Proč vám z deprese pomohou tvarůžky?

15.10.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Stres už patří ke každodenní zkušenosti. Většinou jej prožíváme jako úzkost, kdy se snižuje hladina serotoninu v mozku, na což někteří jedinci citlivě reagují. Podívejme se, jak změna jídelníčku pomůže psychice v době, kdy podléháme stresu či je nedostatek slunečního svitu, což ovliňuje právě tvorbu serotoninu.

stress

Martina měla vždy na podzim a v zimě melancholické nálady. Zvláštní na tom bylo, že tyto stavy nesouvisely se způsobem jejího života, prací ani vztahy.

Byla zaměstnaná delší dobu u jedné firmy, dělala práci, která ji uspokojovala. Také vztah s přítelem byl pro ni naplňující. Nedokázala si tedy vysvětlit, proč bez zjevné příčiny mívá výkyvy nálad a trpí nespavostí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Jak si neužít sex v partnerství
Ženám nevadí, že na sex nemají chuť

Při návštěvě psychiatra se Martina dozvěděla, že citlivěji reaguje na nižší hladinu serotoninu v mozku. Lékař jí nabídl antidepresiva, která tuto látku obsahovala.

Martina ale nechtěla léky užívat. Potrpěla si na zdravou výživu, dávala přednost bioproduktům, a také se obávala, že by si kvůli svým náladám mohla na léky navyknout. Začala tedy pátrat po produktech, které by přírodní cestou poskytly podobný účinek jako antidepresiva.

Změna jídelníčku pomůže

Když jsme podráždění, míváme tendenci sáhnout po starých dobrých cigaretách či sklence alkoholu. To možná dočasně zažene chmury, ale v celkovém dopadu stavy způsobené nedostatkem neurohormonů vůbec nevyřeší. Naopak, organismus to dlouhodobě zatěžuje a látky, které by tělo mělo povzbudit, nedodá.

„Na celkový psychický stav mají vliv zejména vitamíny B-komplexu. Najdeme je především v droždí, listové zelenině, játrech, obilných klíčcích a produktech ze sóji,“ upozorňuje Jan Hochmut, který se zabývá alternativní medicínou.

„Také vápník, obsažený především v mléčných produktech, je nezbytný pro činnost nervové soustavy, pomáhá ke zklidnění. Avšak neměl by se kombinovat s kávou či silným černým čajem, které přispívají k rychlejšímu vylučování vápníku z těla. Naopak slabší čaj s citrónem jeho vstřebávání zvyšuje.“

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Partner dal přednost dětem a rodině
Co sudičky přály mi
Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Přítel pořád flirtuje na internetu

Hořčík, který najdeme v celozrnné rýži, arašídech, fících, banánech a některých minerálních vodách, je rovněž důležitým doplňkem stravy v období, kdy je člověk pod tlakem, ve stresu. Podporuje totiž odplavování adrenalinu z krve.

„Dalším významným prvkem, jaký výrazně snižuje pocity deprese, je selen, nejvíce obsažený v rybách a mořských plodech – ty by tedy měly být do jídelníčku zařazovány pravidelně.“

Na deprese syrečky

„Při depresivních stavech dochází ke snížení hladiny serotoninu v mozku. Ten se tvoří pomocí aminokyseliny (tryptofanu) a jeho vyplavování podporuje právě sluneční svit,“ vysvětluje Jan Hochmut a dodává:

„Antidepresivní jídelníček by tedy měl zahrnovat potraviny obsahující tuto aminokyselinu. Najdeme ji například v tvarůžcích, plísňových sýrech, kysaném zelí či kuřecích játrech.“

A na závěr: Jakkoliv můžeme změnou jídelníčku přispět k našemu vyrovnanému psychickému stavu, neměli bychom zároveň zapomínat, že to hlavní je žít spokojený život a pečovat o něj.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Proč vám z deprese pomohou tvarůžky?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci