Výšlap? Jen s pořádnou obuví, nebo bez ní

27.7.2011 00:00   |   Styl
V době dovolených si minimálně půlka oddechujících dává pořádně do těla. Vydávají se na nejrůznější túry, výlety a pochody. A mnohdy to nohy odnesou.

treková obuv, výlety

Chcete-li se zařadit do kategorie těch, kteří si v při výšlapech libují, musíte se postarat o nohy – minimálně jim dopřát pořádnou obuv. Jenom díky ní pak prožijete jakýkoliv pohyb bez zbytečné bolesti a následků.

Vybrat tu správnou botu

Stejně jako kdekoliv jinde je velice důležité, abyste si pořádně promysleli, kam jedete a jaké trasy máte v plánu procházet. Budou to zpevněné lesní cesty, polní cesty nebo třeba několikadenní vysokohorská turistika?

„V obchodě rozhodně dbejte na pečlivé vyzkoušení obou bot. Určitě je dobře zavažte a vyzkoušejte na nakloněné rovině, nebo třeba na nějakém schodu,“ řekl Ondřej Šourek, vedoucí prodejny Hervis - Štěrboholy (na snímku vpravo). Noha se nesmí v botě pohybovat, neměla by narážet do špičky nebo se zdvihat v patě. V oblastech achilovky by bota neměla mít žádné švy, které by mohli komplikovat nošení bot. Bota rozhodně nesmí TLAČIT.

„Po zakoupení nové obuvi se přesvědčte, zda jste opravdu zvolili správnou velikost. To zjistíte tím, že obuv budete nějakou dobu nosit doma. Novou obuv obouvejte zpočátku jen na kratší dobu, aby se přizpůsobila tvaru vašich nohou. Těžší boty vyžadují více času, než povolí,“ doplnil Šourek.

Trekovou obuv dělíme na:

Lehké pohory – lehčí trekové (trek=túra) boty do terénu.
Většinou se při výrobě trekových bot kombinují syntetické materiály a kůže. Kvalita a použití trekové boty se pozná podle druhu podrážky.


Pohory
– trekové boty určené do těžkého terénu s velkou odolností proti opotřebení.
Některé boty mají zářezy a umožňují nasazení rychloupínacích maček.


Skelety
– plastové trekové boty.
Mají vnitřní vyjímatelnou botičku, určenou pro použití do sněhu a ledu

 

Dětské trekové boty můžete vybírat v nízkém i vysokém provedení. Obuv musí, jako každá jiná, velmi dobře padnout. Dětská bota by měla být o 10 až 15mm delší než noha. Opět platí, že se obuv musí dobře odzkoušet.

Jak se o boty postarat

Jelikož se jedná o boty, které snesou tu největší zátěž, tak se o ně musíme také dobře postarat. Obuv bychom měli před každým výletem ošetřit výživou pro kůži a impregnačním prostředkem. O vhodných prostředcích na ochranu obuvi se můžete poradit s prodejcem rovnou při jejich koupi.

Může vás zajímat

Vybíráme správné jízdní kolo
Jaro, kolo, brusle a spol.
Kupte dětem kolo, ne mučící nástroj

Když přijdete z túry tak stačí vzít měkký kartáček kartáčem navlhčeným vlažnou vodou nebo použít vhodný čisticí prostředek. Při aplikaci čisticího prostředku se vždy řiďte návodem k použití daného produktu.

A jde to i naboso

Péči o nohy výšlap dokonce můžete spojit v jedno. Zatím jen v cizině, ale brzo budete mít šanci i v domácích luzích. U Valtic na Břeclavsku totiž chtějí postavit turistickou pěší stezku, která bude speciálně uzpůsobena chůzi bez bot. Obdobné stezky si získávají stále větší oblibu V Německu a Rakousku po názvem Barfussweg, což znamená stezka pro bosé nohy.

S plánem přišla rakouská příhraniční obec Schrattenberg, která chce s Valticemi spolupracovat. Zájemci by se mohli projít po stezce, na níž se střídají pole, kde speciální materiály stimulují různým způsobem lidská chodidla a dávají jim nejrůznější podněty.

Od šišek po bláto

Lze se tak projít po loži vystlaném šiškami, kůrou stromů, slámou, pískem či oblázky, stavitelé zařazují blátivé úseky a místa, kde se lidé brodí vodou. Často pracují se dřevem a zařazují dřevěné chodníky a místa, která lze překonat chůzí po kládě.

Naše první stezka pro bosé nohy by měla vést jak na české straně hranic, tak v Rakousku a podle zpráv z Valtic by mohla mít asi 15 tematických zastávek. S potřebnými pozemky na české straně hranice údajně nebude problém, jsou v majetku města, Lesů ČR a Vinných sklepů Valtice a všichni jsou z plánu nadšeni.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Výšlap? Jen s pořádnou obuví, nebo bez ní

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci