Stěhování vztah změní, počítejte s tím

9.4.2019 00:00   |   Sex a vztahy
Proč se poměrně často stává, že když si i dlouholetí milenci do jednoho bytu snesou peřiny, tak za chvíli ze zamilovanosti vystřízliví a mnohdy se rozejdou?

sex a vztahy

Zamilovaní spolu zpravidla tráví mnoho času a společné zážitky i výrazný pocit souznění je natolik naplňující, že se rozhodnou spolu začít žít. V tom okamžiku se ale něco přece jen změní. Z milenců se stanou partneři.

Martin se na studentské pracovní stáži seznámil se Sárou. Od začátku měl pocit, že je to ta pravá. Nikdy nevěřil, že by se takto mohl zamilovat. Před Sárou už s pár dívkami chodil, ale toto bylo jiné.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Inspirace při výběru partnera? Pohádky!
Kdo nežárlí, nemiluje? Jen mýtus
Jdu na pivo. Nevím, kdy přijdu

Toužil s ní být co nejčastěji a Sára na tom byla podobně. I když oba studovali, chtěli být spolu. A protože Sára měla po babičce byt, tak se po půl roce rozhodli – Martin sebral své knihy a peřiny a začali spolu žít. Zkrátka, představovali si, že mohou být spolu pořád.

Avšak neuplynul ani měsíc a vztah se trochu rozklížil. Oba se cítili někým či něčím podvedeni a začali se na sebe vzájemně zlobit. Martin za dva měsíce už zase bydlel na koleji a měl pocit, že se šeredně spletl. Přitom po Sáře stále toužil.

Jedno tělo, jedna duše

Zamilování je citový stav, kdy má člověk pocit úplného naplnění. Nepodléhá naší vůli. „Dalo by se to přirovnat k duševní poruše. Ta zapříčiní, že svět je pro vás náhle zábavnější, máte více sil a nápadů a také trochu jinak vypadáte,“ popisuje stav zamilovanosti ze svého pohledu psycholog MUDr. Jan Kozák a dodává:

„Určitě jste již zažili, že vám okolí právě v takovém období říká, jak dobře vypadáte. Milenci jsou propojeni. Chemicky. Vzniká hormonální závislost na tom druhém. Tělo se s tím vyrovnává přibližně dva roky.“

Závislost však vzniká i psychická. „Jde o to, že si promítáme všechna svá očekávání a přání do toho druhého. Stav zamilovanosti nám to umožňuje. Neuvažujeme racionálně, ale více emočně. Od toho druhého si slibujeme, že je to opravdu ´ten pravý´ či ´ta pravá´. Jsme nekritičtí,“ MUDr. Jan Kozák.

Milenectví totiž zahrnuje kromě vytoužených schůzek a společných zážitků také čas, kdy milenci nejsou spolu a o tom druhém sní. Poskytuje to velký prostor pro naše vlastní představy – a ty jsou vždy trošku jiné, než v realitě a v konfrontaci s představami toho druhého.

Vztah je tanec

V okamžiku, kdy spolu začnou zamilovaní žít, se situace po krátkém čase změní. Pár začíná narážet na své každodenní zvyky, ať již jde o používání koupelny a po trávení času u počítače či věnování se něčemu jinému, než sobě navzájem.

Jestliže se situace vyvine tak, že partneři v průběhu zamilovanosti začnou spolu žít dříve než například proběhnou zmiňované dva roky, může se stát, že narazí na vlastní hranice a korekci svých očekávání vůči sobě. Pak se zklamaní rozcházejí. což je přirozené.

„Někdy překotný vývoj není nejlepším řešením. V takovém případě se díky své nedočkavosti milenci připraví o krásné období, které se přirozeně, pokud se k sobě hodí, přetransformuje v partnerství a dá se na něm budovat vztah, jaký si zaslouží společnou domácnost,“ komentuje soužití milenců MUDr. Jan Kozák.

Společné soužití kromě základu, a tím jsou vzájemné city, na němž lze stavět, totiž znamená vybudování hranic i vzájemné ústupky a kompromisy. Dalo by se to symbolicky přirovnat k tanci, kterým je vztah. Jeden krok stranou jednoho znamená následování tím druhým a opačně.

Vzácný motýl

V praxi to znamená, že se více známe a víme, že některé věci tolerovat budeme a jiné ne. Že si nepleteme naše vlastní očekávání a přání s možnostmi toho druhého, aby je naplnil. Zároveň se můžeme cítit dobře a sami sebou, protože můžeme tomu druhému o svých přáních říct.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Víte, jak se bránit v hádce s partnerem?
Jak si neužít sex v partnerství
Po jakém muži vlastně ženy touží

Ten je buď dokáže – či nikoliv – naplnit, tak jak jsme snili. A to jsou hranice vzájemného vztahu. Na takové poznávání se a zjišťování přirozených hranic vztahu potřebujeme trochu času, ale i vystřízlivění ze zamilování, které se proměňuje v opravdovou lásku.

Zamilování je jedním z nejkrásnějších lidských emočních stavů vzájemného splynutí a pocitu bezhraničnosti, kdy nevíme, kde začínáme a končíme my a kde ten druhý... Je škoda podlehnout a snažit se jej zachytit ve vzájemném soužití.

Je to vzácný motýl a tomu víc sluší svoboda.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Stěhování vztah změní, počítejte s tím

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci