Svačinky, které děti baví a obohatí je

5.10.2018 00:00   |   Děti
Není snad diskutovanějšího tématu než stravování dětí, které si své návyky přenášejí do dospělosti. Důležité je, aby si děti vytvořily k jídlu zdravý vztah. Je proto dobré je zapojovat do samotné přípravy pokrmů.

svačinky a mlíko

Co by všechno měla obsahovat vyvážená strava našich nejmenších? Podstatné je dbát na dostatečný přísun nutričních látek, vitaminů a minerálních látek.

V období dětství a dospívání je zvlášť důležitý dostatek vápníku, protože kost dosahuje svého maxima (jak objemu, tak kvality) kolem 20. roku života. Co si tedy do té doby „nastřádáme“, ve stáří jako když najdeme.

Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků v dětství a dospívání pomáhá splnit výživové požadavky pro daný věk a celkově zvyšuje kvalitu a pestrost stravy.

Doporučený denní příjem vápníku pro děti

předškoláci   900 mg
děti 7 - 10 let 1000 mg
chlapci 11 - 14 let 1100 mg
dívky 11 - 14 let  1100 mg
Zdroj: Společnost pro výživu

Aby dítě jedlo jídlo s chutí, je dobré jej zapojit do přípravy jednotlivých svačinek. Ideální příležitostí je příprava mléčných svačinek, jejichž sortiment je velmi pestrý.

Na dětech nechte výběr ovoce, zdobení. Starší děti se mohou ujmout mixéru nebo šlehače. Hotové pokrmy je hodné hezky servírovat, dávat jim nádech svátečnosti, aby vypadaly jako „z cukrárny“. Neopomíjejte ani hezké stolování.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zkuste dělat svačiny s trochou fantazie
Jedí vaše děti dostatek mléčných výrobků?
Vyučování vlastně začíná již u vás v kuchyni

V případě, že dítě trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba všechny mléčné výrobky z jídelníčku vyřadit, včetně másla. K doplnění bílkovin a vápníku je třeba hledat jiné zdroje (sojové, ořechové nebo obilninové nápoje), dostatečně často zařazovat ryby, libové maso, luštěniny.

U dětí laktózově intolerantních můžeme bez obav podávat bezlaktózové mléčné výrobky nebo tvrdé sýry. Vždy záleží na stupni intolerance.

Někteří dobře tolerují zakysané mléčné výrobky nebo tvarohy, jiní nesnáší laktózu ani v léku. Pro zmírnění potíží po požití mléka je možné využívat laktázové tablety.

Tipy na mléčné svačinky:

Mléčné koktejly

  • využít můžeme mléko, zakysané mléko, tvaroh, jogurt a samozřejmě ovoce, . mléko s banánem/malinami/jahodami/ananasem
  • obměnou je přídavek jogurtu, pro zvýšení obsahu bílkovin lžíce tvarohu
  • základem pro shaky může být i ovoce, mléčný výrobek se přidává v podobě menšího množství tvarohu nebo jogurtu (př. ½ banánu, ½ oloupaného manga, voda, 2 lžíce bílého jogurtu, lžička sušených klíčků)
  • pro zvýšení nutriční hodnoty nápoje můžeme přidat nastrouhané ořechy, semínka, strouhanou čokoládu

Mléčné dezerty

  • základem může být tvaroh s ricottou, navrch horké ovoce (př. 1 tvaroh, 1 ricotta, vanilkový cukr, rozšlehat, navrch horké borůvky s trochou cukru)
  • ovoce/ovocný salát se zakysanou smetanou/šlehačkou
  • kombinace pudinku a tvarohu, tvaroh se želatinou - tato náplň je ideální pro lehké dorty, ať už z piškotů nebo z piškotového těsta
  • lze využít i tučnější výrobky, např. mascarpone, žervé, lučinu.


1. tvarohové pomazánky v kombinaci s ovocem nebo zeleninou

Variant je mnoho, na pomazánky se hodí i žervé, lučina

lučina, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce tvarohu, uvařený žloutek, ryby ve vlastní šťávě. Vše promícháme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, vaječný bílek a okurku. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

2. tvarohové buchty, koláče

dva polotučné tvarohy, zakysaná smetana, půl hrnku mléka, pudinkový prášek, vanilkový cukr, třetinu hrnku moučkového cukru, 200 g drobného ovoce nebo jahod.

Na žmolenku: hrnek polohrubé mouky, max. půl hrnku cukru, prášek do pečiva, 120 g másla.

Polovinu žmolenky nasypeme do pekáče, navrstvíme tvarohovou směs, navrch nasypeme zbytek žmolenky. Pečeme na 175 °C, dokud povrch koláče nezrůžoví.

3 Na mléko, tvaroh nebo jogurt nezapomínáme ani při přípravě obilninových kaší - na obohacení stačí jedna lžíce.

Desatero zdravého žáčka

Jak by tedy měla vypadat výživa dětí a dospívajících, aby byla plnohodnotná, vyvážená a nepřinášela výše zmíněná rizika?

Důležité je zacílit pozornost nejen na děti, ale celou rodinu, protože rodina je místem, kde se vytvářejí a posilují stravovací a pohybové zvyklosti.

  1. Snažme se, aby děti měly pestrý jídelníček.
  2. Dbejme na dostatečný příjem ovoce a zeleniny (celkem alespoň 5 porcí, z toho 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce)
  3. Dbejme, aby strava dětí byla bohatá na obilniny a výrobky z nich.
  4. Ve stravě sledujme množství tuku, omezte příjem uzenin a tučného masa.
  5. Ve výživě dětí má být dostatek mléka a mléčných výrobků, ve výběru upřednostňujte polotučné mléčné výrobky, sýry do 30 % tuku v sušině, přírodní sýry. V dětské výživě má být dostatek kvalitních bílkovin. Dobrými zdroji je libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny.
  6. Opatrně se solí; hotové pokrmy nedosolujte, nedávejte dětem slané pochutiny a instantní potraviny.
  7. Zajistěme střídmost v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.
  8. Dbejme na dostatečný pitný režim (alespoň 1,5 l/den)
  9. Nenechejme děti přejídat ani hladovět, často se zamýšlejme nad jejich růstem, tělesnou výškou a hmotností.
  10. Učme děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Svačinky, které děti baví a obohatí je

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci