Podpora rodin s dětmi se snižuje

11.3.2010 00:00   |   Peníze
Analytici i odborníci odkrývají černé vize poklesu naší populace a její neustálé stárnutí. Důvodem je především snížení porodnosti v České republice, které nastalo v devadesátých letech – a bez ohledu na mírná zlepšení trvá dodnes.

těhotná s prasátkem

Je bez debat, že každý z nás se snaží udržet si určitý životní a sociální standard. Ovšem právě narození dítěte může tyto jistoty podstatně narušit. První, co okamžitě zhorší životní úroveň rodiny, je výpadek příjmů ze zaměstnání matky. A hned dalším důvodem je nárůst výdajů souvisejících s potřebami dítěte, tedy s novým členem domácnosti. Oba faktory tak nepříznivě dopadají na rodinný rozpočet.

Rodiny s dětmi jsou nejohroženější sociální skupinou. Prakticky jsou závislé na jediném stabilním příjmu, od otce dítěte. Navíc, sociální dávky zůstávají pro matky, které měly před porodem vyšší plat, de facto nedostupné – takže jejich příjmem je jen rodičovský příspěvek.

Stát rodiny podpořil, nyní bere

Podíváme-li se o pár let zpátky, tak rodičovský příspěvek byl ještě před rokem 2006 pouhých 3 400 korun měsíčně. Z této částky nebylo možné pokrýt ani základní potřeby dítěte. V roce 2006 se pak rodičovský příspěvek zásadním způsobem zvýšil na 7 600 korun měsíčně, čímž se v podstatě zdvojnásobil. Zároveň bylo zvýšeno porodné na 17 300 korun za dítě.

matka s dítětem

Je jen otázkou, zda výrazně zvýšená porodnost po tomto roce souvisí s daným opatřením. Nicméně od roku 2006 jsme zaznamenali rekordní nárůst počtu narozených dětí. Počet narozených se zvýšil z méně než 100 000 dětí ročně na konci devadesátých let na více než 130 000 dětí (pro srovnání – v roce 1975 činila porodnost 176 000 dětí). Určitě není sporu o tom, že zvýšená podpora rodin s dětmi nepůsobila proti tomuto stavu.

Od roku 2007 podpora klesá

Od roku 2007, s příchodem reformy veřejných financí, se však podpora začíná snižovat. Jako kdyby politikům vadilo, že počet obyvatel roste a postupně se tak zvýší počet těch, co budou přispívat například na důchody a další sociální výdaje státu.

Podpora rodin se stává objektem úspor. Nejprve bylo sníženo porodné, a to ze 17 300 korun na 13 300 korun. Následně došlo k úpravě rodičovského příspěvku – změnil se na trojrychlostní. Rodiny tady přímo netratí, ale musí mít dopředu jasno, jakou formu si vyberou (2 roky = 11 400 korun, 3 roky = 7 600 korun a nebo 4 roky = 7 600 korun, následně pak pokles na 3 800 korun).

matka s dítětemPŘEČTĚTE SI:

K alimentům vám pomůže i hrozba soudem
Umíte poradit – jak má Hana přežít?
Jak vypořádat majetek po rozvodu

Úsporný balíček přinesl snížení mateřské, která se vyplácí před a v následujících týdnech po porodu. Ženy, především ty, které měly před porodem vyšší plat, přišly až o několik tisíc korun. Byl pak sice částí poslanecké sněmovny přijat zákon, který vrací mateřskou na původní výši, ale proces stále není u konce.

Děti mají zaplatit za krizi

Janotův balíček navíc dokonce počítal i se snížením rodičovského příspěvku ze 7 600 korun na 6 800 korun. Na reformy a na ekonomickou krizi tak měly doplatit především rodiny s dětmi. Tento krok by zcela zřejmě výrazným způsobem zhoršil sociální situaci rodin.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Biostyl aneb Nebojte se neznámého

Nejohroženější skupinou rodin s dětmi jsou samoživitelky a samoživitelé, kterých se jakékoliv snížení podpory ze strany státu zásadně dotýká. Důvodem je fakt, že již nynější podpora u velké části z nich nestačí na pokrytí základních sociálních potřeb.

Je otázkou, kam bude podpora rodin s dětmi po volbách směřovat. Stát by měl dát jasně najevo, zda chce podporovat rodiny – aby měly děti a aby naše populace do roku 2050 neklesla až o třetinu s tím, že více než polovina lidí bude v důchodovém věku.

Rodiny s dětmi a zejména matky, které se rozhodly mít děti, totiž obětují část své životní úrovně, svůj volný i pracovní čas. Tím prospívají nejen sobě, ale celé společnosti.

mir

Přečtěte si také


Diskuse: Podpora rodin s dětmi se snižuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci