Také vás občas bolí to, co dříve netrápilo?

29.1.2012 00:30   |   Wellness
Příčina bolesti svalů a kloubů začne někdy z ničeho nic, jindy po úraze, ale někomu je dána do vínku. Co dělat, když víte, že pohyb je zdravý, ale hýbání vás bolí?

klouby

V lidském těle se nachází zhruba 210 kostí a více než 180 z nich je spojeno kloubem. Každý sval, kloub, vaz má svojí funkci, ke které jsou v našem těle určeny. Řada obtíží je způsobena jejich „nesprávným používáním“ - některé svaly a klouby jsou hodně aktivní a přetížené, jiné naopak nefunkční a oslabené. Výsledkem je nestabilita v dané části těla, předčasně opotřebované klouby, bolesti nohou a sklon k jejich deformitám.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli svůj pohyb neomezujete nebo tělo nepřetěžujete jednostranně? Možná právě vy sedíte často a delší dobu v autě, nebo se raději se projedete po eskalátorech, než byste vyšlapali schody. Neprosedíte nebo neprostojíte celou pracovní dobu? A když přijdete domů, nesednete si pro změnu k televizi? Není to jen sedavý způsob života, nárazová fyzická zátěž, nebo záněty a zlomeniny, ale také nadváha, přirozené stárnutí chrupavky, nesprávná životospráva, či dědičnost, které způsobují, že potíže na sebe nenechají dlouho čekat.

Přečtěte si

Jak si nezpůsobovat bolest
Prozradí nás držení těla. Spolehlivě!
Jak si "nevysedět" zdravotní problémy?

Návštěvu lékaře neodkládejte

Zánětlivé bolesti svalů a kloubů se léčí tabletami, injekcemi, infuzemi a často v případě lokálních bolestí se používá léčba přes kůži. Při artróze lze přes kůži léčit jen klouby, které nejsou uloženy příliš hluboko. Pokud se potřebujete zbavit akutní bolesti, pak vám pomůže například osvědčený Dolgit, Fastum nebo jiné masti.

Člověk si pomůže, dochází ke zmírnění bolesti, zmenšení otoků a značnému zlepšení hybnosti. Mám příhodu konzultovat s lékařem? U dětí, a v těhotenství či období kojení raději samoléčitelství ani nezkoušejte. Vy ostatní v případě, že ani po týdnu problémy nezmi, zajděte k lékaři. Delší aplikací zmíněných mastí může k léčbě chronických stavů pohybového ústrojí doporučit jen on. Neriskujte komplikace například u zánětlivých revmatických onemocnění kloubů a páteře, šlach, při ztuhlosti ramene, nebo bolestech svalů.

Odpočinek a prevence

Pro zdravý život je velmi důležitý odpočinek. Odpoutáte se od svých bolestí, udržujete zdravou mysl a pohybem zlepšujete svůj zdravotní stav. Aktivní pohyb pomáhá udržet klouby pohyblivé a posiluje svaly a šlachy. Dopřejte si lehčí práci na zahradě, jízdu na kole, tanec nebo procházky v přírodě. Vhodné je také plavání a cvičení ve vodě, které zmírňuje bolestivost již poškozených kloubů. V každém případě byste si měli klouby a svaly chránit proti nadměrnému namáhání ať už přenášením těžkých břemen nebo pěstováním extrémních sportů.

Může vás zajímat

Dobře se vyspat. To je přece něco!
Očista organismu: Ano či ne?
Proč energy drinky spojují s alkoholismem?

Teplá voda uvolňuje napětí svalů a pomáhá zklidnit bolestivé klouby. Studené obklady mohou zmírnit bolesti a zmenšit otoky zúžením krevních cév a omezením pronikání tekutiny z kloubního pouzdra do okolních tkání. Masáž podporuje prokrvení a zahřátí kůže a svalstva, odstraňuje zbytečnou vodu v podkoží a únavu.

Klouby trpí obuví a váhou

Nejlépe je střídat boty podle účelu, ke kterému jsou vyrobeny a dávat přednost širokému podpatku vysokému zhruba kolem čtyř centimetrů. Dlouhodobé nošení vysokých podpatků může být příčinou vadného držení těla, přetěžuje klouby, svaly a vazy na celé dolní končetině a způsobuje nefyziologické zakřivení páteře. Ani sportovní obuv nošená po celý den neprospěje.

Omezení tělesné váhy kromě celkového zlepšení zdravotního stavu zmenšuje zatížení kolen a kyčlí. Nadměrná váha zvětšuje bolestivost kloubů bez ohledu na typ arthritidy. Nesnažte se o optimální tělesné proporce z hlediska současného ideálu (vyzáblé) krásy, ale udržujte takovou hmotnost, při níž se cítíte dobře. Cestou k účinné prevenci je především vyvážená strava.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Také vás občas bolí to, co dříve netrápilo?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci