Koloběžka, to je radost pro děti i dospělé

24.9.2011 19:00   |   Styl
Koloběžky se už staly doslova fenoménem. Původně dětská zábava se proměnila v aktivitu, kterou si oblíbila řada fanoušků, bez ohledu na věk.

koloběžka

Velkou oblibu si koloběžky našly coby ideální dopravní prostředek do města. Sice na nich lze vyvinout menší rychlost než na jízdních kolech, ale díky absenci šlapek a způsobu jízdy, lze z koloběžky mnohem rychleji přejít do chůze a vyhnout se tak případné kolizi. Pokud vás překvapí špatné počasí, mnohem lépe se s koloběžkou vejdete mezi cestující v městské hromadné dopravě. Díky menším rozměrům se navíc koloběžky také pohodlně vejdou i do menších bytů.

Za více než století od svého vzniku prošly koloběžky zásadním vývojem. Značně se rozšířila jejich nabídka, a tak oceníte rady, které Vám pomohou se lépe zorientovat a vybrat tu ideální koloběžku přesně pro vás.

Skládací mini

Nejmobilnější koloběžky na trhu jsou malé skládací s polyuretanovými kolečky, které znáte z in-line bruslí. Koloběžka se dá složit a stává se tak ideálním společníkem třeba při cestě k zastávce MHD, kde ji jednoduše složíte. Nevýhodou je nutnost dobrého terénu, malá gumová kolečka neposkytují na dlažebních kostkách příliš velký komfort.

Pokud se rozhodnete pro tento typ koloběžky, zaměřte se na materiál, z něhož je koloběžka vyrobená – ty levnější jsou z oceli, pokud jste ale ochotni si trochu připlatit, je lepší pořídit koloběžku z hliníku, která je mnohem lehčí. „Dbejte na to, zda je možné regulovat výšku řídítek a vyzkoušejte, jestli koloběžka dobře brzdí, “ doporučuje Ondřej Šourek, vedoucí prodejny Hervis – Štěrboholy.

Větší s pneumatikami

Lepší zážitek z jízdy i v horším terénu určitě poskytnou větší koloběžky s nafukovacími pneumatikami. Ty krásně „vykryjí“ terénní nerovnosti a poskytnou vám komfort, na jaký jste zvyklí z jízdních kol.

Může vás zajímat

Vybíráme správné jízdní kolo
Kolo, brusle a spol.
Výšlap? Jen s pořádnou obuví, nebo bez ní

Při výběru tohoto typu koloběžky dejte pozor na šířku řídítek a možnost jejich výškového nastavení a aretaci pomocí „rychloupínáku“ – díky tomu může například koloběžka růst spolu s dítětem a vydrží tak několik let. Řídítka by neměla být výrazně širší než ramena jezdce. Stupátko by nemělo být zase příliš vysoko nad zemí, jízda se pak stává poměrně obtížnou a brzy byste měli chuť koloběžku shodit ze skály.

Bezpečnost především

Zcela zásadním parametrem jsou brzdy. Na tomto typu koloběžek se prakticky neliší od brzd na jízdních kolech. Existují dokonce koloběžky s kotoučovými brzdami. „Po koupi koloběžky je dobré nechat brzdy seřídit přímo v prodejně a dbát na jejich pravidelnou údržbu,“ radí Šourek. Ta je u koloběžek díky absenci přehazovačky mnohem méně náročná a postačí pumpička k dofukování pneumatik.

Ať už jste začátečník nebo pokročilý, měli byste vždy myslet na své zdraví a na zdraví svých dětí. Stejně jako u kola platí, že byste neměli vyrážet bez ochrany hlavy. Zároveň se dají dokoupit i nejrůznější chrániče kolen, zápěstí a loktů, které snižují riziko pohmožděnin a zlomenin. Pokud se vracíte z výletu za tmy, nezapomeňte se vybavit alespoň zadním červeným světlem.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Koloběžka, to je radost pro děti i dospělé

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci