Pandemie zdvojnásobila počet mužů, kteří byli doma s dětmi

23.6.2021 00:00   |   Děti
Pandemie koronaviru zdvojnásobila počet mužů, kteří byli doma s dětmi. S dětmi by chtělo zůstat 63 mužů ze sta, brání jim v tom ale malá finanční podpora.

otcovská dovolená

Zatímco na rodičovské, mateřské nebo otcovské bylo doma s dětmi 21 % mužů, kvůli protiepidemickým opatřením přibylo dalších 18 procent, ukázal průzkum agentury Ipsos v polovině června 2021.

Plných 63 procent oslovených mužů by zůstalo doma s dítětem aspoň část rodičovské nebo mateřské dovolené. Ve skutečnosti se ale takto rozhodne jen zlomek mužů, kteří mají obvykle výrazně vyšší plat a odchod na mateřskou by znamenal významné snížení příjmu domácnosti.

Podle mužů v Česku by aspoň na část rodičovské nebo mateřské dovolené měl nastoupit otec. Vyjádřilo se tak téměř 81 dotázaných ze stovky. Otec na rodičovské tedy není vnímán jako podivín, jeho volbu většina respondentů naopak vnímá jako smysluplnou.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máme dětem platit za to, že pomáhají?
Děti by k penězům neměly přijít snadno
Děti musejí znát cenu peněz!

Průzkum, kterého se zúčastnili muži ve věku 20–45 let, ukázal také, že otcové v Česku využili pandemickou situaci k tomu, aby byli více doma se svými dětmi. Jejich počet se v důsledku koronaviru zdvojnásobil.

Doma s dětmi prostřednictvím rodičovské, mateřské a otcovské dovolené byla pětina oslovených mužů, čas strávený doma kvůli pandemii pak využilo pro péči o děti dalších 17,6 procenta.

Tento trend zaznamenala mezi svými zaměstnanci například Česká spořitelna. „V řadě případů šlo o zaměstnance, jejichž manželky neměly tak velkou možnost pracovat z domova," říká tiskový mluvčí banky Filip Hrubý.

Na rodičovskou chtějí...

Většina mužů by doma s dítětem ráda trávila aspoň část rodičovské či mateřské dovolené, nicméně podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2020 tvořili jen zlomek příjemců rodičovského příspěvku.

Podle socioložky Hany Maříkové ze Sociologického ústavu AV ČR rodiče sami nejčastěji zdůrazňují finanční bariéru. Vzhledem k tomu, že příjem muže bývá obvykle vyšší než příjem ženy, lidé uvažují pragmaticky.

Jak ukazují zkušenosti ze zemí, kde otcové pečují o své dítě celodenně, pokud výše náhrady za mzdu v podobě rodičovského příspěvku není nastavena jako univerzální dávka, nýbrž jako dávka, která má vztah k předchozímu příjmu jedince, pak se zvyšuje ochota otců odcházet na rodičovskou. Typickým příkladem jsou skandinávské země.

Poradenský psycholog Tomáš Novák, který se ve své praxi dlouhodobě věnuje především otázkám spojeným s manželstvím, soudí, že tradice mateřské dovolené je tak dlouhá, že se blíží archetypu. Změnit ji vyžaduje čas.

Souhlasí s tím, že větší zapojení otců do péče o děti se pozitivně projeví ve vztahu, a to sounáležitostí, větší tolerancí a oceněním partnera. „Může ale současně dojít k tomu, že žena v této sféře ztrácí pocit nezbytnosti,“ dodává Tomáš Novák.

Největší překážkou finance

Nejčastějším důvodem, proč muži naopak o rodičovské ani mateřské dovolené neuvažují, je strach z nedostatku financí. Plat partnerky a rodičovský příspěvek by podle nich nestačily na pokrytí výdajů domácnosti. Tuto obavu sdílí přes polovinu oslovených mužů.

Pokud by se rodičovská podpora ze stávajících 300 tisíc korun zvýšila na 600 tisíc korun, více než 29 % z nich by svůj postoj přehodnotilo. Čtvrtina ale uvádí, že by na rodičovskou ani mateřskou dovolenou stále nešla.

Druhým nejčastějším důvodem, proč by otec neměl zůstávat doma s dětmi, je přesvědčení, že péče o dítě předškolního věku je tradičním posláním ženy. Tento názor zastává téměř čtvrtina z těch, kteří by rodičovskou a mateřskou dovolenou raději přenechali své partnerce.

Týden nestačí

V současnosti si mohou otcové během šestinedělí vybrat týden otcovské dovolené za 70 % mzdy. Ve většině evropských států se mzda proplácí v plné výši a štědřejší je i délka volna. Rekordmanem je Finsko, kde mohou být otcové s dítětem po narození až devět týdnů.

Podle většiny českých mužů je týden otcovské dovolené nedostačující, podle 43,4 % by měl být prodloužen na dva až tři týdny.

K tomuto prodloužení by zhruba během jednoho roku skutečně mělo dojít. Členské státy EU se totiž dohodly, že délka otcovské dovolené by měla trvat minimálně deset dnů. Česko by mělo svá pravidla této dohodě přizpůsobit do srpna příštího roku.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pandemie zdvojnásobila počet mužů, kteří byli doma s dětmi

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci