V létě se bruslí nejvíc! Kdy jindy?

9.7.2013 00:30   |   Wellness
Léto, prázdniny, dovolená... a kolečkové brusle. Patří k sobě! Právě v tomto období se kupují nejvíc. Vyznáte se v nich?

brusle léto nákup

Vybrat si lze z nejrůznějších druhů in-line bruslí. Od těch pro začátečníky, až po ty, které jsou určeny již zkušeným jezdcům. Jak tedy volit ty správné, abychom neutráceli zbytečně?

Pro ty, kdo teprve začínají

Jestliže máte v plánu se teprve učit jezdit, anebo nepatříte mezi časté jezdce, není třeba za brusle vydávat zbytečně moc peněz.

„Pro začátečníka, tedy začínajícího in-line bruslaře, se můžete orientovat v cenové kategorii od nejlevnějších za 1000 korun až po ceny okolo 5000 korun. Výši investice by mělo předcházet rozhodnutí, jak často budete chtít brusle používat. Pokud pouze sporadicky, měla by volba směřovat spíše na základní cenovou hladinu,“ vysvětluje Michal Kuchař ze servisu firmy Hervis-Sport a móda v pražských Štěrboholích.

Správná bota = půlka úspěchu

Dalším krokem je zkouška vybraného typu bruslí. Na trhu je spousta modelů s označením Unisex, tedy určené jak pro muže, tak pro ženy. Tyto brusle jsou však vhodné spíše pro začátečníky.

Vzhledem k fyziologické rozdílnosti stavby těla mužů a žen, je pro zkušenější bruslaře důležité mít na noze přesně padnoucí a dobře fixovanou botu.

  • Pánské brusle bývají pevnější a dimenzované především na větší hmotnost a výšku postavy.
  • Dámské jsou naopak připravené na menší výšku, váhu a jinou klenbu.

Může vás zajímat

Barevné jídlo pomůže hubnout
Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte!

„Avšak rozhodující je tady vždy váš pocit po upnutí boty, která by měla sedět pevně a stabilně na noze, ale neměla by škrtit,“ dodává Michal Kuchař.

Nebudete-li kupovat brusle pro sebe, ale pro své děti, pak je vhodné vybrat model s možností změny velikosti (32-35), který může vydržet dvě i tři sezóny. U tohoto typu se však doporučuje hned v prodejně otestovat způsob „roztažení“ obuvi. Má-li dítě o tento druh sport opravdu zájem, pak se rozhodně vyplatí zakoupit kvalitnější a tudíž dražší in-line brusle.

Zdraví a bezpečí především

Ať už jste začátečník nebo pokročilý, měli byste mít na paměti své zdraví a zdraví svých dětí. Stejně jako u jízdy na kole i tady platí, že byste neměli na brusle vyrážet bez ochrany hlavy. Vhodné jsou také nejrůznější chrániče kolen, zápěstí a loktů, které snižují riziko pohmožděnin a zlomenin.

„Důležitá je rovněž pravidelná údržba. Boty stačí ošetřit klasickými přípravky a jednou za čas zkontrolovat stav sjetí koleček, dotáhnout šrouby,“ upozorňuje Michal Kuchař.

Výběr pro každého

Když přijdete do obchodu, tak na vás doslova „vybafne“ řada různých názvů a pojmů. Pro lepší orientaci přinášíme tento malý slovníček.

• Fitness – Podle stylu bruslení a pokročilosti či odvahy bruslaře je možné vybírat in-line brusle z uvedených kategorií.

Pokud vyhledáváte klasické rekreační bruslení, pak to budou právě „fitness“ kolečkové brusle pro relaxační sport.

• Fitness speed – Zkušenější jezdci, vyžadující vyšší rychlost a dynamiku jízdy, obvykle vyhledávají další stupínek, tedy „fitness speed“. Tyto in-line brusle umožňují rychlejší jízdu, ale na druhou stranu předpokládají větší fyzickou námahu. Obvykle je třeba počítat s většími kolečky (90 mm).

• Speedové brusle – Kategorie, která se vyznačuje velkými kolečky (průměr 100 mm) a mnohem delším rámem.
Můžete tudíž očekávat velice dynamickou jízdy, která ovšem již vyžaduje značné zkušeností s ovládáním i pokročilé bruslení.

• Aggressive in-line – Pokud byste rádi do skateparku a máte s in-line sportovním bruslením zkušenosti, padá volba obvykle na kolečkové brusle v kategorii „aggressive in-line“, jež mají speciální konstrukci přizpůsobenou jízdě po rampách a překážkách. Umožňují provádět různé triky, avšak jsou nejsou vhodné pro jakoukoliv jinou sportovní aktivitu.

• Off-road (nordic skating) – Specifická kategorie in-line bruslí, které umožňují jízdu téměř v jakémkoli terénu, na polních a lesních cestách. Nevyužívají totiž běžných koleček, nýbrž dvou nafukovacích kol o průměru 150 mm, která si s nerovnostmi velmi dobře poradí. Tento sport bývá označován také jako „nordic skating“.

• In-line hokej – Kategorie, určená pro hráče in-line hokeje. Tyto brusle se velmi podobají klasickým hokejovým bruslím, ale konstrukce je měkčí a pohodlnější na nošení. Jsou uzpůsobeny pro rychlé starty a prudké zatáčky. Nehodí se ale pro běžné rekreační ježdění.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: V létě se bruslí nejvíc! Kdy jindy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci