Láká vás zkontrolovat partnerův mobil?

17.12.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Nacpaný vlak zůstane stát před nádražím. Problém. Většina lidí ve vagónu vytáhne mobil a začne někam telefonovat. Žijeme v mobilní neviditelné pavučině.

žena mobil

Češi patří mezi nejvášnivější uživatele mobilů. Dokládají to i statistiky, protože 64 procent domácností u nás nemá pevnou linku, jen mobily. Pro srovnání v Německu je to 11 procent, v Nizozemí 9 procent a ve Švédsku pouhá tři procenta domácností. Co přinesly mobilní telefony do našich životů?

Jsme propojeni v éteru

Většina české populace, včetně seniorů a dětí používá mobil denně. Je až s podivem, že tato zařízení vstoupila do našich životů s plnou vervou teprve v roce 1997. Od té doby si našla nezaměnitelné místo v našich životech. Můžeme kontrolovat děti. Řešit pracovní záležitosti mimo pracoviště. Ihned na místě se vzájemně informovat o důležitých i méně důležitých věcech.

V tomto světle je mobilní telefon skvělým pomocníkem. Ale je to tak prosté a jednoduché?

Může vás zajímat

Situaci mění jen rozhovor, naučte se to
Bere drogy! Co máme udělat? Žít se s ním nedá!
Dovedete si poradit s manipulátorem?
Můj přítel žije all inclusive v Mamahotelu

Jaký máš mobil, takový jsi člověk

Typ a značka mobilu podobně jako značka auta, hodinek či obleční hraje v dnešním světě nezastupitelnou společenskou roli. Informuje okolí o našem postavení.

Už na základní škole je patrné, kdo je „in“ a kdo není. Takovéto posuzování společenské prestiže je pak zdrojem četných diskuzí doma. Alespoň v normálních domácnostech.
Dokola se pak s pubertální ratolestí dohadujeme, proč chce tak drahý typ mobilu, když jej s největší pravděpodobností zase někde ztratí.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Mám smůlu na partnery. Vždycky potkám exota
S druhým sňatkem přišly zoufalé problémy
Kvůli manželovým dcerám myslím na rozchod
Bojím se, že si něco udělá! Mám ho vzít zpátky?

Také platí, že ať si zkusí přijít někdo na pracovní jednání, kde se uzavírá důležitý obchod s mobilem, který je „zastaralý“. Je to informace pro obchodního partnera, že jeho protějšek není tak dobrým úlovkem.

Fenomén SMS

To, co si dovolíme napsat do sms zpráv, bychom často nikdy při otevřeném rozhovoru neřekli. „Zprávy jsou pro vztahy bezpečné i nebezpečné zároveň,“ popisuje dopad sms na vztahovou kulturu Mgr. Jana Neumannová. „Bezpečné tím, že si do nich dovolíme napsat taková sdělení, která bychom si nikdy do očí neřekli. Můžeme tak spolu specificky komunikovat.“

Každý člověk se sms zachází jinak. „Někdo odpoví hned, jiný si odpověď vychutná později. Tato komunikace totiž téměř nemá žádná společenská pravidla“.

Obsah sdělení určuje vždy příjemce

Problémem také zůstává, co s informací, kterou jsme dostali (poslali) kupříkladu někdy v noci z večírku. „Obzvlášť pokud se s tím, komu jsme psali, třeba pod vlivem alkoholu druhý den potkáme v práci. Vznikají tak zajímavé situace.

Se vznikem esemesek se objevila celá řada podnětů pro vztahy. Tyto podněty mají nejrůznější pozadí. Od upřímně míněných sdělení až po recese. U takovéhoto druhu komunikace platí víc než kde jinde, že obsah sdělení určuje vždy příjemce zprávy. Jinými slovy to, co z ní vyčte bez zpětné vazby, kterou by dostal v běžném rozhovoru.

Nebezpečné se sms stávají obzvlášť, pokud jsme zadaní. Dnes platí víc Šmolkovo mazat, mazat, mazat!!! než Plzákovo zatloukat, zatloukat, zatloukat!!! „Už nejedno manželství skončilo před rozvodovým soudem proto, že manžel či manželka nechali doma volně povalovat mobil plný rozporuplných zpráv,“ dodává Mgr. Neumannová.

Mobilní telefony se staly naší realitou. Už si neumíme představit život bez nich. A jako vždy a zde možná víc než kde jinde platí. Kdo s čím zachází, tím také schází.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Láká vás zkontrolovat partnerův mobil?

nevěra po telefonu

10.2.2014   |   16:52   |   od: Maceška
Dobrý den,mám přítele s kterým žiji již půl roku,odešel ke mě ze vztahu v kterém setrvával devět let se svou přítelkyní,kde nebyl spokojen z mnoha důvodů.Musím podotknout,že máme společné zájmy,a ve všem jsi rozumíme.Prožíváme něco nádherného,ale vyskytl se jeden problém.Ještě přede mnou měl milenku ke které se přiznal,tvrdí že k ní nic necítil,a ani necítí,a je pro něj už jenom kamarádkou,ale já zjistila,že jsou v neustálém v kontaktu po telefonu, Píšou jsi sms,volají si,a občas se i sejdou.Samozřejmě jsem mu řekla,že mě to vadí,a trápí,musím říct že byl až nepříčetný,udělal ze mě žárlivku,prý o nic nejde,a přestat s tím nechce i za tu cenu že to ukončím.Je mi to moc líto,nevím co jsi o tom mám myslet když za ní tak bojuje.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 10. 2. 2014 16:52
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci