Jak si „nevysedět“ zdravotní problémy?

5.12.2010 00:30   |   Zdraví a krása
Chronické bolesti zad, zatuhlá šíje, záněty šlach nebo tenisový loket. To nejsou jen sportovní úrazy, ale také důsledky osmi hodin denně strávených u počítače v kanceláři. Přestože sedavé zaměstnání působí jako fyzicky nenáročná činnost, dává tělu pořádně zabrat.

ibalgin

Ačkoliv se zdá, že se na židli před počítačem naše tělo nachází v uvolněné pozici, opak je pravdou. Při dlouhodobém sezení dochází k jednostrannému zatěžování a přetěžování určitých svalových skupin (především oblasti šíje a bederní páteře). Setrvávat v této poloze po dobu několika hodin je navíc pro člověka nepřirozené.

Správně sedět je umění

Pokud se ve své práci dlouhodobému sezení nevyhnete, je dobré se naučit sedět tak, aby to vašemu tělu škodilo co nejméně.

Jak správně sedět? Stačí si zapamatovat pár jednoduchých pravidel. Nohy rozkročené (zhruba na šířku ramen), v kolenou by měly svírat pravý úhel. Chodidla se o zem opírají celou plochou. Pokud jimi na podlahu nedosáhnete a výška židle nejde upravit, můžete tento nedostatek vyřešit podložkou pod nohy – některé mají dokonce masážní povrch.

Když to přeženete s hrabáním listí
Pro pohyb bez bolesti

Stejně tak se snažte ulevit zádům a opírejte se celou jejich plochou o opěradlo. Pokud je mezi dolní částí opěradla a vašimi zády volné místo, vyplňte jej polštářkem nebo stočeným ručníkem. Ulevíte tak především bederní páteři.

Přestávka!

Dělejte si v práci přestávky a využívejte každé možné příležitosti k tomu, abyste se mohli protáhnout a projít (stačí třeba i jen ke kopírce). Zabráníte tak tuhnutí svalů a umožníte lepší průtok krve.

Ideální by bylo přestávky dělat po dvaceti minutách sezení. Ale pokud je to pro vás neproveditelné, snažte se alespoň o přestávky po jedné hodině. Sedavé zaměstnání se také ve svém volném čase snažte vyvážit různými sportovními aktivitami, při kterých si protáhnete celé tělo jako jsou procházky, tanec, plavání, běžky.

Když už záda bolí

Pokud už se s bolestmi zad potýkáte, měli byste tomuto „varovnému signálu“ věnovat pozornost. Může jít o důsledek špatných návyků při sezení, ale též o ochablé břišní a zádové svaly, které tvoří jakýsi korzet, jež nám pomáhá držet tělo ve vzpřímené poloze nejen vsedě, ale též ve stoje.

Vhodným řešením je cvičení vedoucí k posílení těchto svalových skupin. Výsledky sice nemůžeme očekávat během dnů, ale při pravidelném cvičení jsou dlouhodobé.

Dočasným řešením bolestivých svalů a kloubů mohou být úlevu přinášející masáže, teplé obklady nebo analgetika. Poslední jmenovaná lze volit nejen ve formě tablet, ale také krému a gelu jako třeba ibalgin, nebo jiných, s jejich výběrem vám poradí v každé lékárně.

Krémy proti bolesti lze použít také k uvolňující masáži a dosáhnout tak dvojitého efektu. Gely se hodí k ošetření menších ploch, na kterých vytvářejí příjemný chladivý pocit.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak si „nevysedět“ zdravotní problémy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci