Příběh dvou labutí a Natalie Portman

31.5.2011 01:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nadchl publikum i kritiky a už teď patří k nejúspěšnějším filmům roku. Psychologický horor Černá labuť si rozhodně nenechte ujít a zařaďte jej do své filmotéky, Bonton jej v červnu vydává na DVD a Blu-ray disku.

Černá labuť

Snímek, který pojednává o představení baletu Petra Iljiče Čajkovského Labutí jezero v podání prestižního newyorského baletního souboru, měl premiéru v září na filmovém festivalu v Benátkách a oficiální pak v prosinci.

Natalie Portman získala za ztvárnění role Niny ocenění Zlatý glóbus a poté i legendárního Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Cesta do psychiky baletky

V thrilleru, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zářící primabalerína Nina uvízne v síti intrik, jež proti sobě spřádají s taneční rivalkou Lily (Mila Kunis).

Vizionářský režisér Darren Aronofsky diváka v Černé labuti zavádí na fascinující a mrazivou cestu do psychiky mladé baletky, která se kvůli vytoužené roli v Labutím jezeře stane děsivě perfektní.

Video
Trailer k filmu Černá labuť.

Život Niny je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou tanečnicí (Barbara Hershey), která nadšeně podporuje dceřiny profesionální ambice.

A když se umělecký šéf Thomas Leroy (Vincent Cassel) rozhodne kvůli novému nastudování Labutího jezera vyměnit dosavadní primabalerínu Beth MacIntyre (Winona Ryder), stává se Nina jeho jasnou volbou.

Dvě labutě

Ovšem ještě před premiérou se objeví konkurence, nová baletka Lily (Mila Kunis), která na uměleckého šéfa Thomase Leroye velmi zapůsobí. Labutí jezero totiž vyžaduje tanečnici, která umí ztvárnit jak nevinnou a noblesní Bílou labuť, tak Černou labuť, představující lstivost a smyslnost. Nina je ztělesněním Bílé labutě, zatímco Lily je typická Černá labuť.


Vincent Cassel hraje ve filmu uměleckého šéfa Thomase Leroye.

Mezi oběma tanečnicemi se postupně zvětšuje rivalita i podivně pokroucené kamarádství. Nina se nevědomky vnořuje do svých temných problémů, čímž sama sebe ohrožuje a vystavuje zkáze.

zeleninaPro zdraví a krásu s Natalií Portman, Angelinou Jolie & spol.

"Tajemství hvězd – HUBNEME S CELEBRITAMI"
V našem seriálu si můžete zkusit rady od těch
nejslavnějších, jak vylepšit postavu i dobrou mysl

„Role Niny vybočuje ze všeho, co zatím Natalie Portman jako herečka ztvárnila,” vysvětluje režisér Darren Aronofsky. „Tímto filmem Natalie posunula onu pověstnou laťku. Role Niny byla oslavou hraní i fyzického výkonu.”

Aby byla schopná požadovaného baletního výkonu, musela totiž Natalie Portman podstoupit velmi náročný trénink.

Chvála i skandál

„Balet lidé většinou začínají ve čtyřech pěti letech a pod jeho vlivem se tak od mala mění jejich tělo. Chtít po herečce, která touto průpravou neprošla, aby přesvědčivě zahrála baletku, je troufalé. Přesto, díky neuvěřitelné vůli a disciplíně se z Natalie Portman stala tanečnice. Znamenalo to deset měsíců intenzivní práce, ale její tělo se transformovalo a i nejuznávanější tanečníci byli ohromeni,” říká Darren Aronofsky.


Natalie Portman jako Nina při scéně z Labutího jezera.

Je otázkou, kolik je v režisérových slovech pravdy a kolik je promyšlené reklamy. Chválu herečky totiž neunesla sólistka newyorského baletu, sedmadvacetiletá Sarah Lane:

„Řekla bych, že z Natalie Portman je při tanečních scénách ve filmu tak pět procent. Zbytek jsem odtančila já,“ šokovala veřejnost. „Záběry, které ukazují obličej a paže, jsou její. Ale tanec je můj. Myslíte, že je možné stát se třeba klavírním virtuosem za rok a půl?“ ptá se Sarah Lane.

Užila si svoje

Dřinu na roli ale slova Sarah Lane nesmažou. „Zbožňuji tancování, takže jsem si myslela, že to bude velká zábava – tancovat v práci,” vzpomíná Natalie Portman.

„Vůbec mě nenapadlo, jak to bude bolestivé. Mám za sebou mimořádné množství tance, plavání a hlídání váhy, stejně tak kruhového tréninku. Musela jsem dávat pozor, abych si nepřivodila zranění, balet je pro tělo velká zátěž. Je to velká výzva, pokusit se v osmadvaceti letech zvládnout tak náročný pohyb,” přiznává Natalie.


Natalie Portman, která se narodila v Jeruzalémě jako Neta-Lee Hershlag, hraje ve filmu primabalerínu Ninu.

„I když třeba navštěvujete baletní kurzy, přesto nemáte představu, co stojí dostat se mezi elitní špičku. Každý malý pohyb a výraz musí být přesný, plný lehkosti a grácie. Věděla jsem, že to bude výzva, ale netušila, jak to ve skutečnosti bude fyzicky náročné,” dodává Natalie Portman.

Bolest jako by byla polovinou ze skutečné námahy na zvládnutí role. Natalie Portman i Mila Kunis utrpěly několik zranění, svalovou horečku z přetrénování už ani nepočítají...

Zatracené piškoty!

„S dvěma natrženými svaly a vyhozeným ramenem jsem si později říkala Co to dělám?” směje se Mila Kunis. „A ty zatracené piškoty! To jsou mimořádně brutální boty. Mohla jsem je mít na nohou maximálně dvacet minut. Ani se nemusíte postavit do pozice ´na špičky´, aby vás bolely nohy.“

„Stačí se v piškotách jen kousek projít. Nemůžete natáhnout chodidlo, protože ve špičce je dřevěný špalík. Zakopáváte jednou nohou o druhou. Když je máte na sobě celý den, vaše chodidla otečou, zmodrají a někdy se zbarví až dočerna,” vysvětluje Mila Kunis.


Mila Kunis, která pochází z ukrajinského města Černovice, ztvárnila Lily.

Natalie Portman protančí přes devadesát procent scén na plátně! A potýkala se rovněž se zraněním. Na tréninku si zlomila žebro. „Bylo to drsné, protože jsem s tím musela odehrát víc než půlku natáčení,” přiznává Natalie.

“Ale je těžké si stěžovat, když vidíte, čím prochází profesionální tanečníci. Běžně tančí se zraněními, jako je vymknutý kotník. Jsou zvyklí tancovat přes bolest.”

Stálo to za to

Přesto byla Natalie Portman nadšená, že se může objevit ve světě baletu, o čemž jako dítě snila. „Moc se mi ve scénáři líbila věrohodnost těch tanečních detailů,” vysvětluje a dodává:

„Zejména mě nadchla paralela Labutího jezera a příběhu Niny. Vidím ji jako člověka, který se snaží zrušit prokletí, odpoutat se od všech, kteří určují, kým je a skrz to vše vidět, kým skutečně chce jako člověk i umělkyně být.”

Černá labuť (The Black Swan) 2010

  • Režie: Darren Aronofsky
  • Hrají: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis
  • Bonus: Proměna v černou labuť
  • Zvuk: český 5.1, anglický 5.1, maďarský 5.1, turecký 5.1
  • Titulky: české, anglické, chorvatské, maďarské, hebrejské, srbské, turecké, slovinské
  • Délka: 103 min
  • Obraz: 16:9, 2.40:1

mif, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Příběh dvou labutí a Natalie Portman

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci