Umíte se ubránit urputnému zachránci?

24.5.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Pomoc druhým je hodnota, která nás činí lepšími. Jsou ale mezi námi i tací, kteří jsou připraveni a ochotni pomáhat vždy a za všech okolností.

syndrom spasitele

Je třeba zdůraznit, že nyní je řeč o těch, kteří pomáhají a nic za to nechtějí. I tak má jejich aktivita malou chybku… Pomoc nabízejí, aniž o ni žádáte!

Tchyně měla vždy řešení!

Irena se přivdala do rodinného domku, kde také žili rodiče jejího muže. Slyšela mnoho historek o tchyni v domě, ale ty se zdály úplně vedle. Matka jejího muže totiž byla jedinečná, měla stále srdce na dlani, mladým se vším ochotně pomáhala.

Může vás zajímat

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Jak si neužít sex v partnerství
Ženám nevadí, že na sex nemají chuť

Chodila k nim často, nosila uvařené jídlo, nakupovala a také žehlila. Ireně to nejdříve velmi vyhovovalo, ale časem se začala cítit jako v nějakých kleštích. Uvědomila si, že tchyně prakticky převzala péči o jejich domácnost a tak si začala připadat nejistě a neschopně.

Když už se odhodlala říct ne, nedočkala se žádné odezvy. Tchyně jakoby její slova neslyšela a měla další návrhy, co dělat. Ireně nastala krušná chvilka – jak se zachovat po tom všem, co pro ně maminka udělala… To ji má takto odkopnout? Jenomže na druhé straně její péči už nechce dál užívat.

Syndrom spasitele

„Existují lidé, kteří trpí syndromem spasitele. Není to žádná opravdová psychická porucha, ale když se s takovým spasitelem potkáte v nějakém blízkém osobním či pracovním vztahu, máte co dělat, abyste vyvázli se zdravou kůží,“ říká k Ireninýmu problému psycholog Mgr. Jan Vacek.

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Přítel pořád flirtuje na internetu
Co sudičky přály mi
Partner dal přednost manželce a dětem

„Takoví lidé si tímto přístupem zajišťují pozici a moc nad svými bližními. Sami sebe prožívají jako ušlechtilé a laskavé a nic za svou pomoc nechtějí. Kromě jediného – vaší závislosti na nich,“ dodává.

Od pravé ušlechtilosti a laskavosti spasitele dělí jedna důležitá okolnost. Pomoc, kterou neustále nabízejí je nevyžádaná. „Dokonce máte pocit, že odmítnout ji, je neslušné. Odmítnout je, je ale jedinou možností, jak se jim ubránit, “ vysvětluje Vacek.

Jak se ubránit?

Pokud jste zachraňováni proti své vůli jako Irena, je důležité vědět jak se nevyžádané pomoci ubránit. Zde jsou tři nejpodstatnější rady psychologa:

  • Odmítněte pomoc. Nebojte se pomoc zdvořile vysvětlit, že svůj problém si vyřešíte sami a nepodléhejte pocitu viny, že jste odmítli něčí pomocnou ruku.
  • Nechte spasitele, ať se cítí užitečný v nepodstatných malých záležitostech. Pokud vedle takového člověka žijete, je těžké jej změnit. Sám sebe a pocit vlastní hodnoty odvíjí právě z pomoci druhým, chce se cítit potřebný a důležitý, protože se bojí, že jej jinak ostatní opustí
  • Pojmenujte, co se děje. Například, pořád za mě všechno uděláš, já si pak připadám, že nezvládnu vlastně nic. Ale nejsem už dítě, rád/a bych dokázal /a, že svoje problémy si umím vyřešit samostatně.

Nejlepší - vyhnout se

Je pravdou, že pokud spasitele potkáte, můžete-li, je lepší se mu vyhnout. Pomalu kolem vás obtáčí svoje nitky a najednou jste lapeni a v začarovaném kruhu vděčnosti za něco, o co jste vůbec nežádali.

Jenomže v případě, který popsala Irena, to je vyloučené. Pokud tedy žijete se spasitele v domě, nenechte jej rozvinout svoje sítě. Velké úkoly řešte sami a jeho zaměstnejte problémy malými, které jej udrží na uzdě.

owl
Přečtěte si také


Diskuse: Umíte se ubránit urputnému zachránci?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci