Biostyl, aneb Nebojte se neznámého
28.2.2010 00:00 | StylA nejen to – vlastně ani nevíte, co byste si s nimi počali. A tak pro vás vybíráme pár exotických potravin a také návod k jejich zpracování.
Bulgur
Původem je z Turecka, používá se v Řecku i na Blízkém východě. Připravuje se hrubým mletím naklíčené, předvařené a vysušené pšenice. Vzniklá drť má příjemnou oříškovou chuť. V arabských zemích se z něj připravuje oblíbený pilaf. Vhodný je jako příloha všude tam, kde se používá rýže.
Salát z bulguru
Povaříme jej podle návodu na sáčku, smícháme s konzervovanou cizrnou, mandlemi nebo kešu oříšky, posekanými čerstvými bylinkami, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a nadrobeným sýrem feta.
Může vás zajímatŽeny, které svým protějškům zazlívají, |
Seitan
Připravován byl původně ve staré Číně jako náhrada masa pro buddhistické mnichy. Je to rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničné mouky. Úpravami získává chuť a konzistenci podobnou masu. Seitan někdy bývá zaměňován s tofu. To se ale vyrábí ze sóji. Jeho struktura je tak variabilní, že se také může formovat do jeho podoby. V Americe jej například jedí vegetariáni upraveného jako krocana, v Číně jako kachnu. Existují dokonce seitanové hamburgery.
Seitan na houbách
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájené houby, nejlépe shiitake, okořeníme kmínem a chvíli podusíme. Přidáme pokrájený seitan, osolíme, zahustíme celozrnnou moukou, rozmíchanou ve vodě. Krátce povaříme a podáváme s rýží nebo těstovinami.
Miso
Tradiční japonská potravina vyrobená fermentací rýže, někdy taky ječmene nebo soji. Výsledný produkt má podobu tuhé pasty. V Japonsku jej považují za velmi zdravý. Miska polévky miso prý zaručuje dlouhověkost. Miso totiž obsahuje enzymy, které zlepšují trávení. V zimě také působí jako energetická vzpruha. Existuje miso bílé do polévek, červené do omáček a aromatické černé.
Polévka z miso pasty
Prodává se přímo instantní polévka, která je velmi jednoduchá na přípravu. Miso ale nedáváme do horké vody, ale až do zchladlé, aby zůstaly zachovány kultury enzymů, které jsou v misu obsaženy.
zp
Přečtěte si také |
---|