Jak vyřešit krizi ve vztahu co nejdříve

16.1.2014 00:00   |   Sex a vztahy
Možná jste právě došli k přesvědčení, že partnerský vztah je v krizi nebo dokonce úplně v troskách. Co si počít, jak postupovat dál?

sex a vztahy

Čas strávený s partnerem nás nenaplňuje, zasáhl nás ubíjející stereotyp nebo jsme mohli nabýt pocitu, že druhá polovička neoplývá dostatečným množstvím pochopení či respektu. Dá se vůbec v této fázi ještě vztah zachránit? Nebo je už pozdě a boj o naše harmonické fungování zcela prohráváme?

Krize se vkrade většinou nečekaně, ohlédneme-li se však zpět, uvědomíme si, že problémy, z nichž vznikla, jsou patrné.

„Domnívat se, že za vztahovou krizi může jen ten druhý, je sobecké. Musíme si připustit, že na lavici vinných jsme oba dva,“ uvádí odbornice na vztahy Martina Horáková ze seznamovacího portálu Leyter.com.

Může vás zajímat

Cítíte se s partnerem osamělí?
Jak si neužít sex v partnerství
Když jsme zamilovaní, je nám mnohem lépe

Pokud vztah stojí alespoň trochu za záchranu, držte se následujících pěti P.

1. Pojmenujte problém

Prvním krokem, kterým byste se měly vydat, je přemýšlení o partnerských nedorozuměních. Je na místě si uvědomit, že pokud se náš vztah nachází v krizovém období, není na tom nic špatného a že tento stav potká většinu z nás.

Zkuste si sama v sobě analyzovat, z čeho pramení sváry a neutíkejte před jejich řešením. „Problémy, které zameteme pod koberec, se musí časem zákonitě projevit,“ říká Horáková. „Především pokud jich tam uklidíme větší množství, je pochopitelné, že přerostou do krizového stavu.“

2. Postavte se k problému čelem

Pokud jste ve stavu, kdy cítíte vztek či zklamání z toho, že se vztah nevyvíjí podle představ, pokuste se vychladnout.

„Nepropadejte pocitům beznaděje z toho, že se všechny vaše dřívější snahy jeví jako marné. Postavte se k řešení čelem a přijměte ho jako výzvu a zkoušku nejen vaší osobnosti, ale i vašeho vzájemného vztahu,“ doporučuje Horáková.

Pokuste se vyhnout dalším vyhroceným střetům s partnerem. Místo toho si v sobě připravte seznam největších problémů a jejich případné řešení. S partnerem se sejděte nejlépe na místě vám novém a pokuste se o problémech hovořit.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Naše manželství je hezké, můj muž mě ale ranil
Bojím se, že si něco udělá! Mám ho vzít zpátky?
S druhým sňatkem přišly zoufalé problémy
Kvůli manželovým dcerám myslím na rozchod

„V této chvíli je nejdůležitější se přesvědčit o tom, že i vaše druhá polovina má zájem současný stav změnit k lepšímu a je ochotna na zlepšení pracovat,“ radí odbornice na vztahy.

3. Pracujte na své budoucnosti

Uvědomit si, jestli nám vztah stojí za záchranu, je stěžejní. Pokud tápeme a nejsme si jisté, mírné odloučení nám pouze prospěje. Zapřemýšlejte při něm, co je pro vás ve vztahu důležité, o partnerových kladných i záporných stránkách, ale i o vlastních chybách.

Až se znovu sejdete, navrhněte, jak by mohly probíhat případné změny a jakých kompromisů je možné dosáhnout.

„Hlavním kamenem úrazu bývají velmi často přehnaná očekávání od toho druhého, vysoké nároky a nereálné představy. Při nastolování nových pravidel a plánování změn, které by měly přispět k oboustranné spokojenosti, stůjte oběma nohama na zemi,“ zdůrazňuje Horáková.

4. Plánujte společné chvíle

Najdete-li s partnerem společná řešení, a pokud váš vztah stál předtím na pevnějších základech, odpoutejte se od skutečnosti, že prodělal krizi. Myslete pouze na změny, ke kterým by mělo dojít, aby přežil.

Jeden z faktorů, který ke krizi mohl přispět, může být nedostatek vzájemné komunikace a času, který jste spolu plnohodnotně strávili.

„Naplánujte si společné zážitky a vymyslete nové aktivity nebo koníčky. Nejen, že napomůžete k opětovnému stmelení vztahu, ale projeví se i v budoucnosti, kdy budete mít společně ve dvou na co vzpomínat,“ radí odbornice na vzthy.

5. Přes mrtvoly NE!

Zjistíte-li už při společném rozhovoru, že se s partnerem neztotožňujete v názorech na vývoj vztahu, neustupujte ze svého přesvědčení. Později by se to stejně pravděpodobně negativně odrazilo a vztah by tak jako tak skončil.

„Nezůstávejte s partnerem jen ze zvyku, proto, že nevidíte jinou možnost, nebo kvůli vašim dětem. Uměle prodlužovat vztah nelze donekonečna. Pokud máte s partnerem diametrálně rozdílné názory na život, pravděpodobně se vaše cesty jednou stejně rozdělí,“ uzavírá Martina Horáková.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak vyřešit krizi ve vztahu co nejdříve

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci