Školu po prvním nezdaru nevzdávejte

16.2.2011 00:00   |   Děti
Možná, že právě řešíte, co s dítkem, které chtělo na víceleté gymnázium a jeho první vysvědčení bylo velkým propadákem. Vrátit ho nebo nevrátit zpátky na základní školu?

škola a nezdary

To, že děti, které přicházejí ze základní školy na víceletá gymnázia se samými jedničkami a najednou jsou z nich trojkaři, není nic výjimečného. Přesto je nutné najít důvod, proč tomu tak je.

Důležitá je motivace

Podle psycholožky Jany Sedlákové je při přechodu na náročnější školu, jakými víceletá gymnázia jsou, velmi důležité, zda dítě o tento přechod vůbec stálo. Pokud se samo pro gymnázium rozhodlo, bude se snažit v konkurenčním prostředí uspět a vše se časem pravděpodobně spraví.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vyberte kroužky a ponechte i nicnedělání
Když se ve škole nedaří
Jak nastartovat školáka do lavic

Když ale dostat synka či dceru na výběrovou školu bylo spíš prestižní záležitostí rodičů, může mít studijní neúspěch trvalou podobu. Dítě, které rodiče vytrhli ze známého prostředí a z party dobrých kamarádů ze základky, tak může trucovat.

První rok není rozhodující

První pololetí, možná celý první rok, bývá na víceletých gymnáziích „srovnávací“ a není dobré dělat předčasné závěry. Děti přicházejí z různě kvalitních základních škol, některé se do té doby nemusely vůbec učit, možná to ani neumějí, a dobré výsledky přicházely jaksi samy. Když rodiče pomohou dítěti najít nový režim, ukážou mu cestu, jak se správně učit, výsledky se jistě časem dostaví.

Rozhodně ale není dobré trvat na to, aby dítě dál mělo samé jedničky nebo třeba i vyznamenání. Gymnázium má přece ukázat v čem je student dobrý, co ho nejvíce zajímá a jakou cestou by se dál měl vydat na vysokou školu.

Když mu gympl nesedne

Může se ovšem stát, že dítě přecenilo své síly a ukáže se, že na gymnázium a popřípadě i na vysokou školu prostě opravdu „nemá“. Rozhodně nejde o žádnou tragedii. Každé takové podezření by však rodiče měli konzultovat s pedagogem i s dětským psychologem v pedagogicko-psychologické poradně.

Řešení se nabízí hned několik. Krajním je návrat zpět do základní školy – takový neúspěch a popřípadě i posměch spolužáků by mohl dítěti hodně pošramotit sebevědomí. Samozřejmě jen tehdy, kdy jeho veškeré „snažení“ ve skutečnosti nesměřovalo k tomu, aby se na základku vrátilo.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!
Osm důvodů, proč tloustneme
Neměníte i vy potřebnou sůl v zabijáka?

Najít to, co mu sedne

Další možností je nechat dítě dochodit gymnázium do deváté třídy, a pak ho nechat přejít na průmyslovku nebo na jinou školu, která bude vyhovovat jeho nadání a schopnostem. Ne každé nadané dítě s dobrými známkami se hodí právě na víceleté gymnázium.

O tom by ale rodiče měli asi uvažovat ještě před tím, než dítě na tento typ školy přihlásí.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Školu po prvním nezdaru nevzdávejte

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci