V léčbě dětské obezity chybí vůle rodičů, tvrdí lékaři

10.11.2011 00:00   |   Děti
Nadváha a obezita jsou nejen civilizačními chorobami dospělých, ale patří i mezi největší dětské zdravotní strašáky. A jak se zdá, rodiče svým nejmilejším příliš nepomáhají.

obezita děti

„Počet dětí s obezitou se za posledních 20 let zdvojnásobil, každé páté dítě překročilo práh obezity,“ říká MUDr. Zlatko Marinov, pediatr a dětský obezitolog ve FN Motol v Praze. To, že je nejlepší účinnou léčebnou metodou prevence, ví dnes již každý, ovšem vůle dětí a především jejich rodičů je v tomto případě stále velice slabá. Přitom možností existuje mnoho.

„Málokdy si rodiče uvědomují závažnost dětské obezity a její možné následky. Traduje se věta 'oni z toho vyrostou'. Ale dětská obezita kromě metabolických změn a psychických následků zásadně zkracuje dětství. To znamená dřívější nástup puberty a hormonálního vývoje, zároveň však zpomalení růstu. Na první pohled může dítě z obezity tzv. vyrůst, ale následky si s sebou ponese celý život,“ dodává MUDr. Zlatko Marinov.

Může vás zajímat

Dítě má nadváhu: Problém tkví v raném dětství
Jak snídají školáci? Pravidelně nezdravě
Patří dětem tuky a sladkosti?
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

Zapojte celou rodinu

K dětské obezitě kromě genetických dispozic přispívá životní styl celé rodiny. „Pokud máme dítěti pomoci vyléčit se z obezity, je potřeba, aby se zapojila celá rodina. Dietou a cvičením se mnoho spraví, ale pokud se nepřizpůsobí potřebám zdravotního stavu dítěte celý životní rytmus a návyky rodiny, často se děti vrátí na původní váhu,“ upozorňuje MUDr. Hana Cabrnochová, pediatrička a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

„A právě tato nevůle, možná nedostatečná informovanost, ze strany rodiny je častým problémem, se kterým se potýkáme. Lékaři se mohou snažit sebevíce, ale pokud budou rodiče dítěti nutit dietní stravu a sami se budou stravovat nedietně, bude mnohem těžší dítě vyléčit,“ varuje Cabrnochová.

Grafy pomohou

Stejně tak se rodiče můžou podílet na odhalení prvotních příznaků dětské nadváhy. Slouží jim k tomu například tzv. percentilové růstové grafy, které na základě sledování výšky a hmotnosti dítěte pomohou odhalit jakoukoliv odchylku v rychlosti růstu (od standardního vývoje). Ta může být prvním a někdy jediným signálem nejen nastupující obezity, ale také dalších závažných onemocnění.

Sledujete růstové grafy?

Pravidelné sledování percentilových růstových grafů je nedocenitelným pomocníkem. Znáte je?
Čtěte zde

„Ročně v České republice onemocní v průměru 350 dětí nádorovým onemocněním, tedy téměř jedno denně. Do jednoho roku dítěte se tato onemocnění většinou neprojeví jinak než právě odchylkami v růstu, a čím dříve je nemoc odhalena, tím větší má onkologický pacient šanci na vyléčení,“ říká MUDr. Pavel Boček, onkolog a pediatr ve FN Motol v Praze.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: V léčbě dětské obezity chybí vůle rodičů, tvrdí lékaři

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci