Jaké bylinky dětem prospějí, nebo jim škodí?

29.3.2016 00:00   |   Děti
Bez chemie se již neobejdeme v žádném oboru, ale když si můžeme občas pomoci bez ní, je to plus. Bio a přírodní produkty jsou stále populárnější a chemické prostředky čím dál častěji střídají bylinky, a to i v případě zdravotních problémů.

bylinky pro děti

Pozvolna se tak vracíme k metodám a osvědčeným receptům našich prababiček. Vše má ale samozřejmě své meze. Jaké bylinky používat v těhotenství, u malých miminek i starších dětí, poradí odborníci ze specializovaného portálu Proděti.cz.

Těhotenství a kojení

Přestože jsou bylinky povětšinou léčivé, v období těhotenství a kojení tomu tak být nemusí a nevhodná konzumace nadměrného množství či některých druhů bylinek může být pro vývoj plodu škodlivá a vést až k potratu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Inhalace uleví při chřipce a nachlazení
Zákeřný průjem má u nás ročně přes 150 000 dětí
Mami, bolí mě ouško!

V období těhotenství je dobré omezit zázvor, šalvěj, celerovou nať, levanduli a skořici.

V době kojení je vhodné omezit mátu peprnou, která může zabránit tvorbě mléka. Chuť mléka pak může negativně ovlivnit česnek a projímavý účinek může vyvolat aloe vera.

„Naopak dobré je v době kojení pít fenyklový čaj, který předchází nadýmání miminka a zároveň podporuje tvorbu mléka. Podobně pozitivně jako fenykl funguje kmín, koriandr a anýz,“ radí laktační poradkyně Hana Hutlová.

Bylinky v dětské stravě

Při zavádění pevné stravy buďte s používáním bylinek opatrné. Obecně platí, že v malém množství můžete používat bylinky, které jste konzumovala v době kojení. Také vsaďte raději na tradičnější místní bylinky, jako je petrželka či kopr.

„V omezeném množství můžete použít tymián, který je skvělou desinfekcí střev. Rozmarýn je již velmi aromatický a buďte s ním proto opatrné, stejně tak majoránka či oregano. Tyto bylinky se doporučují až pro starší děti, zhruba od 3 let,“ doporučuje laktační poradkyně.

Péče o dětskou pokožku

Rovněž v péči o dětskou pokožku velmi záleží na věku – přestože u malých dětí se doporučuje spíše neparfemovaná kosmetika, bylinky zde nebývají na škodu.

Důležité je používat výhradně kosmetiku s bylinkami určenou speciálně pro děti! Vhodné jsou pro ně měsíčkové koupele a mastičky či konopné a levandulové krémy.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jaké bylinky dětem prospějí, nebo jim škodí?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci