Očkování – podle čeho se maminky rozhodují a jaké jsou mýty

11.5.2016 00:00   |   Děti
Očkovat či neočkovat? Otázka, která stále patří mezi nejčastěji diskutovaná témata. Jak vyplynulo z průzkumu, uskutečněného agenturou IMS Health, tak své děti ve věku od dvou do šesti měsíců nechává očkovat 97 procent maminek, desetina z nich dokonce všemi relevantními vakcínami na trhu.

děti očkování

A plné tři čtvrtiny maminek by zároveň byly proti případnému zrušení povinného očkování.

Na druhou stranu průzkum ukázal, že s praktickým dětským lékařem konzultuje pouze čtvrtina maminek informace, které získá z jiných než z lékařských zdrojů. Šest matek z deseti tyto informace neověřuje vůbec.

Většina proti zrušení povinnosti

Od roku 2012 vzrostl počet matek, které se setkaly s názorem, že očkování by mohlo být pro děti zátěží a proto by mělo být pouze na dobrovolné bázi.

Většinou se o tom dozvěděly z internetu (59 procent) nebo z televizního vysílání (36 procent), případně tento názor slyšely od svých přátel (21 procent). Podle průzkumu však 75 procent matek nesouhlasí s tím, že by očkování probíhalo jen na bázi dobrovolnosti.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mnohým dětským nemocem lze předejít
Děti infekci přitahují. Umíte je ochránit?
Proti klíšťové encefalitidě injekce bez omezení

Pouze osm žen ze stovky se domnívá, že u očkování by rodiče měli mít právo volby. Ostatní respondentky o této možnosti vůbec nepřemýšlely, případně spoléhají na doporučení lékaře.

Nejčastější mýty a nepravdy

Očkování představuje dosud nejvýznamnější nástroj prevence infekčních nemocí. Přesto o něm stále kolují některé mýty a nepravdy.

„Oblíbeným argumentem odpíračů očkování je, že nemoci se vymýtily dobrou hygienou. Podceňování významu očkování dobře znázorňuje příklad očkování proti Hemofilu influenzae skupiny B, který je původcem velmi závažného a život ohrožujícího onemocnění – epiglotitidy,“ říká MUDr. Alena Šebková, praktická lékařka pro děti a dorost.

„Proti tomuto mikrobu se začalo očkovat přibližně před 10 lety a došlo prakticky k vymizení nemoci s tímto vyvolavatelem. Před 10 lety však rozhodně nebyly horší hygienické podmínky než v současnosti,“ uvádí MUDr. Šebková, jež je zároveň předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Dalším z mnoha mylných dojmů je mýtus, že po prodělané nemoci má člověk celoživotní imunitu, a proto není potřeba se očkovat.

„Po nemoci má člověk skutečně navozenu dlouhodobou (po některých nemocech i celoživotní) imunitu, nicméně po očkování také a v rámci kolektivní imunity je chráněna celá společnost nebo alespoň její velká většina celoživotně,“ upozorňuje lékařka.

„Navíc nemoci podlehne oslabený organismus, tudíž závažný průběh či úmrtí po nemoci je mnohonásobně pravděpodobnější než po vakcinaci. Děti se očkují v plném zdraví, vyvolává se u nich tvorba protilátek, nikoli onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Šebková.

Jen čtvrtina informace konzultuje

Drtivá většina matek se radí o očkování s praktickým dětským lékařem svého dítěte a má od něj většinu informací. Polovina maminek hledá informace ještě na internetu, třetina z nich si nechává poradit od přátel nebo jiných maminek, 15 % studuje letáky a brožury.

Pouze čtvrtina matek však informace, které získá z jiného zdroje než u doktora, s lékařem znovu konzultuje a ověřuje si jejich pravdivost. A plných 60 % matek informace získané jinde neověřuje vůbec.

Ostatní hledají další doplňkové informace na internetu nebo se poradí s přáteli a známými matkami.

Nepovinně nejvíc proti pneumokokům

Z dostupných informací vyplývá, že 66 matek ze stovky se zajímá také o další možnosti ochrany svých dětí nad rámec povinného očkování a také se pro ni rozhodne. Téměř 40 % maminek nechá v prvním roce života svou ratolest očkovat proti pneumokokům, které mohou způsobit mimo jiné zápal plic či zánět středního ucha.

Více než třetina matek považuje za důležité očkování proti meningitidě, rychle probíhajícímu infekčnímu onemocnění, na které až každý desátý pacient umírá během prvních 24–48 hodin od prvních příznaků.

Téměř třetina matek pak dopřává dětem ochranu proti rotavirům, infekci způsobující silné průjmy a zvracení, které mohou vést až k dehydrataci.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Očkování – podle čeho se maminky rozhodují a jaké jsou mýty

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci