Nebankovní půjčka? Proč ne, ale na místě je opatrnost

5.3.2014 00:00   |   Peníze
Do výplaty je ještě daleko, úspory se tenčí a najednou odejde pračka. Oprava je drahá a koupit novou ještě dražší. Obrátit se na banku je často zdlouhavý proces, a tak řada lidí skočí po nabídce nebankovních společností…

nebankovní půjčky

Lákadel na jejich půjčky je plný internet. Nemusí být nutně nebezpečné, ale je dobré vědět o potenciálních rizicích, a dát si na ně pozor.

Na kolik vás půjčka přijde?

Solidní společnost by vám od začátku měla férově ukázat, kolik celkově za půjčku zaplatíte. Pokud si půjčuji například 8 tisíc korun na pár dní do výplaty, musím vědět, zda budu nakonec platit 8,5 tisíce nebo také 13 tisíc, jak se bohužel v některých případech může stát.

„Seriózní společnost od začátku nabízí informaci o celkové částce k zaplacení. Klient tak rovnou ví, kolik bude muset zaplatit a kolik ho taková půjčka stojí,“ říká Gabriela Síkorová z Ferratum, která se právě krátkodobými půjčkami zabývá.

Pověst firmy

Půjčit si peníze od kohokoli může být krátká cesta do pekel. Zaměřte se tedy především na mezinárodní, zavedené společnosti.

Čtyřikrát o financích

Půjčka na nákupy může připravit o majetek
Splácet a neplatit navíc? Může se prodražit!
Lehkovážné půjčky vtáhnou do pasti
Deset největších finančních zlozvyků

Ověřte si reference na internetu, pročtěte diskuse, zeptat se na zkušenosti se můžete i známých a přátel... Každá takto získaná zkušenost je dobrá a pomůže v rozhodování.

Komplikované smlouvy

Pokud vám přijde, že smlouva na půjčku je příliš komplikovaná nebo některým částem nerozumíte a poskytovatel není schopen vám nejasnosti vysvětlit, pak rychle pryč!

Seriózní společnost nemá potřebu schovávat části smlouvy do oblíbených hvězdiček, na deset stran papíru a do písma, které ani s lupou nelze přečíst.

Co znamená RPSN?

Roční procentní sazba nákladů je ukazatel, který se objevuje u všech půjček a úvěrů inzerovaných bankami i ostatními společnostmi. Číslo zjednodušeně ukazuje, kolik za úvěr zaplatíte na úrocích i spojených poplatcích v průběhu jednoho roku.

Právě roční platnost je ale důvod, proč RPSN není relevantní ukazatel u krátkodobých půjček. Pokud si půjčujete peníze na dva týdny, RPSN ukazuje náklady, jako byste půjčku spláceli opakovaně celý rok. Proto v tomto případě vychází RPSN jako tisíce procent.

Mnohem důležitější je tak sledovat, kolik skutečně za půjčku zaplatím v korunách a zda se mi taková půjčka skutečně vyplatí.

„Solidní společnost by měla kromě RPSN uvádět také skutečně zaplacenou celkovou částku v korunách. Zákazník ví, kolik ho celá půjčka bude stát a za společnost je to jasná ukázka seriózního přístupu,“ připomíná Gabriela Síkorová.

Nemůžete splácet? Zeptejte se na odklad

Spousta lidí si na vánoční svátky přilepšila různými půjčkami. Nyní nastal čas splácet, ale příjmy nejsou takové, jaké jste očekávali. Nemůžete tak splácet půjčku dle původní smlouvy. Jak v takovém případě postupovat?

„V první řadě je nutné okamžitě kontaktovat společnost, u které máte aktivní půjčku. Většinou se najde vhodné řešení a splátky se dají odsunout, jen je třeba problém aktivně řešit,“ míní Gabriela Síkorová.

V žádném případě není dobrý nápad řešit tento problém další půjčkou. Ostatně, žádná solidní společnost by vám ani takové řešení nedovolila.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Nebankovní půjčka? Proč ne, ale na místě je opatrnost

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci