Proti klíšťové encefalitidě se dá očkovat bez omezení

13.7.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Teplé a vlhké jaro způsobilo nebývale vysoký výskyt klíšťat. Jejich aktivita je právě v letních měsících na nejvyšším stupni. Uvažovali jste o očkování?

očkování, klíšťata

Česká republika leží v nejrizikovějším pásmu výskytu klíšťat infikovaných virem klíšťové meningoencefalitidy a v současné době není na jejím území prakticky lokalita, kde by se klíšťata nevyskytovala.

Výsledky ukazují, že podstatný vliv na výskyt klíštětem přenášené virové encefalitidy má především teplota vzduchu. Globální oteplení je jedním z faktorů způsobujících celkové zvýšení počtu onemocnení klíšťovou encefalitidou a je třeba počítat do budoucna se stálým růstem.

Je také vcelku logické, že v letních měsících hrozí nebezpečí největší. Ministerstvo zdravotnictví týdně zveřejňuje předpověď aktivity klíšťat v ČR. Z desetistupňové tabulky se riziko v čevenci pohybuje mezi stupni 7 a 8.

STUPEŇ RIZIKA

DOPORUČENÍ

1 a 2
malé

Volit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

3 a 4
riziko

Při cestě do lesa či křovinatých terénů použít repelent, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

5 a 6
středně velké

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

7 a 8
velké

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

9 a 10
nejvyšší

Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Očkování účinnou prevencí

Varující je statistika zveřejněná Státním zdravotním ústavem, podle které je dosavadní letošní počet pacientů s klíšťovou encefalitidou nejvyšší za posledních dvacet let. Před výlety do přírody bychom tedy měli myslet na to, že rozměry nepatrný parazit může být zdrojem velkých problémů.


Po návratu z přírody se rozhodně vyplatí prohlídka těla a ošacení

„Klíšťové encefalitidě lze úspěšně předcházet preventivním očkováním. Dobrá zpráva je, že očkovat již lze celoročně, ne tedy pouze v chladnějších měsících, mimo dobu sezónního výskytu klíšťat,“ připomíná pediatr MUDr. Petr Žáček, MBA.

Pro děti už od jednoho roku

„Obavy ze zhoršení průběhu onemocnění v případě, že by došlo k přisátí infikovaného klíštěte po aplikaci první dávky vakcíny, se nepotvrdily. Proto již v současné době není žádné sezónní omezení pro zahájení tohoto očkování. Oproti původním doporučením lze – při zachování obecných pravidel bezpečného očkování - vakcinací proti klíšťové encefalitidě chránit již i děti starší 1 roku,“ dodává Žáček.

Může vás zajímat

Klíšťata se naučila žít blíž lidem
Co pořídit proti klíšťatům a komárům
Nepodceňujte klíšťata, mohou zabít!

Standardní schéma očkování (tzv. „pomalé“) zahrnuje aplikaci druhé dávky 1-3 měsíce po podání první a třetí pak 5-12 měsíců (vakcína FSME-immun) nebo 9-12 měsíců (vakcína Encepur) po podání druhé dávky.

Ochrana na tři roky

Ochrana po očkování nastupuje do 14 dní po aplikaci první dávky, přetrvává minimálně tři roky po dokončeném kompletním očkování a pravděpodobně i déle, podle některých studií až po dobu 8-10 let. Určitě je ale vhodné v tomto směru respektovat jednotlivá doporučení výrobců vakcín. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje v rozmezí 400-500 Kč v závislosti na typu a formě vakcíny.

„Docela často se setkáváme s tím, že rodiče nechávají proti klíšťové encefalitidě očkovat své děti a na sebe zapomínají. Přitom s rostoucím věkem se zvyšuje riziko komplikací a následků tohoto onemocnění,“ upozorňuje MUDr. Žáček.


Jedna z pomůcek na odstranění přisátého klíštěte.

Jak odstranit přisáté klíště

  • Klíště vytáhněte pinzetou, háčkem, kleštičkami na klíště nebo jinou vhodnou pomůckou, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby pomalu vyvikláte, nebo „vyšroubujete“.
  • Ranku po vytažení klíštěte ihned dezinfikujte.
  • Pokud chcete vědět, zda bylo klíště infekční, odešlete klíště do laboratoře na vyšetření (můžete použít například TICK-TEST, sadu na odstranění klíštěte s pokyny pro zaslání do laboratoře, koupíte ji v lékárně).

A perlička na závěr

Po příchodu z louky nebo lesa prohlédněte, zda jste si na ponožkách, kalhotách či teplácích nepřinesli klíště domů. A nespoléhejte na to, že vypráním svršků se cizopasníka zbavíte.

Krátkodobá nedostupnost kyslíku během praní klíšťatům nevadí. A budete-li prát ve vodě kolem 40 stupňů, nezabvíte se jich také. Ale podle testů berlínského Biologického institutu vystavení teplotě 60°C už nepřežilo žádné z pokusných klíšťat...

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Proti klíšťové encefalitidě se dá očkovat bez omezení

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci