry vyhledávají a nezřídka se potýkají s exekucemi majetku.

Obezřetnost se vyplatí u nebankovních půjček. V některých případech se připravte na to, že budete muset uhradit předem splatný poplatek za vedení administrativy spojené s půjčkou. Samotný poplatek může být vyšší než třetina půjčené částky.

• Co když žiji od výplaty k výplatě, půjčky by pomohla, třeba teď na dárky…

Za těchto okolností bych vám doporučil, abyste dobře zvážili, zda spotřebitelský nebo jiný úvěr skutečně potřebujete. Podléhat úvěrové euforii se nemusí vždy vyplatit. Osobně lidem doporučuji střízlivý a rozumný přístup, zvláště pak před Vánoci. Kdo si chce přece jen půjčit a mít zároveň klidný spánek, měl by si pořídit pojištění proti neschopnosti splácet. Cena pojištění se odvíjí od míry rizika, věku pojištěného, doby trvání pojistky, výše měsíční splátky úvěru a dalších parametrů.

• Nezbývá, než si přibrat práci, najít druhé zaměstnání.

Nepříliš pozitivní finanční obraz domácí populace souvisí s probíhající ekonomickou krizí a s očekávanými dopady vládních reforem na domácí rozpočty. Plných 38,9 % dotázaných má více pracovních poměrů nebo o dalším zaměstnání alespoň uvažují. Za věci, které nejsou nutnou potřebou, či nezbytnou součástí domácnosti si nemůže dovolit utrácet v souhrnu 62,7 % dotázaných.

Děkujeme za rozhovor

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Lehkovážné půjčky nás vtáhnou do začarovaného kruhu

RE:

25.6.2012   |   11:30   |   od: Jindra
Co dělat, když vám nikdo nechce půjčit? Vzít rozum do hrsti! Asi jste už v takovém průšvihu, že si to věřitelé (na rozdíl od vás) uvědomují a další půjčka je pro ně vyhazováním peněz. Půjčují přece, aby vydělali na úrocích a ne pro lásku k bližnímu a aby přišli o své peníze.
Co s tím, jak z toho ven? Řešení je tady: (nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse). Napište, vymyslím to s vámi.

Vše pro bohaté...

30.4.2012   |   10:43   |   od: malababca
Dobrý den, dostala jsem se do registru - nikoliv mojí vinou, ale hloupostí. Potřebuji to splatit, ale nikdo mi nepůjčí. Když jsem dala dotaz, bylo mi sděleno, že takové výhody na pomoc jsou jen pro ty, co na to mají. Takže mi zřejmě nezbývá nic jiného, než skončit svůj život...
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 6. 2012 11:30
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci