Peter Falk odvedl svého Columba do legend

24.6.2011 22:30   |   TV a FILM
Inspektor Columbo se stal pojmem v televizní detektivce. Jeho představitel si jej navždy odvedl do legend – americký herec Peter Falk zemřel ve věku 83 let.

Peter Falk, Solumbo

Příčinu smrti si podle magazínu The Hollywood Reporter nepřála rodina zveřejňovat. Uvedla jen, že skonal ve svém domě v Beverly Hills. Magazín připomíná, že Peteru Falkovi byla před třemi lety diagnostikována Alzheimerova choroba a nyní byl již odkázaný na péči manželky Shery.

Avšak jeho detektiv ve starém baloňáku bude i nadále spolehlivě lákat ke každé repríze kriminálních příběhů. Diváci mu stále fandí při výhrách nad zloduchy, i když samotný Peter Falk boj se životem poslední roky prohrával...

Je to smutné, ale herec trpěl rychle postupujícím onemocněním. Proto už před dvěma lety soud v Los Angeles ustanovil poručníkem, tedy i vládcem nad veškerým majetkem, jeho druhou ženu Sheru (60), která s ním žila třiatřicet let.

Konec bitvy o miliony

Soudním verdiktem z roku 2009 tak skončila dlouhé měsíce se táhnoucí bitva mezi hercovou manželkou Sherou a jeho dcerou Catherinou, která rovněž usilovala o kontrolu nad otcovými záležitostmi.

Catherine si proto stěžovala soudu, že jí Shera znemožňuje setkávat se s otcem.

Soud i toto dilema vyřešil: dcera směla otce vídat dvakrát měsíčně – nikoliv ovšem v jeho domě v Beverly Hills, ale na „neutrální půdě“, v domě jednoho z Falkových sousedů.

Catherinu a její sestru Jacquelinu adoptoval herec za svého prvního manželství s módní návrhářkou Alyce Mayo (jejich šestnáctileté manželství trvalo do roku 1976).

S dcerou Catherinou si Peter Falk užil v době jejího dospívání dost problémů. Brala drogy a dělala výtržnosti pod vlivem alkoholu, takže měla například zakázáno navštěvovat otce při natáčení a chodit za ním na plac.

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

Sbohem, poručíku!

Naposledy si Peter Falk oblékl svůj ošuntělý baloňák a sešmajdané polobotky v roce 2003. A poprvé to bylo v roce 1968! Bezmála čtyřicet let hrát jednu postavu, to už je pěkný rekord. Když 20. února 1968 manažeři televizní stanice NBC odvysílali první příběh poručíka Columba s názvem Vražda na recept v hlavní roli s tehdy čtyřicetiletým Peterem Falkem, netušili, jakou diváckou bouři vyvolají.

Velký zájem diváků zrodil nápad natočit seriál s tímto podivínským hrdinou. Ovšem ještě tři roky trvalo, než Columbo před kamerou řešil další zločin. Poté se jeho příběhy začaly objevovat na obrazovce pravidelně, jednou za tři až čtyři týdny.

V roce 1978 vysílání columbovské série skončilo, ale fanoušci na svého miláčka nemohli zapomenout, a tak se po deseti letech znovu objevil v dalších dílech. Dokonce si sám Falk dvě epizody režíroval (a na více než dvacítce se podílel jako producent), čímž konkuroval i takovému Stevenu Spielbergovi, který také párkrát seděl na režisérské stoličce Columba.

Talent s jedním okem

Peter Falk se narodil v New Yorku. Avšak jeho předci se do Spojených států přestěhovali z Evropy koncem 19. století. Pocházeli z Polska, Ruska a Maďarska.

Když lékaři u tehdy tříletého Petera diagnostiovali zhoubný nádor, nevypadalo to s ním vůbec dobře. Přežil – ale přišel o pravé oko. To mu samozřejmě později velmi komplikovalo uskutečnění jeho snu o herecké kariéře.

„Když na castingu zjistili, že mám skleněné oko, bylo po šancích,“ vzpomínal s trpkostí Falk na své pokusy prosadit se před kamerou. Nakonec se mu podařilo získat herecké ostruhy u divadla a dočkal se i televize a filmu.

Dokonce byl za roli zabijáka v kriminálce Vražda s.r.o z roku 1960 nominován na Oscara. A hned rok na to podruhé, za postavu tělesného strážce v komedii Plná kapsa zázraků.

zeleninaPro zdraví a krásu s Angelinou Jolie & spol.

"TAJEMSTVÍ HVĚZD – HUBNEME S CELEBRITAMI"
V našem seriálu si můžete zkusit rady od nejslavnějších,
jak vylepšit postavu i dobrou mysl.

Jméno Petera Falka se objevuje v titulcích mnoha dalších zajímavých filmů, včetně kultovního snímku Nebe nad Berlínem. Avšak pro miliony televizních diváků zůstane navždy poručíkem Columbem, co klame zločince svou nenápadnou ošuntělostí směšného človíčka, pod níž ukrývá bystrý postřeh a skvělou intuici.

Perličky od detektiva Columba

  • K postavě Columba nerozlučně patří baloňák. Jak kostyméry napadlo obléknout geniálního detektiva právě takto? „Kdepak! To nebyl žádný kostým, ani nápad stylistů. Byl to můj vlastní kabát, který jsem si koupil už v roce 1958, takže se válel ve skříni přesně deset let, než jsem v něm začal točit. A vydržel dvacet let. Asi byl z hodně kvalitní látky.“
  • Fanouškové seriálu se také přou, zda někdy zaznělo poručíkovo křestní jméno. Jeho kolegové ho nikdy jménem neoslovují, prý jen na policejním odznaku všímaví diváci zaznamenali, že na nich je napsáno jméno Frank. Tomu ale zase nenasvědčuje skutečnost, že v některých scénářích je uveden jako Phillipe...
  • Že jste ani nepoznali hercovo skleněné oko? Peter Falk se naučil pohybovat hlavou i trupem tak, aby nebylo poznat, že oko je nehybné.
  • A jak vypadá často zmiňovaná paní Columbová? Tu tvůrci tak důsledně utajili, že ji nikdo nikdy neviděl. A poručík Columbo nám ji už ani nikdy nepředstaví. Musíme vystačit s tím, že dobře hraje kuželky, stará se o rodinné finance, ráda zpívá a tančí, miluje křížovky. Stejně tak se již nedozvíme, kolik měl poručík dětí a jak se jmenoval jeho baset.

Ilona Černá
Foto: TV Prima

Přečtěte si také


Diskuse: Peter Falk odvedl svého Columba do legend

Columbovo křestní jméno

19.11.2014   |   20:58   |   od: mican
V článku píšete, že se fanouškové seriálu přou, jaké je vlastně poručíkovo jméno, jestli Frank nebo snad Phillipe... Ale přitom ve 21. dílu «Columbo – Dvojexpozice» je v 01:05:25 scéna, kde kolega volá na poručíka Columba: "Tede, Tede!".
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 19. 11. 2014 20:58
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci