Horké léto a studený čaj – to se rýmuje!

19.8.2011 00:00   |   Wellness
Osvěžující, chladivý nápoj přijde vhod zejména v těchto horkých letních dnech. Výborně se tady osvědčují studené čaje, které si získávají pořád větší oblibu.

ledový čaj, čaje

Nemusí se jednat pouze o klasické čaje – černý a zelený. Stále populárnější jsou ledové nápoje z ovocných čajů či z rooibosu, neboli čajovníkovce kapského.

Základem pro přípravu lahodného studeného nápoje je kvalitní výrazný čaj, led či studená voda a oblíbené bylinky. Pro přípravu můžeme zvolit dokonce dva způsoby: buď klasickou horkou metodu, nebo i za studena.

Přečtěte si o čaji

Pět tisíc let věrný průvodce člověka
Jak čaj správně připravit?
Zelený čaj pomáhá proti rakovině

„Ledový nápoj z čaje je v České republice opravdu oblíbený. Není se čemu divit, pitný režim je v horku velmi důležitý a čaj navíc blahodárně podporuje organismus. Jeho příprava je velmi jednoduchá, každý si může vybrat variantu, která mu bude chutnat nejvíce,“ říká Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

Ledový čaj je možné připravit z jakéhokoli druhu čaje, záleží jen na chuti toho, kdo si nápoj připravuje. Odborníci samozřejmě doporučují kvalitní sypané čaje, kterých je opravdu velké množství. Lze si vybrat jak z nabídky čistých jednodruhových čajů, tak ze zajímavých směsí připravených přímo pro léto.

Pro horké dny jsou vhodné kombinace čajů s ovocem, například s brusinkami, pomerančem, citrónem, limetkou nebo třeba s meruňkou či mangem. Všechny ovocné varianty chutnají v ledovém stavu výborně.

Fantazii se meze nekladou

„Existují dva způsoby přípravy ledového čaje – klasická horká příprava a takzvaná za studena. Stačí použít dvojnásobné množství jakéhokoli oblíbeného čaje, nasypat ho do skleněné nádoby a zalít do dvou třetin studenou vodou,“ vysvětluje Petr Zelík.

„Čaj se nechá minimálně deset minut louhovat a pak ho už jen stačí přelít přes sítko do konvice nebo džbánku. Při přípravě však dbejte na to, aby použitá voda nebyla příliš tvrdá ani ledová. Čaj by se nemusel optimálně vylouhovat.“

Variant kvalitních ledových nápojů je nespočet. Použít se dá buď klasická horká metoda, nebo rychlejší příprava za studena. Vždy je ale nutné dodržet zásadu, že čajový nálev by měl být připravován z minimálně dvojnásobné dávky čaje, aby pak přidáním ledu nebo vody nebyl příliš slabý.

A které další přísady se hodí k ledovému čaji? Samozřejmě ovoce, u něj se fantazii meze nekladou. Pak také bylinky – velmi oblíbená a používaná je máta, zajímavá může být kombinace s meduňkou, vanilkou a zázvorem. Dobrým tipem je třeba vousatka citrónová nebo myrtovník citrónový, které vynikají svěží citrusovou chutí. K okyselení je možné použít ibišek nebo šípek.

„Nelze jednoznačně říct, které čaje se pro přípravu ledového nápoje hodí více nebo méně. V podstatě opravdu záleží jenom na chuti každého z nás. Já preferuji čisté černé čaje, takže i ledové varianty dělám z nich. Ale třeba na léto, kdy člověk vypije hodně tekutin, je lepší používat třeba rooibos nebo honeybush (medový keř), které neobsahují kofein. Oblíbenou variantou chladných nápojů jsou také ovocné čaje,“ doplnil Petr Zelík.

Obecně se pro přípravu ledového čaje hodí spíše chuťově výraznější druhy, například cejlonské sorty, Assam, Sencha, japonské Gyokuro nebo různé aromatizované směsi. Pokud by se použil jemný čaj, konečný výsledek by mohl mít velmi nevýraznou chuť.

Horká příprava ledového čaje

Jak bylo zmíněno, čaj pro ledový nápoj připravujte minimálně dvakrát silnější než při běžné přípravě. Černý čaj louhujte maximálně pět minut, zelený pak nejvíce tři minuty, aby nálev nezhořkl.

Cukr, citrón či jiné přísady použijte pro ochucení ještě před nalitím čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém nápoji se totiž jakékoliv sladidlo velmi těžce rozpouští.

Sklenici naplňte do 2/3 kostkami ledu a přelijte je připraveným a již ochuceným horkým čajem. Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky oproti čaji, který bychom nechali pomalu chladnout. Vynikne tím i jeho chuť a aroma.

Studená varianta

Použijte dvojnásobné množství jakéhokoli čaje, nasypte ho do skleněné nádoby a zalijte do 2/3 studenou vodou. Nechte deset minut louhovat a pak přelijte přes sítko do konvice nebo džbánku zasypaného do 1/3 ledem.

Čaj lze dochutit podle libosti cukrem, medem, citrónem, přidat ovoce a bylinky.

Základní receptury ledových čajů

• Ledový čaj černý
(asi 6 sklenic)

  • minimálně 15 čajových lžiček (odpovídá asi 20 g) černého čaje: cejlonské sorty nebo aromatizovaný černý čaj
  • 1 litr vody
  • šťáva ze 3 citrónů (pouze pro čistý černý čaj), cukr podle chuti, ledové kostky, kolečka nebo jen kůra citrónu či pomeranče, snítka čerstvé meduňky na ozdobu

Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje, zalijeme vařící vodou a necháme pět minut louhovat. Scedíme, ochutíme citrónovou šťávou, popřípadě osladíme.

Naplníme sklenice do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním lze skleničky ozdobit podle vlastního vkusu kolečkem citrónu nebo jemně snítkou meduňky.

• Ledový čaj zelený
(asi 6 sklenic)

  • Minimálně 14 čajových lžiček nejlépe čínského zeleného čaje: například Sencha, Gunpowder nebo aromatizovaný zelený čaj
  • 1 litr vody
  • cukr podle chuti, ledové kostky

Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje a zalijeme vodou o teplotě 70 až 80 °C, louhujeme maximálně tři minuty.

Scedíme a podle chuti přidáme ještě citrónovou šťávu, popřípadě osladíme.

Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit podle vlastního vkusu kolečkem citrónu nebo snítkou meduňky či máty.

• Ledový čaj ovocný
(asi 6 sklenic)

  • minimálně 14 čajových lžiček libovolného ovocného čaje
  • 1 litr vody
  • cukr nebo jiné sladidlo podle chuti
  • ledové kostky

Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje, zalijeme vroucí vodou a necháme 5–8 minut louhovat. Scedíme, popřípadě osladíme.

Sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme.

Před podáváním můžeme skleničky ozdobit podle vlastního vkusu kolečkem citrónu nebo snítkou meduňky či máty

Obdobně můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo z rooibosu.

Čajové nápoje na bázi ledového čaje

• Meruňkový ledový čaj

  • 1 litr vody
  • 14 lžiček ovocného čaje
  • 4 meruňky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • cukr nebo sladidlo
  • kostky ledu

Čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme cukrem a citrónem.

Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rozdělíme je do sklenic, přidáme k nim led asi do 2/3 výše nádoby a vše ihned zalijeme horkým čajem.

• Ledový čaj se zmrzlinou

  • 3/4 litru vody
  • 10 lžiček ovocného čaje
  • 90 ml světlého hroznového džusu
  • 3 lžíce rumu
  • 250 g drobných kuliček hroznového vína
  • 4 kopečky oříškové zmrzliny

Čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme džusem a rumem. Hrozny omyjeme a odstraníme z nich slupky.

Do vysokých sklenic rozdělíme po jednom kopečku zmrzliny, přidáme hrozny a přelijeme horkým čajem.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Horké léto a studený čaj – to se rýmuje!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci