Jak to, že jsou všichni takoví lajdáci?!

23.5.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Zabýváte se často detaily a znejišťuje vás, když se něco náhle změní? Máte obavy, že vaše plány nebudou dokonalé a ostatní vám připadají jako lajdáci?

perfekcionalismus

Uvědomujete si to a přemýšlíte o tom, jací vlastně jste? Nezoufejte, jste totiž pod vlivem perfekcionalismu…

S nikým se nemohla domluvit

Renata měla pocit, že ji ostatní nechápou a s nikým se nemůže na ničem domluvit. Měla totiž nejraději, když všechno klapalo podle plánu a včas. Hodně času a energie ji stály příprava a podrobný plán a totéž vyžadovala od svého okolí.

Rodina byla už zvyklá na její neustálý tlak, aby vše bylo do detailu podle jejího pojetí dokonalosti a řádu. Jenomže starosti jí dělala práce. Ačkoli velice svědomitě a pečlivě plnila úkoly, často na víc než 100%, nikdy nebyla nijak oceněna. Ani kolegy, ani nadřízenými.

Přečtěte si

Přítel žije all inclusive v Mamahotelu
Proč vám z deprese pomohou tvarůžky?
Jak ženám vrátit sexuální apetit? Ošidit je!

Ba právě naopak: spolupracovníci jí dávali najevo, že vlastně obtěžuje a málokdo s ní udržoval jiné, než formální pracovní vztahy. V podstatě si za to mohla sama, vždyť nejednou byla vůči kolegům kritická a měla velké nároky na vzájemnou spolupráci. Její puntičkářství bylo pověstné a někdy nesnesitelné.

Jak k tomu přijdu?

A nadřízený? Tomu se příliš nezamlouvalo, že místo aby viděla zadaný úkol vcelku a plnila jej z hlediska obsahu, zaměřila se více na detaily. Ty sice byly perfektně podchycené, ovšem také zhusta zbytečné, protože v celkovém kontextu nepodstatné.

Může vás zajímat

Barevné jídlo nám pomůže zhubnout
Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte!

Jenomže Renata naopak svůj přístup prožívala jako dokonalý, nic přece nepodcenila, neodflákla. Nechápala to. Její nároky na okolí jí připadaly jako plně opodstatněné. Všichni přece musí pracovat naplno, a jak nejlépe umějí a ne práci odbýt, udělají jen to, co musí, říkala si nechápavě.

Každá věc má svoje místo

„Perfekcionalismus a puntičkářství patří mezi běžné lidské vlastnosti, které v přiměřené míře slouží k zajištění životních potřeb a jistot,“ ujišťuje psychiatrička MUDr. Věra Jirásková. „Puntičkář vás málokdy překvapí tím, že se nedostaví na schůzku či se zapomene s kamarády v restauraci. Také určitě nebuduje vzdušné zámky, které budou rodinu stát všechny finance,“ říká o této časté lidské charakterové vlastnosti.

„Problém vždy nastává, když se stane taková vlastnost extrémní. V případě perfekcionalismu se může vyvinout do tzv. anankastické poruchy osobnosti,“ připomíná Jirásková. Porucha se projevuje tím, že takový člověk má na vše svá pravidla, je nadměrně svědomitý a velmi tím zatěžuje svoje okolí. Je totiž patologicky přesvědčen, že lidé jsou ve své přirozenosti chaotičtí a nepořádní a způsob jak přežít je vytvořit řád a pořádek“ vysvětluje.

Jsou i potřební

Není smyslem článku takové lidi označovat za divné až nežádoucí. Pravdou přece je, že každá vlastnost v přiměřené míře má svůj smysl a je také doplňující k svému protikladu. Co by si například počali myšlenkově rozevlátí umělci bez puntičkářských producentů? Nebo lehkomyslní manželé bez partnerek, které udržují domácnost a finance v přiměřeném řádu?

Když ale puntičkářství opravdu přesahuje všechny meze, lze s tím něco dělat? Změnit takového člověka je práce nejen svízelná, ale i dlouhodobá. A těžko se uplatní amatérské přístupy. Je určitě lepší vyhledat odborníky a zvolit dlouhodobou individuální psychoterapii, která by takovému člověku umožnila poznat svoje chyby a naučit jiným vzorcům myšlení, chování a emočního prožívání.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Jak to, že jsou všichni takoví lajdáci?!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci