Třetina rodičů dává odměnu za vysvědčení nehledě na známky

21.6.2016 00:00   |   Děti
Výchova dítěte je prý nejtěžší úkol, který může člověk dostat. A vhodná motivace je právě jednou z náročnějších disciplín. Jak si například poradit v případě špatného vysvědčení?

vysvědčení

„Každá motivace potomků má smysl, musí se k ní ale přistupovat obezřetně,“ upozorňuje Jana Tamchynová, psychoterapeutka. „Pokud dítě dostane peníze za všechny známky, nebo bere odměnu jako automatickou, tak už tolik neplní svůj význam.“

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Odměna za vysvědčení nehledě na známky?
Známky nebo slovní hodnocení
Proč potomek přinesl špatné vysvědčení

Z ankety ČSOB a Ery přitom vyplynulo, že téměř třetina dotazovaných své děti odmění bez ohledu na to, jaké známky domů donesou. Naopak necelá pětina českých rodičů potomky odmění pouze za dobré známky.

„Z ankety vyplynula také zajímavost, že přibližně třetina lidí nepovažuje peníze jako správnou odměnu za vysvědčení,“ uvádí Martina Slavíková, tisková mluvčí Ery.

Chyba se projeví v dospělosti

Jana Tamchynová upozorňuje, že špatným přístupem k odměňování mohou rodiče způsobit dětem vážné problémy v dospělosti.

„Pokud své potomky příliš rozmazlujeme, nenaučí se znát hodnotu věcí a v dospělosti jim hrozí zejména problém v profesním životě, kdy mohou také automaticky čekat odměnu i za špatnou práci,“ říká psychoterapeutka.

Ideální se tak jeví jisté odstupňování, tedy čím lepší známky, tím lepší odměna. „Já jsem třeba měla za každou jedničku pět korun, to už je ale dávno,“ vzpomíná na dvé dětství dneska již dospělá Lucie Kovandová z Prahy.

Pětinu dětí odmění prarodiče

Rodiče se snaží své potomky zejména vychovávat, babičky a dědečci zase spíše rozmazlují. Mnozí rodiče tak nechají odměňování za vysvědčení na nich. Téměř třetina respondentů (16 %) své dětičky za vysvědčení neodmění právě proto, že peníze dostanou od svých prarodičů.

Výše takové odměny se nejčastěji pohybuje v rozmezí 100 až 300 korun. Moderní senioři pro své vnučky a vnuky mohou připravit také formu předplacené COOL karty od ČSOB, ze které děti vyberou peníze, a je možné ji opětovně dobít.

Nezajdete na něco dobrého?

Ať už potomci dostanou výchovnou finanční odměnu na konci školního roku nebo ne, vzít dítka na něco dobrého, to je snad povinností každého rodiče!

Na poslední školní den budou všechny cukrárny a restaurace čekat velký nával. Třeba v restauracích McDonald ‘s v den posledního školního roku prodají téměř dvakrát více zmrzliny než jindy...

kpo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Třetina rodičů dává odměnu za vysvědčení nehledě na známky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci