Jakou váhu má vysvědčení? Matematika největším strašákem

27.6.2017 00:00   |   Děti
Vysvědčení našich dětí či vnuků často vyvolává nervozitu a pnutí v rodinách, což svědčí o tom, že stále má pro nás značnou váhu.

vysvědčení

Podle červnového průzkumu společnosti NMS Market Research je vysvědčení pro 85 lidí ze sta dostatečně vypovídající a systém známkování by ponechali jaký je.

Sami na své vysvědčení vzpomínají hezky, 68 procent dotázaných se na vysvědčení těšilo. Většina však jen proto, že končí škola (skoro tři čtvrtiny). A v tom se, podle jejich názoru, nijak neliší od svých dětí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Odměna za vysvědčení nehledě na známky?
Známky nebo slovní hodnocení
Proč potomek přinesl špatné vysvědčení

Češi známky ctí

„Průzkum potvrdil, že Češi považují vysvědčení za důležité. Pro většinu dotázaných, a to i těch bezdětných, má vysvědčení stále vypovídající hodnotu a odráží skutečně to, jak se jejich děti učí,“ říká Kamil Kunc ze společnosti NMS Market Research.

Stejné procento dotázaných, tedy 85 procent, by systém současného známkování zachovalo. Shodli se na tom respondenti všech věkových kategorií. Snad až na nejmladší ve věku mezi 18 – 24 roky, třetině z nich se současný systém nelíbí.

Tresty a odměny

„Když jsme se ptali, jaký mají lidé vztah k trestání dětí za špatné vysvědčení, ukázalo se, že Češi patří mezi mírumilovnější rodiče. Určitou formu trestu za špatné vysvědčení odsoudilo téměř 90 % dotázaných,“ doplňuje Kunc.

Není s podivem, že maminky nedají na své děti dopustit, 91 % žen by své děti za vysvědčení netrestalo. Muži sdílejí tento názor v 82 %. Bezdětní respondenti byli přísnější, 20 % by děti za špatné vysvědčení spíše potrestalo.

Na druhou stranu 87 % dotázaných uvedlo, že by se děti měly za dobré známky na vysvědčení odměňovat. Štědřejší by byli tatínkové, těch bylo 89 %, zatímco maminek jen 83 %.

Kdyby se přece jen Češi museli k trestu za špatné vysvědčení uchýlit, 64 % považuje za dostatečné už jen to, že dítě nedostane odměnu, kterou mělo slíbenou. Největší odměnou za vysvědčení je už jen to, že škola končí a začínají dvouměsíční prázdniny.

Kdo se jak těší

Většina rodičů (85 %) uvedla, že se jejich děti na vysvědčení těší, 77 % z nich si pak myslí, že se těší právě proto, že končí škola než proto, že by pro ně předávání vysvědčení znamenalo slavnostní den.

„Nezkoumali jsme jen současné trendy a názory rodičů a dospělých na systém hodnocení výuky. Ptali jsme se také na to, jak respondenti prožívali svoje vysvědčení a jaký předmět byl pro ně nejobávanější,“ uzavírá Kunc.

Většina respondentů (68 %) se podle průzkumu na vysvědčení těšila. Nejvíce se na poslední den školy těšili lidé s vysokoškolským vzděláním (84 %), nejméně respondenti se vzděláním základním (56 %).

Matematika versus zeměpis

Co student či žák, to jiný oblíbený i neoblíbený předmět. Červnový průzkum ukázal, že největší část dotázaných (29 %) měla strach z matematiky.

Zatímco mezi lidmi ve věku mezi 18 a 26 lety se strach z matematiky vyšplhal až na 40 %, starší generace zvolila tento předmět jen ve 21 %.

Nejméně obávaný byl podle průzkumu zeměpis, kterého se lidé báli dokonce méně než známky z tělocviku.

zts, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jakou váhu má vysvědčení? Matematika největším strašákem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci