Ženy se vnímají jako širší a menší

16.6.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Mozek občas hraje se ženami nepěknou partii: Samy sebe vnímají menší a také mnohem širší, než doopravdy jsou. Vyplynulo to z lékařského výzkumu, který může zároveň přispět i k dalšímu objasnění příčin poruch příjmu potravy.

žena před zrcadlem

Vědci University College London (UCL), která je ve světě řazena mezi nejprestižnější vzdělávací a vědecké instituce, zkoumali, jak lidé sami sebe vidí.

Výzkum se ovšem nezaměřoval ani tak na zjišťování mentálního obrazu mnohdy problematických tělesných partií jako jsou třeba boky či stehna, ale především na ruce.

PŘEČTĚTE SI

Jak si neužít sex v partnerství
Problém – internetová porno závislost
Máte ve vztazích smůlu či štěstí?

Například ženy, které se výzkumu zúčastnily, byly například požádány, aby si jednu ruku položily pod neprůhlednou desku a druhou rukou ukázaly místa, kde se domnívají, že jim končí klouby a konečky prstů. Bylo to jedno ze zadání, podle nichž pak odborníci mohli lépe posoudit, jak lidé odhadují výšku i šířku svého těla.

A zjištění byla více než překvapivá: V průměru ženy své ruce – oproti skutečnosti – viděly jako o třetinu kratší a mnohem širší.

„Všeobecně se má zato, že rozměry vlastního těla známe dokonale. Avšak některé výsledky našeho výzkumu již nyní naznačují, že tomu tak není. U testovaných osob konzistentně vycházel velmi posunutý mentální obraz tvaru rukou," reportérům britského listu The Daily Mail to řekl vedoucí studie Dr. Matthew R. Longo z Institutu kognitivní neurovědy UCL.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Přítel pořád flirtuje na internetu
Znáte netholismus? Druh závislosti
Když surfujete po internetu, neriskujte!

„Ženy vnímaly své ruce širší než ve skutečnosti jsou a prsty zase jako kratší. Lze se domnívat, že obdobný náhled tu bude i na další části těla. Je známo, že mnozí lidé při pohledu do zrcadla sice uznají, že nadváhou či obezitou netrpí, ale ani to je nakonec nepřesvědčí a nevyvrátí jejich mentální obraz vlastního těla," uvádí kognitivní neuropsycholog Dr. Matthew R. Longo a dodává:

„Tendence vidět se korpulentnější je příznačná především pro ženy. Více o sebe pečují, více posuzují svůj (´širší´) vzhled a tudíž se i více snaží být štíhlé podle svých představ."

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Ženy se vnímají jako širší a menší

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci