Čaj pijeme stále více. Jak ho správně uvařit?

3.6.2011 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Víte, jak se jmenuje tekutina, která je nejrozšířenější po vodě? Je to čaj. A jeho spotřeba se neustále zvyšuje. Rok od roku stoupá v oblibě i v Česku.

čaj

Průměrně Češi spotřebují za rok 270 až 280 gramů čaje, což je řadí mezi nadprůměrné konzumenty. Nejoblíbenějším druhem jsou mezi Čechy čaje ovocné, tvoří plných 40 procent celkové spotřeby. Na druhém místě jsou čaje zelené s 33 procenty a následují čaje černé a bylinné.

Zájem o kvalitní sypané čaje převažuje

„Zájem o čaj a čajovou kulturu jako takovou v Česku opravdu stoupá. Podle našich měřítek se dokonce oproti loňskému roku zvýšil objem všech prodaných čajů o 11 procent. Velmi výrazně převažuje touha po kvalitních sypaných čajích před levnějšími neznačkovými, což bylo typické pro minulá období,“ uvedl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.


Na čajové plantáži při sběru lístků

„Je to dáno i vývojem – před rokem 1989 nebyly kvalitní čaje příliš k dostání, čajová kultura se tak nemohla rozvíjet jako v okolních zemích a zakořenit zde. Dnes už ale existují specializované prodejny a čajovny,“ dodal Zelík.

Nejdynamičtějšího rozvoje česká čajová kultura dosáhla právě v posledních čtrnácti letech, a to zcela určitě díky prudkému rozmachu specializovaných obchodů s čajem a čajoven, které nabízejí kvalitní sypaný čaj. Čajoven je v Čechách a na Moravě už přes dvě stě.

Přečtěte si o čaji

Pět tisíc let věrný průvodce člověka
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
Recepty na léto –vyberte svůj ledový čaj

Pití čaje je obřad

Pití čaje v Česku je kvůli svému zrychlenému vývoji i do jisté míry ochuzeno o propojení s nějakou zvláštní příležitostí, jakou například představují čaje o páté v Británii a čajové obřady v Japonsku. Nicméně i tak se čajová kultura v posledních letech rozvíjí velmi rychle. Pití kvalitního sypaného čaje je už dnes pro nezanedbatelnou část české populace součástí každého dne a hlavně milou příležitostí pro zvolnění a chvilku klidu v napjatém pracovním tempu – je tedy spojeno i s určitou relaxací a výjimečností.


Nejen v Číně, ale v celé Asii je i příprava čaje obřad

„Češi se učí rádi a dobře a zájem o kvalitní dobré čaje a čajovou kulturu obecně roste. Dnes si již přibližně patnáct procent české populace pravidelně připravuje sypaný čaj a snaží se dbát na správnou přípravu a kvalitní suroviny. Stále ale ještě někde převažují v přípravě a pití čaje určité nešvary, které čaji při přípravě ubírají na jeho kvalitě,“ upozorňuje Zelík.

Hlavní chyby

  • Nedbá se na správnou délku vylouhování, pokud se čaj nechá louhovat dlouho, uvolňuje se větší množství tříslovin a čaj je pak hořký.
  • Nebere se v potaz správný poměr čajové suroviny a vody. Čím více čajových lístků a čím méně vody, tím je čaj silnější a méně lahodný.
  • Nedodržuje se doporučená teplota vody při zalití, jinou by měla mít voda pro černý čaj, jinou pro zelený.
  • Přidání většího množství cukru nebo medu výrazně mění charakter čaje.


Čaj na perský způsob

Jak čaj správně uvařit

Řekli jsme si nejčastější chyby, ale teď pojďme k tomu, co potřebujeme, abychom mohli uvařit skutečně dobrý nápoj. Čajová sedmička zní:

  1. Kvalita čaje
  2. Kvalita vody
  3. Správné množství
  4. Správná teplota luhování
  5. Správný čas
  6. Plné rozvinutí suchého čajového lítku
  7. Po vyluhování včas čaj slít

Nikdy nešetřete, když chcete nakoupit dobrý čaj. Cena na celém světě opravdu respektuje kvalitu. Pokud jde o vodu, klidně se spolehněte na vlastní chuť a nebojte se přitom vody z kohoutku. Rozhodně se ale vyhněte vodě destilované, z ní dobrý čaj neuvaříte nikdy.


Bylinné čaje většinou používáme při léčbě

Doba luhování

Pokud jde o množství, lze obecně říci, že na větší čajový šálek patří jedna čajová lžička čaje. Důležitý je čas luhování, ten je závislý na druhu čaje.

  • Černé čaje potřebují 4-6 minuty. Darjeeling je výjimkou dejme mu 2-3 minut.
  • Wu Long čaje se od sebe dramaticky liší, budete muset experimentovat nebo se řídit pokyny na sáčku. Ideální čas se pohybuje většinou od 3 do 4 minut, některé ale třeba i 6-8 minut.
  • Zelený čaj by se měl vyluhovat za 2-3 minut.
  • Bílé čaje potřebují obvykle asi 2 minuty.
  • Pu-Erh čaje by měly být luhovány alespoň 7-8 minut. Některé dokonce až 20 minutes, ale zde je problém s udržením teploty. Pomozte si utěrkou, obalte s ní čajník, voda zůstane vařicí.
  • Čaje bylinné by měly být namočené nejméně 4-6 minut, některé až 10 minut.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Čaj pijeme stále více. Jak ho správně uvařit?

sypaný čaj

10.4.2018   |   18:12   |   od: Maja
Čaje mám ráda. Piji je prakticky denně, hlavně zelený a černý, večer potom spíš ovocný nebo bylinkový. Záleží podle chuti. Koupila jsem si sítko na sypaný čaj, protože mi přijde pak opravdu krásně provoněný.

Skvrny na čaji

5.2.2014   |   23:58   |   od: Hana
Neposkytnu zde příspěvek do diskuse, ale mám prosím dotaz. Vařím denně černý čaj sáčkový. Jelikož máme ne zrovna chutnou vodu, používám perlivou vodu z marketu. Zaliji čaj a po čtyřech minutách, kdy bychom jej měli pít, se na povrchu vytvoří skvrny a je po chuti.
Čím to může být? Předesílám, že hrneček je porcelánový. Pokud mi někdo poradí, budu velice ráda.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 10. 4. 2018 18:12
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci