Proti pneumokokům hlavně malým dětem musíme pomoci

11.7.2017 00:00   |   Děti
Zpočátku běžné nachlazení, pak se přidají bolesti hlavy a uší. Následuje zvracení a vysoké teploty – to už signalizuje pneukokovou infekci. S tím se neradno hrát, nejvážnější případy totiž mohou končit i úmrtím.

pneumokok

Loni bylo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zaznamenáno 13 případů invazivních pneumokokových onemocnění dětí do pěti let.  Reálný počet případů však bývá vyšší, ne všechny případy se podaří diagnostikovat a nahlásit.

Pneumokoky se sice vyskytují u osob všech věkových kategorií, nejzávažnější komplikace ale způsobují u nejmenších dětí a seniorů.

Účinnou prevencí před nákazou pneumokokovými infekcemi je očkování. Paradoxně ale tzv. proočkovanost populace v poslední době klesá.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pneumokok zabije v Česku 28 dětí ročně
Mnohým dětským nemocem lze předejít
Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

Bakterie létají vzduchem

Pneumokoky (Streptococcus pneumoniae) jsou bakterie kulovitého tvaru, které běžně osidlují horní cesty dýchací. U jedinců s dostatečně silnou a vyzrálou imunitou obvykle nezpůsobují zdravotní potíže.

Pneumokokové infekce se šíří vzduchem (např. kýchnutím). Léčí se antibiotiky, závažné případy vyžadují hospitalizaci.

Jak moc jsou nebezpečné?

Mezi onemocnění vyvolaná pneumokoky patří například otrava krve, dále zánět mozkových blan nebo zápal plic. Všechna tato onemocnění přitom mohou v závažných případech skončit tragicky.

Existují i neinvazivní pneumokoková onemocnění, například záněty středního ucha nebo průdušek, která mohou mít také komplikovaný průběh. Opakované záněty středního ucha u dětí pak mohou vést až k poškození sluchu.

Záněty středního ucha

Zánět středního ucha je především pro děti velmi bolestivou záležitostí. Doprovází ho vysoké teploty či horečky a pro dítě i jeho rodiče to pak často znamená několik probdělých nocí.

Bolest je způsobena vzestupem tlaku, který je vyvolán otokem a nahromaděnou tekutinou ve středním uchu. Podle odhadů jím onemocní ještě před třetími narozeninami až tři čtvrtiny všech dětí.

Velmi často bývají původcem zánětu středního ucha právě pneumokoky. Léčba nezřídka vyžaduje užívání antibiotik a často také propíchnutí ušního bubínku, čímž dojde k uvolnění nahromaděného hnisu.

Také u zánětů středního ucha způsobených pneumokoky je jednou z možností prevence očkování.

Proč jsou nejohroženější ti nejmenší?

Imunitní systém nejmenších dětí není dostatečně zralý, aby se uměl vypořádat s napadením organismu pneumokokovými infekcemi.

Jednou z možností prevence je očkování v prvním roce života, které před tímto typem onemocnění pomáhá chránit. Díky vakcinaci dochází ke snížení nosičství v populaci, čímž klesá riziko onemocnění i pro neočkované osoby.

Vakcínu neodmítejme

Ačkoli jsou vakcíny proti IPO hrazeny zdravotními pojišťovnami, procento očkovaných dětí proti pneumokokům průběžně klesá.  Vysoká proočkovanost společnosti přitom pomáhá chránit rizikové skupiny, do kterých děti patří.

Mezi další preventivní opatření, kterými lze riziko výskytu onemocnění snížit, patří posilování imunity stravou bohatou na vitamíny a minerály.

V chladných měsících bychom měli děti dostatečně teple oblékat a také zvlhčovat vzduch v místnostech, které by neměly být přetopené.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Proti pneumokokům hlavně malým dětem musíme pomoci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci