Víte, kdy jste nejvýkonnější? Dopoledne!

27.11.2013 01:00   |   Wellness
Nejste si jisti, kdy hravě řešit i ty nejobtížnější úkoly, sršet energií a překvapovat novými nápady? Zkuste si naladit své vnitřní hodiny podle odborníků na biorytmy a alespoň pár dní podle nich řídit svůj osobní i pracovní život.

biorytmy

Vědci, kteří se zabývají právě lidskými biorytmy slibují všem lidem, jež se podřídí svým biorytmům, lepší výkon a rychlejší myšlení. A tento jejich závěr prý platí i naopak: kdo se podle svých vnitřních hodin neřídí, tomu hrozí problémy s trávením, deprese nebo i mozková mrtvice.

Po obědě už jen nuda

Všechny buňky v těle se totiž řídí svým vlastním časovým plánem. Pokud jim v něm člověk dělá zmatek, třeba tím, že pracuje na směny, unaví se rychleji nebo snáze onemocní než ten, kdo se časovému harmonogramu svého těla podřídí. Jeho mozek se mu pak odmění rychlostí, s jakou bude řešit problémy, lepším soustředěním a celkově vyšší tělesnou i psychickou kondicí.

Může vás zajímat

Půst prospěje zdraví a kráse
Koloběžka – radost pro děti i dospělé
Dobře se vyspat. To je něco!

Díky bioritmům tak odhalíte, že náročné pracovní úkoly se vyplatí řešit dopoledne a po obědě se věnovat nudné práci, která nevyžaduje velké duševní úsilí. Ale vaše ruce jsou naopak nejšikovnější pozdě odpoledne.

Vnitřní hodiny

Biorytmy jsou vlastně vnitřní hodiny, které si v těle tikají bez ohledu na letní nebo zimní čas, na naše okamžité potřeby nebo třeba náladu. Protože si je nemůžeme seřídit, jak by se nám to právě hodilo, musíme na to jít obráceně. Podřídit se jim a maximálně je využít.

To, že v lidském těle tikají celý život tyto vnitřní hodiny, objevili už staří Číňané. Dokázali tak, že stav našeho organismu se vždy po nějaké době změní.

Přizpůsobte se časovému plánu svého těla

  • 04.00 – 06.00
    Tělo se probouzí. Jako první startuje krátkodobá paměť. Mrkněte se proto do diáře a připomeňte si, co všechno budete muset přes den udělat a vyřídit.
  • 06.00 – 08.00
    Nejlepší doba k tomu, se pěkně v klidu nasnídat. Když se totiž najíte právě teď, tělo si "nahrabe" energii pro celý den.
  • 8.00 – 10.00
    Jste hvězda! Váše myšlení začíná nabírat na obrátkách a vám to myslí na jedničku. Je nejlepší doba na porady, konference nebo jakoukoli zkoušku.
  • 10.00 – 12.00
    Mozek jede na plný plyn. Bez problémů zvládnete každou práci. Jestli právě pijete kávu s kolegyní, plýtváte svým "nejvýkonnějším časem".
  • 12.00 – 13.00
    Vaše tělo i mozek ještě naposledy před obědem napnou síly. Je škoda toho nevyužít. Pokud jen trochu můžete, posuňte oběd o hodinu později.
  • 13.00 – 14.00
    Mozek přeřazuje rychlost na nižší stupeň a vaše výkonnost klesá o pětinu. Věnujte se jednodušší nebo rutinní práci. Nejlepší doba na polední pauzu.
  • 14.00 – 15.00
    Jste stále ještě v útlumu a chce se vám spát. Zároveň je to ale doba, kdy jste nejodolnější vůči bolesti. Pokud se chystáte k zubaři, je to nejvhodnější čas.
  • 15.00 – 16.00
    Po odpoledním útlumu nabírá mozek druhý dech. Dokážete rychle a pohotově reagovat a řešení problémů je pro vás hračka.
  • 16.00 – 17.00
    Chcete se učit cizí jazyk? Právě pro vás nastal ideální čas na biflování slovíček. V této době vám totiž nejlépe funguje dlouhodobá paměť.
  • 17.00 – 18.00
    Jste ve vrcholné formě! Nic pro vás není problém. Hravě zvládáte problémy a úkoly, které vyžadují skvělou koordinaci nebo manuální zručnost.
  • 18.00 – 19.00
    Začíná na vás doléhat únava. Tělo se dožaduje odpočinku, chce se vám zívat a psychická svěžest pomaličku klesá.
  • 19.00 – 20.00
    Pozor! Hrozí menší krize. Společně s únavou vám stoupá tlak, můžete být nervózní i náladoví. Doplatit na to mohou kolegové, zákazníci nebo vaše rodina.
  • 20.00 – 21.00
    Bystří se vám smysly. Rychle reagujete, cit pro vůně a chutě je nejvýraznější. Jestli se chystáte na večeři, tak si pochutnáte nejlépe z celého dne.
  • 21.00 – 22.00
    Tělo i mozek se vybičují k posledním výkonům. Ideální doba pro intenzívní duševní práci - večerní paměť je dokonce vnímavější.
  • 22.00 – 23.00
    Pokud jste v práci, začínáte zívát na celé kolo. Je to ideální doba k usínání, tělo začíná produkovat spací hormon melatonin.
  • 23.00 – 01.00
    Nastal největší útlum vašich duševních schopností. Jste unavení, mozek vypíná. Vaše tělo už nutně potřebuje spánek.
  • 01.00 – 02.00
    Nejméně vhodná doba k práci. Pokud pracujete na směny, buďte extrémě opatrní. Je totiž největší šance, že se vám stane pracovní úraz.
  • 03.00 – 04.00
    Tělo i mozek potřebují "vypnout" a jen spát a spát. Pokud musíte být pracovně vzhůru, musíte vynaložit na práci největší úsilí z celého dne.

RaR

Přečtěte si také

Diskuse: Víte, kdy jste nejvýkonnější? Dopoledne!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci