Seřídit si biologické hodiny? Brzy!

25.8.2010 00:30   |   Zdraví a krása
Výzkum napovídá, že nově testované léky by mohly pomoci lidem vyrovnat se s různými problémy, od bipolární deprese až po únavu z cestování přes různá časová pásma.

experiment

Vědcům se podařilo ovlivnit činnost enzymu, který řídí rychlost biologických hodin. Společnost Pfitzer zatím lék testuje jen na myších, ale výsledky jsou podle agentury Reuters povzbudivé. Nově vyvíjené léky by podle vědců mohly pomoci lidem, jejichž biologické hodiny jsou zmatené nebo přetížené.

Seřiďte se podle potřeb

Například osobám pracujícím na směny nebo obchodníkům a zaměstnancům leteckých společností, kteří často cestují přes řadu časových pásem. Možné je ale i užití u psychiatrických onemocnění, například deprese, a výzkum by mohl být relevantní i pro metabolické problémy jako je třeba obezita.

PohlreichPřečtěte si

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

„Zjistili jsme, že jsme schopni kontrolovat činnost jedné z klíčových molekul, která se podílí na určování rychlosti biologických hodin. Tak se nám podařilo hodiny dokonce i znovu nařídit na jiný rytmus," říká Andrew Loudon z Manchester University, který výzkum financovaný Britskou radou pro lékařský výzkum a americkou farmaceutickou společností Pfitzer vedl.

Světlo, den a noc

„Znamená to, že u lidí s narušeným biologickým rytmem - a k tomu dochází poměrně často - by tyto léky mohly fungovat jako regulace. Jde pravděpodobně o první experimentální léky tohoto typu," tvrdí Loudon.

Většina živých organismů má vlastní biologické hodiny, které řídí řadu funkcí od spánku u savců až po kvetení u rostlin.

Může vás zajímat

Pošlete dál nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy
Zhubněte chronologicky – po francouzsku

Pro funkci tohoto rytmu jsou velmi důležité světlo a cyklus dne a noci. Jemnější seřizování ale kontroluje činnost několika enzymů. A Loudonovu týmu se podařilo aktivitu jednoho z nich ovlivnit.

Nový přístup k léčbě psychotiků

Celá řada vědeckých studií našla spojitost mezi nepravidelnou pracovní dobou (například v důsledku nočních směn) a zvýšeným rizikem výskytu cukrovky, srdečních onemocnění a obezity. Narušení spánkového cyklu je také spojené s duševními poruchami, jako jsou deprese a maniodepresivní porucha.

„Pokud další studie u lidí potvrdí, co tento výzkum ukázal u myší, náš objev by mohl znamenat zcela nový přístup k léčbě duševních nemocí," dodal Michel Goedert, který se na výzkumu podílí.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Seřídit si biologické hodiny? Brzy!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci