Přichází šimpanzí revoluce a Zrození Planety opic

3.8.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Plukovník Taylor, Cornelius, doktorka Zira… Trojúhelník z dnes již legendární Planety opic si pamatují ti starší a pro ostatní je to spíš příběh z filmu pro pamětníky. Po třiačtyřiceti letech je ale možná chytne společnost 20th Century Fox, která téma z roku 1968 vrací do hry. I když trochu jinak.

Zrození planety opic

V Česku přichází premiérově do kin Zrození Planety opic jako příběh o těch, kteří chtěli zdokonalit lidskou rasu. Namísto toho ale lidé nakonec přišli o pozici pánů tvorstva.

Film Zrození Planety opic barvitě a napínavě líčí revoluci, která vedla k tomu, že nás na piedestalu civilizace vystřídali nižší primáti.

Pohled z druhé strany

Remake kultovní klasiky pod režijním vedením Ruperta Wyatta je unikátní v tom, že je z větší části líčen z pohledu opic, a také tím, že v něm nehrají herci v maskách, ale primáti, kteří jsou jako živí. Slůvko "jako" je tady velmi důležité, protože většina z nich existovala pouze v počítačích trikové společnosti Weta Digital, která celý svět okouzlila Avatarem.

Video
Trailer k novému filmu o opičí revoluci

Pořekadlo, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, platí v tomto příběhu přímo ukázkově. Mladý vědec Will Rodman (hraje ho James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow). Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky.

Může vás zajímat

Se Simpsonovými se baví celá rodina
Vemte děti za Medvídkem Pú
Přichází Harry Potter, dospělý čaroděj

Cesta ke zkáze

Zklamaný vědec opouští výzkum, odchází pečovat o otce a jako bonus si tajně odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při Willových pokusech.

U šimpanze Caesara se postupně začne projevovat vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat a tím nechtěně otevře bránu k lidské zkáze.


Veterinářka a mladý vědec, kteří vlastně všechno uvedli do pohybu

Diváci prožijí kus života s Caesarem, který postupně dorůstá ve vyspělého, inteligentního tvora.

Je jasné, že Will a veterinářka Caroline (Freida Pinto) již nejsou schopni se o něho starat. Will nedokáže s Caesarem zpřetrhat pouta, i když Caroline trvá na tom, že ho musí vypustit mezi další opice.

Chcete prožít osudy astronauta Taylora, který po havárii kosmické lodi zůstane na Planetě opic, jež považují lidi za primitivní rasu a využívají je ke svým experimentům a zábavě? Příběh je pro vás jak na DVD tak na blu-ray disku.
Vraťte se ke klasice režiséra Franklina J. Schaffnera – hrají Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans, James Whitmore, Linda Harrison, Robert Gunner a další.

Caesar nakonec skončí v opičím pavilónu, který je však pro zvířata spíše vězením. Jelikož Caesar není nejsilnější jedinec v zařízení, brzy pochopí, že musí nad dalšími šimpanzi vítězit inteligencí. To se mu brzy podaří, a díky tomu nastolí v rezervaci nový pořádek.

Vše vyústí ve vzpouru proti tyranským, lidským ošetřovatelům…


Caesar je obdařen mimořádnou inteligencí díky tajně podávanému preparátu

Opice (jako) živé

Přestože by se mohlo zdát, že práce na Avataru byla pro oscarové trikaře z Weta Digital co do náročnosti absolutním vrcholem, ředitel této společnosti Joe Letteri vidí věc jinak:

„Oproti Avataru byly ve Zrození Planety opic naše úkoly daleko náročnější, protože jsme museli vytvořit naprosto věrný obraz současného San Franciska a do něho pak vyslat co nejreálněji vypadající opice. Vše muselo být dokonalé,“ líčí Joe Letteri.


Povstání opic se mstilo za všechna příkoří

Možná i proto využili filmaři služeb britského herce Andyho Serkise, který je považován za nejlepšího představitele gest i mimiky a který do Caesara napumpoval emoce, duši, moudrost a srdce.

Andy Serkis si zahrál například Gluma v trilogii Pán prstenů nebo King Konga v remake stejnojmenného filmu z roku 2005. A nyní se tedy převtělil do podoby šimpanze, z něhož se postupně vyvine mimořádně inteligentní tvor, který v úchvatném epickém finále "zruší" naši civilizaci.

boh
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Přichází šimpanzí revoluce a Zrození Planety opic

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci