I profil na Facebooku vás může připravit o skvělé zaměstnání

28.8.2013 00:00   |   Peníze
Hledáte si novou práci a čeká vás série přijímacích pohovorů? Dejte si pozor na to, co o sobě prozrazujete na sociálních sítích a na internetu obecně. Mohli byste o šanci přijít dřív, než se potenciálnímu zaměstnavateli vůbec představíte.

zaměstnání

Zkuste se na sebe podívat očima zaměstnavatelů a položte si tuto otázku. Jste ideální člověk, kterého hledají, když vezmete v potaz, jaké pikantnosti a bizarní výjevy z vašeho života se firma může na internetu dozvědět?

Lubomír Husar z pracovního portálu Cliqjobs.com a ředitel personální agentury Colorbee upozorňuje na nejčastější internetové aktivity, jejichž důsledky lidé rádi nedomýšlejí.

Kontroverzní komentáře v diskusích

Buďte opatrní, pokud jde o vaše vyjádření například na Facebooku – veřejné statusy typu "Mám příšerného šéfa" vám mohou přinést na pohovoru minusové body. Dejte si rovněž pozor na vulgární nebo jinak kontroverzní obsahy komentářů, které sdělujete v internetových diskusích zpravodajských serverů.

Každý má právo vyjádřit svůj názor, nicméně v anonymním prostředí internetu lidé mnohdy zapomínají na soudnost a zábrany.

„Nikdy pak nemáte jistotu, že váš potenciální zaměstnavatel není třeba přihlášený k odběru stejného zpravodajství prostřednictvím Facebooku,“ připomíná Lubomír Husar (na snímku vpravo) a dodává: „Snadno vás může indetifikovat podle jména i fotografie a zjistit si o vás víc, než vám bude milé.“

Kompromitující fotografie

Je zarážející, s jakou otevřeností uživatelé na sociálních sítích sdílejí své soukromé fotografie. Takové snímky přitom patří mezi materiály, které budou vašeho potenciálního zaměstnavatele jistě zajímat.

Může vás zajímat

Odborník radí: Jak si najít dobrou práci?
Chyby v životopise, které vás připraví o šanci
Pozor na nástrahy pracovní smlouvy

Nevkládejte na sociální sítě veřejně dostupné fotky, které vás zobrazují v kompromitujících situacích, například v notně podroušené náladě na večírku. Nepřidáte si ani sdílenými fotografiemi se sexuálním podtextem nebo jinak vulgárním obsahem. Nevhodné jsou rovněž fotky z návštěvy politicky orientovaných akcí.

Pozor na rozpory

Pokud věnujete hodně času úpravě vašeho životopisu, tak nezapomeňte, že musí být v souladu s informacemi, které jste o sobě prozradili na internetu. Ale také v souladu s informacemi, které na vás internet prozradí zaměstnavateli sám.

Zde jsou příklady z praxe: V prvním případě uchazeč o práci působil u posledního zaměstnavatele tři roky, což také uvedl v životopise. Ovšem na LinkedIn tento údaj ještě doplnil o jedno krátké angažmá u jiné firmy. Výsledek? Nastal tu rozpor mezi životopisem a veřejně přístupnou informací, což nebudí dobrý dojem a potenciálního zaměstnavatele nutí u pohovoru k nepříjemným otázkám.

„Další kandidát byl podle životopisu manažer. Avšak podle tiskové zprávy, kterou na online-média poslal jeho tehdejší zaměstnavatel, se jednalo o řadového člena obchodního týmu. I v tomto případě došlo k nesouladu – zaměstnavatel tak neví, čemu má vlastně věřit,“ upozorňuje Lubomír Husar.

Nastavte si své soukromí

Kolik máte identit na internetu? Určitě více než jednu. Započítejte sociální sítě, odborná i zájmová fóra, dokonce také inzertní servery. Všude, kde je to technicky možné, pracujte s nastavením vašeho soukromí.

Dobře si rozmyslete, jaké údaje z vašeho života budou dostupné všem a jaké pouze vašim nejbližším přátelům. A třeba na Facebooku si rovněž zkontrolujte, na jakých fotografiích jste otagovaní.

Jinak hrozí, že vaše snímky budou kolovat na sociální síti, aniž byste nad nimi měli jakoukoliv kontrolu.

opt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: I profil na Facebooku vás může připravit o skvělé zaměstnání

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci