Laskavý dědeček je k nezaplacení!

2.3.2011 00:00   |   Děti
Děda je pro dítě zase něco zcela jiného, než rozmazlující babička. A tento kontakt je pro dítě – ať vnučku či vnuka – velice užitečný. Chvíle s dědou se vryjí do paměti na celý život.

dědeček

V době, kdy ti „opravdu úspěšní“ mohou být jen mladí a krásní lidé, je víc než užitečné učit děti, aby si vážili starších lidí a jejich moudrosti. A dětem bychom proto měli vysvětlovat už odmalička, že stáří není něco špatného.

Děda poví, jak to bylo

Když necháme dědu, nebo pradědu vyprávět o jeho životě a o době, ve které žil, přiblíží se tak dětem nedávná minulost naprosto jasně a nenásilně. Děda se v mnoha případech stane pro vnoučata skutečným hrdinou a budou se mu chtít jednou vyrovnat.

Může vás zajímat

Hurá na prázdniny k babičce!
Budou roboti schopnými chůvami?
Jak mám představit synovi svého přítele

Zažijí také různá dobrodružství při společných výletech nebo při kutění. Budete se asi trochu bát, protože je podle vás děda rozhodně méně zodpovědný, než babička a na děti nedá takový pozor. Ale co takováto „spiklenecká“ výprava dá dětem do života!

Učte je toleranci

Ve stáří ovšem není vše ideální a malé děti těžko chápou, že děda je pomalý, špatně slyší nebo některé věci neustále opakuje. Ukažte jim, jak důležitá je v takovém případě tolerance a trpělivost.

Vždyť přece i vy nebo děda máte trpělivost zase s nimi, když jim nejde zavázat tkanička, dělá jim problém čtení, anebo se nedaří něco jiného.

Naučte je pomáhat

Dítě by také mělo vědět, že je naprosto samozřejmé, že starším lidem se pomáhá. Podržíme jim dveře, pustíme je sednout v tramvaji, podáme jim, když jim něco spadne na zem, doběhneme jim nakoupit….

To, že něco starý člověk už nezvládá, by dítě nemělo brát jako jeho neschopnost. Je potřeba s ním o tom otevřeně mluvit. Vysvětlit mu, že když děda, ale samozřejmě i babička, byli v plné síle ve středních letech, zvládali a dokázali hodně.

Mluvte s nimi o stáří

Podle psycholožky Jany Sedlákové dnešní lidé ze všeho nejraději před stářím a před smrtí úplně zavírají oči, jakoby něco takového ani neexistovalo. Je to velká chyba, protože se ze stáří stává strašák už i pro děti. Přitom jde o přirozený vývoj lidského života, který zcela logicky vyústí definitivním odchodem z tohoto světa.

Přečtěte si:
Proč vaše děťátko (ne)spí?

Dobrý spánek je pro malé dítě jedním
z nejdůležitějších předpokladů správného vývoje.
Ale chvíle před usnutím dají někdy pořádně zabrat
i celé rodině.

Nemá smysl se těmto otázkám vyhýbat. Když dítě pochopí běžný rytmus života, určitě tím neztratí radost z něj. Naopak – bude si ho ještě lépe užívat dokáže se lépe vyrovnat se smrtí svých blízkých.

Předsudky „vyrábějí“ dospělí

Děti si s prarodiči dokážou velmi dobře rozumět a jako staré je nevnímají do doby, dokud je na to dospělí neupozorní. Ke stáří se pak postaví podle vzoru, který vidí u dospělých. Pokud jim jdeme špatným příkladem, doplatíme na to my, až budeme staří.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Laskavý dědeček je k nezaplacení!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci