Dechberoucí 3D jízda s krvelačnými žraloky

7.9.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Letní víkend se pro skupinu studentů změní v krví nasáklou noční můru, kde je stále pronásledují krvelační predátoři.

Noc žraloka

Noc žraloka 3D, strhující dechberoucí jízdu natočil režisér David R. Ellis s mladými, neokoukanými tvářemi. Do kin přijde snímek v druhé polovině září.

Z večírku je zápas o život

Sara (Sara Paxton) dorazí na lodi s kamarády do ostrovního domu svých rodičů a hned se začnou oddávat bezstarostným radovánkám. Když se ale po pádu z vodních lyží jeden z nich (Malik – Sinqua Walls) vynoří z jezera bez ruky, mejdanová nálada vmžiku potemní.

Video
Trailer k filmu Noc žraloka 3D

Nick (Dustin Milligan), plachý medik, zabezpečí postiženému kamarádovi nejnutnější první pomoc. Rozhodne, že nesmí ztratit ani minutu a musí Malika okamžitě dostat do nemocnice na druhé straně jezera.

Jezero plné predátorů

Namačkaní do malého člunu přátelé zděšeně zjistí, že jezero se hemží množstvím nejrůznějších žraloků. Když se člun v půli cesty rozbije a posádka zůstane na jezeře uvězněna bez možnosti přivolat pomoc, s hrůzou odhalí, že člun byl někým poničen záměrně.

Může vás zajímat

Nadváha ženám vztah komplikuje
Největší bludy a pravdy
Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!

S každým dalším útokem začne být všem jasné, že někdo systematicky pracuje na tom, aby zemřeli. S minimálními možnostmi na záchranu tak společně bojují, aby odvrátili žraločí útoky, přivolali pomoc a zůstali naživu, dokud se bezpečně nedostanou na břeh.

Hledal se režisér

Žraloci vzbuzují v lidech paniku a hrůzné představy po staletí. Film Noc žraloka 3D obratně hraje na tyto strachy diváků pomocí dokonalých zvířecích zabijáků i napínavým příběhem a perfektními, ultra-moderními triky a také talentovanými, mladými herci.

Jedním z prvních velkých problémů, kterým museli producenti čelit, byl výběr režiséra. Nakonec vsadili na Davida R. Ellise – kromě toho, že má za sebou režírování jiného 3D snímku (Poslední souboj), vydobyl si postavení jako druhý režisér trháků Dokonalá bouře, Útok z hlubin a Vodní svět.

Hlavní je překvapit

“Nejlepší cesta, jak vystrašit diváky, je odvést jejich pozornost. Když si myslí, že se něco stane, nestane se to. A když zrovna nic nečekají, vyskočí jim něco přímo do tváře. V Noci žraloka 3D máme takových momentů hodně.”

Jedním z aspektů, který režiséra Davida R. Ellise ve scénáři zaujal, bylo to, že se ve filmu objeví šest různých druhů žraloků a každý útočí jiným způsobem.

“Máme velké žraloky bílé, žraloky brazilské, mako, tygří i býčí, žraloky nazývané podle tvaru hlavy kladivouny. Díky jejich odlišnostem je každá akční scéna výjimečná."

Technika a dokonalá iluze

Na vizuálních efektech režisér spolupracoval s Waltem Contim ze společnosti Edge Innovations, který v roce 2000 získal nominaci na Oscara za efekty ve filmu Dokonalá bouře.

“Animatronický” tým se soustředil na dvě nejpůsobivější scény filmu: Zoufalý zápas se žralokem kladivounem, který se natáčel napůl ve vodě a na suchu a pak na závěrečnou scénu mezi Sarou, Nickem a velkým bílým žralokem.

“Naši žraloci měřili asi tři a půl metru,” popisuje Walt Conti. “Vážili 700 tun a velký bílý zřalok měl sílu 250 koní.”

Přečtěte si o čaji

Pět tisíc let věrný průvodce člověka
Jak čaj správně připravit?
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
Horké léto a studený čaj – to se rýmuje!

Joystiky a pomocníci v permanenci

Jedna scéna se žralokem vyžadovala asistenci až devíti lidí. Několik potápěčů se muselo postarat, aby se žralok ve vodě udržel a správně hýbal. Na “suchu” se o žraločí pohyb starali operátoři pomocí joystiků a klávesnice.

Ze šesti použitých druhů žraloků jsou dva animatronické, zbytek byl vytvořen pomocí speciálních počítačových efektů a různých modelů.

Režisér David R. Ellis doufá, že diváci budou mít stejné pocity jako on, až jeho nový film uvidí. Podle něho všechna námaha stála za to:

“Zabralo nám to trochu víc času, než kdyby se natáčelo na souši, ale vznikl skvělý film. Nemohu se dočkat, až se dostane do kin.”

Co víme o žralocích?

  • Žraloci patří jako paryby do prastaré třídy, která se objevila již ve starších prvohorách
  • Stojí na vrcholu potravinového řetězce, instinktivně se nebojí ničeho.
  • Nejvíce žraločích útoků je evidováno v USA.
  • Přibližně ke dvěma třetinám útoků na lidi došlo ve vodě mělčí než dva metry.
  • Žraloci se k obětem přibližují rychle a nečekaně. Většina těch, co přežili útok, říkají, že žraloka vůbec neviděli.
  • Mají skvělý čich. Někteří dokážou cítit kapičku krve ve sto miliónech kapek vody.
  • I jejich sluch je výjimečný – někteří slyší svoji kořist až kilometr vzdálenou.
  • Protože mají oči daleko od sebe, neustále pohybují hlavou ze strany na stranu, aby měli přehled o okolí.
  • Žraloci nepřetržitě mění zuby. Jakmile jim vpředu jeden vypadne, nahradí ho jiný, rostoucí v další řadě za ním. Během svého života vymění žraloci tisíce zubů, někteří až 30 000 za život!
  • Zuby jsou ostré, vroubkované, aby jimi mohl žralok trhat kusy masa, které polykají ve velkých kusech.

  • Největší a nejsilnější predátor mezi rybami je žralok bílý (na snímku), přezdívaný také “Bílá smrt”, který může dosáhnout délky až devíti metrů.
  • Ohromné a silné čelisti dokáží vytvořit sílu až dvou tun, více než trojnásobek co svede africký lev. Jeho čelisti jsou šestkrát silnější než vlčí a předpokládá se, že dosahují dvou třetin kousací síly Tyrannosaura Rexe.
  • Bílí žraloci jsou zodpovědní za přibližně každý třetí smrtelný útok na lidskou oběť.
  • Tito žraloci byli spatřeni, jak ohromnými skoky opustili vodu, aby na břehu chytili tuleně.

boh
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Dechberoucí 3D jízda s krvelačnými žraloky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci