Dvojité Vánoce? U maminky a u tatínka

8.12.2010 00:00   |   Děti
Psychicky velmi náročné pro všechny zúčastněné strany bývají Vánoce u rozvedených rodin s dětmi.

vánoce, děti, rozvedení

Někdy, když jeden rodič, druhému nechce dítě „půjčovat“, může jít téměř o hororovou situaci. Jak z toho vyplout se ctí a pohodou?

Mohlo by se zdát, že v ideálním případě děti na rozvodu vlastně „vydělají“. Přijde k nim dvakrát Ježíšek a přinese pravděpodobně i více dárků. Ale bohužel, tak jednoduché to není.

Dárky děti neuplatíte

Rozvedení rodiče mají často tendenci si lásku svých dětí „kupovat“ bombastickými dary. Zapomínají přitom na to hlavní – na dětskou dušičku. Dítě by možná s radostí oželelo to fantastické auto na vysílačku za několik tisíc, kdyby mohlo být doma s oběma rodiči, tak jako dřív.

Přečtěte si

Nezatracujte babičky a dědečky
Střídavá péče se vrací do hry
Jak mám představit synovi svého přítele

Je jasné, že už to bohužel nejde. Buďme proto jako rodiče zodpovědní a snažme se přes všechny vzájemné antipatie včas domluvit na tom, jak dětské Vánoce budou probíhat. Kdy bude u tatínka a kdy u maminky, jaké dárky by pro něj byly nejlepší, co si přeje. Dítě moc dobře vycítí atmosféru, když si pro něj táta přijde. Stejně tak pochopí, zda je či není vetřelec v otcově nové rodině.

Stačí jen krátká návštěva

Pokud to v nové rodině není to pravé ořechové, je možné zvolit jinou cestu. Tatínek může s dítětem strávit třeba celé dopoledne sám na procházce nebo někde na výstavě. Pak se na chvíli staví doma na svačinku a objeví nějaké ty dárky pod stromečkem. Večer už dítě bude v bytě,kde žije a kde proběhne hlavní program Štědrého večera.

Může vás zajímat

Pokud je dítě ještě hodně malé a otec, který s ním nežije, nemá žádné jiné závazky, bylo by dobré, kdyby Štědrý večer strávil s ním i s maminkou alespoň na chvíli společně. Stačí nadílka u stromečku a po chvilce může otec odejít ke své nové rodině.To je však možné jen tam, kde opravdu vládne vzájemná tolerance.Což bývá ovšem kamenem úrazu.

Zakazovat je kruté

Zakazovat dítěti, aby se setkalo během Vánoc se svým rodičem, je vůči němu velmi kruté. I když partnera nesnášíme, je jisté, že naše dítě za to vůbec nemůže a možná chce být s tátou ze všeho nejvíc. Povolme mu to.

Na Štědrý den může být doma a na Hod Boží nebo na Štěpána u tatínka. Vždyť Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce a pro děti jsou plné tajemství a kouzel. Zkusme udělat jedno kouzlo - dopřejme dítěti Vánoce podle jeho představ!

Lada Mašková

Přečtěte si také



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci