Vzplanutí v práci, aneb Zakázané ovoce chutná dvojnásob

6.9.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Doba, kterou trávíme v práci, vůbec není krátká. A není tedy překvapením, že zcela pracovní vztah někdy přeroste v milostné vzplanutí. Avšak nechceme-li své pracovní místo za pár týdnů opouštět, je potřeba se držet jistých zásad.

vztah v práci

Většina z nás tuší, že láska na pracovišti může přinášet spoustu komplikací. Pro mnohé je však přitažlivá především kouzlem nedovoleného. Rčení o zakázaném ovoci, které chutná nejlépe, zde platí dvojnásob.

Třikrát měř…

„Ještě než kompletně podlehnete svým citům a začnete si se svým kolegou, důkladně si situaci promyslete,“ radí odbornice na vztahy Martina Horáková ze seznamky Leyter.com.

Může vás zajímat

Se šéfem málem v posteli
Může být přátelství mezi šéfem a podřízenými?
Kam až je žárlivost normální?

„Sedí s vámi přímo v kanceláři? Jste případně ochotní hledat novou práci, pokud by to nevyšlo? Opravdu věříte, že byste eventuální rozchod v práci oba ustáli? Podívejte se na celou věc s nadhledem.“

„Hned na začátku přemýšlet o možném konci sice není příliš romantické, v tomto případě je to však nevyhnutelné. Rozhodně se do vztahu se svým kolegou nevrhejte bezhlavě,“ dodává Horáková.

Šéf milenec = dvojnásobné potíže

Pokud se zamilujete do svého nadřízeného, počítejte s mnohem většími překážkami. Především kolegové na stejných pozicích se mohou začít více zajímat o vaše pracovní výkony a zabývat se otázkou, zda vám není nějakým způsobem nadržováno nebo nejste zvýhodňováni.

Snažte se svého nadřízeného lépe poznat a nenechat se ovládat pouze city. Pokud by romance neměla šťastný konec, mohla by vám na pracovním poli velmi uškodit.

Jazyk za zuby

„Přesto, že jste zamilované a chcete s tím druhým trávit co nejvíce času, v práci na to zapomeňte. Stále travte přestávky i firemní akce s kolegy a neseparujte se od ostatních. Především se vyvarujte milostných slov a projevů,“ upozorňuje Horáková.

Nedávejte svůj vztah na odiv v kanceláři, nehovořte ani o detailech vašeho poměru. Kolegové jsou s vaší druhou polovičkou v denním kontaktu a necítí potřebu znát peprné zážitky z ložnice. Opačné jednání by mohlo vyznít jako velmi neprofesionální.

„V případě, že dáte vztahu šanci, doporučuji ho co nejdéle držet v tajnosti. Některé firmy totiž pro intimní vztahy, které se mohou promítnout na pracoviště, nemají dostatek pochopení,“ varuje odbornice na vztahy.

„A pozor, někde dokonce ihned při nástupu podepisujete pravidla "hry", která podobné vztahy přímo zakazují a jejich neplánovanou existenci podmiňují přeřazením na jinou pracovní pozici. Všechny pracovní manuály si tedy před podpisem důkladně pročtěte,“ doporučuje Horáková.

Konec lásky, nikoli práce

Pokud navážete intimní vztah s kolegou, může vám to do života jak pracovního, tak osobního vnést spoustu těžkostí. Ještě horší situace může však nastat, pokud se s ním rozejdete. Přejete si sice, abyste se už nemuseli potkávat, v jedné a té samé práci to bohužel často nejde.

Rozchod znamená pro většinu lidí velmi nepříjemné období, pokuste se ale i v této situaci myslet na pracovní život. S vaším bývalým přítelem možná budete muset i nadále pracovat třeba na stejných projektech. Ukončení vztahu by tedy mělo být ve velmi klidném duchu.

„Zkuste stav, který nastal, probrat s nadřízeným a zvážit možnost přesunu do jiného oddělení, či dokonce pobočky. Především nedovolte, aby váš nevydařený vztah negativně zasáhnul do vašeho pracovního života a do firemního prostředí kolegů,“ radí Horáková. „Měly byste tak vedle milostného zklamání znepřátelené i pracovní prostředí,“ uzavírá.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Vzplanutí v práci, aneb Zakázané ovoce chutná dvojnásob

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci