Jak snídají školáci? Pravidelně nezdravě

17.3.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Snídá váš školák? A snídá správně? V Česku na tohle téma mnoho seriozních výzkumů není, pojďme se poučit alespoň v cizině.

Jak snídají školáci? Pravidelně nezdravě

Správná a vyvážená snídaně je po ránu důležitá a měla by představovat 20 až 25 procent denního příjmu energie. Mnozí z nás si ráno k snídani dopřejí například jen sladké pečivo, v horším případě samotný šálek kávy. A tomuto zlozvyku bohužel učíme i naše děti.

Většina lidí zásady zná

Podle posledního průzkumu společnosti eNation Synovate, který probíhal ve více než 1100 amerických rodinách, uvedlo 73 procent rodičů, že jejich děti před odchodem do školy snídají pravidelně. A pouhých 5 procent respondentů v průzkumu uvádí, že jejich děti nesnídají nikdy.

Známé heslo „Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli“ znají skoro všichni a mnozí se jím řídí. Tvrzení, že "snídaně je nejdůležitější jídlo dne" se tedy zdá být vyslyšeno, alespoň ze strany rodičů dětí ve věku 6 až12 let. Ale snídají naše děti opravdu zdravě?

Kluk s dortemPřečtěte si

Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?
Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne!
Čím se mohou vaše děti otrávit?

Snídají správně?

Malí strávníci totiž nejčastěji volí rafinované produkty z obilovin, jako jsou studené cereálie, vafle nebo palačinky, nebo bílé pečivo. Méně než polovina dotázaných uvedla, že jejich děti obvykle ráno snídají pouze vajíčka a 41 procent rodičů odpověděla, že si jejich děti před odchodem do školy dají jen kousek ovoce.

"Stejně tak, jako je důležité ujistit se, že děti ráno pravidelně snídají, je třeba dohlédnout i na to, aby děti před odchodem do školy posnídaly dobře vyvážené jídlo," říká Luigi Gratton, viceprezident výživy vzdělávání ze společnosti Herbalife. A k tomu dodává: "Snídaně s vysokým obsahem rafinovaných obilovin a nízkým obsahem bílkovin dětskému organismu příliš neprospívá. Nedodá jim dost energie, a to samozřejmě může ovlivnit také jejich studijní výsledky."

A co vláknina?

Na to, aby děti měly po celé dopoledne dostatek energie, potřebují vyvážnou stravu plnou zdravých sacharidů a bílkovin. Ideální volbou může být například čerstvé ovoce v kombinaci s celozrnnými výrobky, které dětem poskytnou nejen nezbytně nutnou energii. Důležitá je také vláknina, která jim často chybí.

Proto by rodiče měli volit především vysoce kvalitní bílkoviny jako mléko, sójové mléko, jogurt, tvaroh a vejce, které pomáhají udržet děti syté až do doby oběda a udržují také jejich mentální bystrost. Mléčné výrobky obsahují hodně potřebný vápník a vitamín D, který je pro mnoho dětí rovněž nedostatkovým zbožím.

Nespěchat!

Podle průzkumu je počet dětí, které pravidelně nesnídají, sice nízký, s přibývajícím věkem však vzrůstá. V dospívajícím věku často vynechávají snídani jen proto, aby získaly pár minut spánku navíc, nebo jsou pod takovým časovým tlakem, že ráno jen popadnou něco rychlého k jídlu a sní během cesty do školy. Samozřejmě, ani jeden přístup není správný.

Může vás zajímat

Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Dva tipy pro alergiky – mléko a krekry
Rybí tuk může chránit před rakovinou

Co by tedy děti měly snídat, aby měly po celé dopoledne dostatečný přísun energie a neusínaly v lavicích? "Naučte svého potomka, že není nic těžkého na tom připravit si každé ráno vyváženou a zdravou snídani. Pomůžete tak dětem vytvořit celoživotní návyk zdravě snídat," říká Luigi Gratton.

Co mít v chladničce

V chladničce byste proto vždy měli mít zásobu jogurtů, čerstvého ovoce, vajíček a chybět by neměl také kvalitní tvrdý plátkový sýr. Ve spíži uchovávejte potraviny z celozrnných obilovin např. ovesné vločky. Příjemným začátkem dne může být také tzv. smoothie, nápoje s vysokým podílem vlákniny a antioxidantů. Neobsahují vodu, barviva, chemické konzervanty ani přidaný cukr, proto jsou vhodné i pro diabetiky.

zto, Ženyproženy.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak snídají školáci? Pravidelně nezdravě

Zkusím to

28.4.2012   |   06:13   |   od: dobrá rada
Zkusím to déle a pak vám řeknu. Děkuji
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 4. 2012 6:13
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci