Půst? Kdykoliv! Prospěje zdraví, regeneraci a kráse

19.7.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Pokud vás v boji s nadbytečnými kilogramy přepadly myšlenky na půst, je to jen dobře. A můžete s ním začít třeba hned! Prospějete svému zdraví, regeneraci a kráse. Ale berte jej spíš jako konec starých zvyků a začátek těch nových, i nově pojatého jídelníčku.

půst

Většina náboženství jej zná a většina jej drží na jaře. My ale můžeme zkušeností s půstem využít kdykoliv, včetně těch, které hovoří o tom, že půst neznamená, že bychom snad neměli jíst vůbec.

Zkrátka, na určitou dobu se vzdáme běžného stravování a organismus tak postupně donutíme žít z vlastních zásob. Zároveň toto období můžeme využít jako příležitost pro očistu těla i duše, rozjímání či šanci oprostit se od zlozvyků.

Tělo se pročistí a zhubne

Půst je účinná a bezpečná metoda k detoxikaci organismu, pomáhá tělo pročistit a regenerovat, podporuje imunitní systém. Pozitivním důsledkem půstu je snížení váhy, což přispívá k našemu dobrému pocitu.

Úbytek na váze můžeme pozorovat už zpočátku, ale to jde pouze o odvodňování organismu. Až později se tělo začne živit ze svých zásob a likvidovat tukové vrstvy.

Přísná hladovka, která je delší než tři dny, je však zcela nevhodná a může být i zdraví nebezpečná. Vyhněte se také kombinaci hladovění a užití projímadel či výplachu střev.

Co ano, co ne

Chcete-li prospět svému zdraví, podpořit regeneraci a krásu, je vhodné omezit v jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, alkohol a pokrmy typu fast food. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, cereálie, rybí a drůbeží maso.

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

Pro každý denní chod si z našeho přehledu vyberte
libovolné jídlo.
Jakákoliv kombinace pokrmů zaručuje, že váš
denní příjem energie bude v doporučeném rozmezí
a nepřekročí hodnotu 5500 kJ.

Při půstu bychom se neměli příliš namáhat, ale spíš odpočívat. Doporučuje se relaxování na čerstvém vzduchu.

A hlavně nezapomínat na příjem tekutin! Kdo chce držet půst striktněji, pak je nejvhodnější čistá voda nebo zeleninové šťávy, případně také šťáva z citrónu. Ale vhodné jsou i nejrůznější bylinkové čaje, v lékárnách se dá koupit rovněž speciální čaj pro období půstu.

Důkladná příprava se vyplatí

Pro zdárný průběh bude určitě nejlepší se na půst v předstihu připravit. Tedy, naplánovat si jej, naladit psychiku a usměrnit zásoby v ledničce.

Dobré je začít s půstem v pátek a třeba zapojit do celé akce i partnera. Podpořit vás jistě neodmítne. Ideální samozřejmě je, pokud se bude postit s vámi. A jestliže své předsevzetí rozhlásíte po rodině, jen dobře! Ještě více vás to zaváže neuhnout z cesty.

Podle odborných studií by měl očistný půst trvat jedenáct dní. Pět dní je skutečně minimální doba, méně ani nemá smysl. Pro ty, kdo mají "běžné" zaměstnání či práci, je optimálních sedm dní půstu.

Jsou však pochopitelně situace, kdy není půst vhodný. Určitě se do něj nepouštějte:

  • po operaci, úrazu nebo po těžké nemoci (třeba po žloutence minimálně rok počkejte)
  • v době těhotenství
  • při závažných onemocněních (například při cukrovce či žaludečních vředech, zejména v akutním stadiu)
  • při dlouhotrvajícím nervovém předráždění a labilitě, při depresích

Probiotika pomohou

Můžete si dopřát i přísnější očistný den, kdy by se jídelníček měl skládat z většího množství zeleniny, ovoce a také zakysaných mléčných výrobků, které naše zdraví podpoří v mnoha směrech. Obsahují totiž probiotické kultury, jež mají množství pozitivních účinků.

V zažívacím traktu se nachází obrovské množství bakterií. Ze zdravotního hlediska je však žádoucí, aby se jednalo především o prospěšné bakterie, o převahu laktobacilů a bifidobakterií. Ty napomáhají trávení, vyrábějí životně důležité látky a rozkládají nebezpečné toxiny.

Udržet si harmonii

Ovšem potravou denně přijímáme také množství nepřátelských bakterií, které ničí ty prospěšné. A udržet tedy vnitřní harmonii trávicího traktu při obvykle nezdravé životosprávě není vůbec jednoduché.

Rovnováha mezi bakteriemi je velmi křehká, může být lehce narušena řadou faktorů jako je stres, nevhodná strava, kouření. Ty pak mohou spustit hotový kolotoč problémů.

Probiotické bakterie, obsažené v kysaných mléčných výrobcích, mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu. Je prokázáno, že jejich pravidelná konzumace zlepší stav střevní sliznice a celkově upraví trávení, chrání před infekcemi a zlepší pleť.

Ze zdravotních účinků probiotik jmenujme celkové zvýšení obranyschopnosti organismu a vynikající prevenci zažívacích obtíží i infekcí močového ústrojí. Probiotika pohámají obnovit střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky, zmírňují alergické projevy a atopický ekzém, působí jako prevence respiračních onemocnění – nachlazení, chřipky.

poz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Půst? Kdykoliv! Prospěje zdraví, regeneraci a kráse

Půst

3.8.2011   |   16:13   |   od: Péťula
Půst si dopřávám poměrně pravidelně a také souhlasím, že pomáhá. Tělo se krásně pročistí a cítím se dobře. Piji vždy ovocné šťávy nebo i ze zeleniny. Přeji všem příjemný pocit :-)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 3. 8. 2011 16:13
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci