I chlór z bazénu a kouř z cigaret umí rozjet astma

1.8.2017 00:00   |   Děti
Přestože výrazný podíl na rozvoji astmatu u dětí má genetika, propuknutí a průběh nemoci ovlivňují mimo jiné i alergeny, tabákový kouř nebo sloučeniny chloru z krytých bazénů, které se využívají např. v kurzech plavání kojenců a batolat.

astma

Astma patří mezi nejčastější chronická onemocnění dýchacích cest. V české populaci jím trpí 10 % dětí a 8 % dospělých. Projevy astmatu snižují kvalitu života.
Pacienta trápí opakující se záchvaty suchého, dráždivého kašle, pískotu při dýchání, dušnosti a pocitů tlaku na hrudníku. Potíže se stupňují především v noci mezi 2. a 4. hodinou, kdy jsou kašel a pískoty při výdechu nejčastější.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Kašel nemusí být jen nachlazení

Lehčí formy nemoci se mohou projevovat pouze suchým opakujícím se kašlem, který se podobá běžným infekčním onemocněním dýchacích cest. U těžších stavů se přidružuje i zatahování mezižebří.

Zhoršení příznaků je zpravidla vyvoláno kontaktem s alergeny, tělesnou námahou, virovými infekcemi dýchacích cest nebo inhalací dráždivých látek, např. tabákového kouře. Příznaky průduškového astmatu lze zaměnit za jiné onemocnění.

„U dětí v prvních letech života jsou to nejčastěji virové infekce dolních cest dýchacích nebo zvětšená a zánětlivě změněná hltanová mandle, méně často pak nedonošenost, některé vrozené vývojové či získané vady,“ upozorňuje doc. MUDr. Jiřina Chládková, Ph.D., z Dětské kliniky FN Hradec Králové.

„U školních dětí se můžeme setkat také s psychogenním kašlem, který je projevem úzkostné poruchy,“ dodává dětská lékařka.

Smog, chlór i kouř: rizika

Průduškové astma vzniká v polovině případů v prvních pěti letech života. Objevuje se více u dětí, jejichž rodiče nebo sourozenci tímto onemocněním trpí. K propuknutí astmatu jsou zároveň náchylnější děti s alergickou rýmou, atopickou dermatitidou (ekzémem) nebo obezitou.

Rozvoj nemoci ovlivňují ale také okolní vlivy. Mezi rizikové faktory patří kouření rodičů před a po narození dítěte, průmyslové zplodiny, chemické látky vznikající spalováním fosilních paliv či smog.

Startovacím impulzem však mohou být i sloučeniny chlóru z bazénů, ve kterých probíhá plavání kojenců a batolat. Právě poslední zmíněná okolnost je podstatná pro děti s výskytem alergií v rodině.

Pozor na správnou inhalaci

Astma se obvykle léčí kortikosteroidy podávanými inhalací. Tyto látky zabraňují nástupu příznaků onemocnění, snižují četnost astmatických záchvatů, počet hospitalizací a zejména úmrtí v důsledku astmatického záchvatu (přibližně 100 ročně).

Riziku jejich nežádoucích účinků se věnuje velká pozornost. U většiny dětí s alergickým astmatem stačí k potlačení průduškového zánětu nízká dávka inhalačních kortikosteroidů, u nichž se neočekává ovlivnění konečné tělesné výšky dítěte ani jiné poškození tkání.

Komplikacemi, jakými jsou např. astmatický záchvat nebo zhoršení stavu onemocnění, jsou ohroženi nejen pacienti nedodržující léčebný režim, ale i ti, kteří inhalační kortikosteroidy užívají nepravidelně, nezvládají správnou techniku inhalace nebo jsou vystaveni zvýšenému působení spouštěčů astmatu.

Mezi ně patří alergeny (pyl, prach, části plísní nebo zvířecí srsti), dále tabákový kouř a škodlivé látky v ovzduší.

Klíč k účinné léčbě astmatu spočívá především v dobré spolupráci pacienta, praktického lékaře a specialisty (alergologa nebo plicního lékaře). Aktuální stav pacienta pomáhá ukázat tzv. Test kontroly astmatu.

„Jedná se o mezinárodní standardizovaný dotazník, který se používá v běžné praxi ke zhodnocení dosažené úrovně kontroly nad astmatem. Cílem spolupráce mezi pacientem a lékařem je dosáhnout maximálního počtu bodů, který znamená úplnou kontrolu nad astmatem,“ vysvětluje docentka Jiřina Chládková, Ph.D.

Prevence existuje

Přestože vrozená vloha ovlivňuje vznik astmatu u dětí do značné míry, nezanedbatelný podíl mají i vlivy okolí. Právě omezením jejich působení je možné snížit riziko propuknutí nemoci.

Mezi preventivní opatření spadá vyhýbání se tabákovému kouři, alergenům domácího prostředí a zvýšené vlhkosti v bytech spojené s výskytem plísní a prašnému prostředí.

Prospěšná je věku přiměřená sportovní aktivita a pobyt v přírodě. K astmatu mají sklony obézní děti, proto je třeba dbát na vyváženou stravu bohatou na vitamíny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: I chlór z bazénu a kouř z cigaret umí rozjet astma

RE:

10.2.2021   |   21:15   |   od: Martina
Dobrý den, používáte ji? Slyšíme na ní samá pozitiva a rádi bychom ji vyzkoušeli. Kde kupujete?

Chlór v bazénu

25.1.2021   |   20:40   |   od: Lucie Balášová
Ještě, že existuje bezchlórová desinfekce, která je šetrná :)

Chlór v bazénu

25.1.2021   |   20:39   |   od: Lucie Balášová
Ještě, že existuje bezchlórová desinfekce, která je šetrná :)
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 10. 2. 2021 21:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci