Kdo je lepší, našinec nebo cizinec?

26.11.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Dáváte přednost mužům, kteří pocházejí z jiné země? Takový vztah je vždy trochu komplikovaný. Přinejmenším tím, že partneři musí čelit kulturním rozdílům.

partner cizinec

Přes všechna rizika existují ženy, které do takové situace znovu a znovu vstupují. Opakovaně navazují vztahy s cizinci.

Mají snad muži z jiných zemí něco, co těm českým, moravským či slovenským chybí? V čem je vztah s cizincem jiný?

Touha po rozmanitosti

Třicetiletá Alena měla za sebou několik vztahů, většinou s muži z jiné země a kultury. Její první známostí byl sice Čech, její spolužák, jenže Aleně začalo brzy připadat, že se s ním nudí. Škála toho, jak spolu trávili volný čas, byla z jejího pohledu omezená.

Pak následovali další muži. Ti byli zajímaví v tom, že měli jednoho společného jmenovatele – pocházeli ze zahraničí. Nakonec se rozhodla pro sňatek, ale po dvou letech se s partnerem rozvedla. Její muž, Ital, byl velmi milý a zábavný a přinášel jí do života mnoho zajímavých podnětů. Vztah ale skončil s příchodem dítěte. Nemohli se shodnout na jeho výchově, ani na tom, kde bude rodina s potomkem žít.

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Partner dal přednost dětem a rodině
Co sudičky přály mi
Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Přítel pořád flirtuje na internetu

Alena se po rozvodu rozhodla, že by chtěla porozumět sama sobě v tom, proč ji stále lákají cizinci. Když navázala svůj další vztah s mužem ze Španělska, navštívila psychologa, aby si ujasnila své priority a možnosti v takovém svazku. Nechtěla, aby dopadla jako s bývalým manželem.

Umět být flexibilní

„Motivy, proč některé ženy dávají přednost vztahy s cizinci, jsou rozmanité. Počínaje tím, že v jiné kultuře jsou úspěšnější jako objekt zájmu druhého pohlaví,“ vysvětluje psycholožka PhDr. Jana Wagnerová. „Mohou tím také řešit nějaký traumatický zážitek s partnerem z vlastní země, který nechtějí opakovat a myslí si, že vztah s cizincem je to pravé.“

PohlreichMůže vás zajímat

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

„Nebo volí cizince prostě proto, že vztah s cizincem člověku přináší větší rozmanitost a zvláštnost ve vztahu,“ dodává Wagnerová. Důvodů a motivů je tedy mnoho. „Ale aby takové svazky vydržely, je potřeba více než kde jinde vzájemná tolerance a flexibilita v postojích k partnerovi,“ nabádá psycholožka.

Dohody cestou k úspěchu

Jedna věc je, proč žena volí vztah s mužem z jiné země. A věc druhá je, jak takový vztah úspěšně udržet? „To první bývá zpravidla nevědomé. Pokud ale porozumíme samy sobě v tom, proč nás právě toto přitahuje, dokážeme obětovat své návyky a předsudky, přizpůsobíme se i něčemu, co by nás ve snu nenapadlo, že budeme dělat,“ říká Wagnerová.

Například věci týkající se rodinných zvyklostí či náboženských svátků zpočátku partneři přehlížejí. Většinou se problémy projeví až v okamžiku, kdy jde o každodenní soužití, či když se jedná o výchovu dětí.

„Například v arabských zemích platí, že dítě do deseti let patří matce, ale od deseti let už otci a jeho rodině,“ upozorňuje psycholožka. „To jsou závažné skutečnosti. Je tedy důležité, aby partneři o všech rozdílnostech mluvili a učinili spolu vzájemné dohody.“

Do vztahu s cizincem totiž nevstupujeme samy. Přinášíme s sebou svůj původ, rodinu a zvyklosti vlastní země.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Kdo je lepší, našinec nebo cizinec?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci